Hyvinvointiala Halin mukaan vuodenvaihteesta alkaen kotitalousvähennyksen taso on niin pieni, ettei valtaosa ikääntyneistä pysty hankkimaan itse maksettua kotitalous- ja hoivatyötä kuin hyvin pienissä määrin. Ministeri Kaisa Juuson (ps.) mukaan kyseessä on välttämätön toimi.
Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön korotettu kotitalousvähennys on poistumassa vuoden vaihteessa.
Hyvinvointiala Hali ehdottaa hallitukselle, että hoivan, hoidon ja kotitaloustyön kotitalousvähennykseen tarvitaan nyt panostuksia suunnitteilla olevien heikennysten sijasta.
Hyvinvointialueiden taloustilanne on niin vakava, että ministeriössä patistellaan alueita jo lisäsäästöihin.
Yksi tapa säästää olisi antaa ikääntyneille enemmän maksuvastuuta palveluista, sanoo hyvinvointialan järjestö Hali. Käytännössä Hali tarkoittaa hoidon, hoivan ja kotitaloustyön verovähennyksen kasvattamista.
– Jos ikääntyneet pääsevät aikaisemmin palvelujen piiriin, se ehkäisee raskaimpiin palveluihin joutumista, sanoo HALIn pääekonomisti Joel Kuuva.
Hali ehdottaa 50-50-kotitalousvähennystä siten, että kattosumma olisi suuri, esimerkiksi 10 000 euroa.
– Sillä pystyy kattamaan yhden tunnin päivässä joka päivä kevyemmän puolen kotihoitoa. Silloin saataisiin varmasti positiivisia vaikutuksia hyvinvointialueilla, mutta ennen kaikkea ikääntyneille, jotka niitä palveluja tarvitsisivat, Kuuva toteaa.
Lähetä vinkki!
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.
Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.
Hallituksen suunta on väärä
Hallitus sen sijaan on leikkaamassa vähennyksistä. Kotitalousvähennys muodostaa nykyisellään yli 500 miljoonan euron verotuen, josta nyt nipistetään. Tavoitteena on 100 miljoonan euron verotulojen kasvu, mistä valtaosa tulee remonttipuolelta.
Hyvinvointialan mukaan vanhoille ihmisille tärkeiden palvelujen osalta suunnan ei pitäisi olla remonttien kanssa sama. Asia on Halin mukaan erityisen kriittinen nykyisessä hyvinvointialueiden vaikeassa taloustilanteessa.
– Kun verovähennys saataisiin suurempana, ikääntyneet ja heidän perheenjäsenensä saataisiin mukaan palvelujen hankintaan. Se tarkoittaisi vähemmän palvelutarvetta julkisrahoitteisessa järjestelmässä, missä veronmaksajat maksavat palvelun hyvin pitkälti kokonaan.
Tästä alta voi katsoa, miten muutos näkyy lompakossa.
9:53
Ministeri Juuso: Välttämätön toimi
Vuonna 2022 kotitalousvähennystä myönnettiin noin 522 000 verovelvolliselle ja vähennysten yhteismäärä oli noin 525 miljoonaa euroa. Keskimääräinen vähennys oli noin 1 006 euroa.
Asunnon kunnossapitoon ja perusparannukseen kohdistui noin 76,6 prosenttia (1,1 mrd. euroa) vähennykseen oikeuttavien kustannusten yhteismäärästä (1,5 mrd. euroa). Kotitaloustyön osuus kustannuksista oli noin 17,9 prosenttia (261 milj. euroa).
Hoiva- ja hoitotyön kustannusten osuus oli noin 2,7 prosenttia.
Ministeriön vastaus Halin korotusehdotukseen on lyhyt ja ytimekäs.
– Tämä on yksi julkisen talouden välttämättömään tasapainottamiseen liittyvä toimi. Minulla ei ole asiaan muuta kommentoitavaa, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.).