Pian yhä harvempi vanhus voi ostaa palveluita kotiinsa – omaiset voivat joutua koviin ratkaisuihin

2:25img
Julkaistu 12.09.2024 06:02
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Hyvinvointiala Halin mukaan vuoden vaihteesta alkaen kotitalousvähennyksen taso on jo  niin pieni, että valtaosa ikääntyneistä ei pysty hankkimaan itse maksettua kotitalous- ja hoivatyötä kuin hyvin pienissä määrin. Professorin mukaan paine siihen, että yhä useampi omainen joutuu jättäytymään pois töistä, kasvaa.

– Kotitalousvähennykseen kohdistuva muutos varmasti vähentää jossain määrin yksityisten hoivapalvelujen käyttöä, kun korvaustaso laskee ja omavastuuosuus nousee, toteaa yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger Jyväskylän yliopistosta.

Lue myös: Hallitus höyläämässä kotitalousvähennyksestä sata miljoonaa – tämä kaikki muuttuu

Saavatko he palveluita julkiselta sektoriltakaan?

Saavatko he palveluita julkiselta sektoriltakaan, pohtii MTV Uutisten haastattelema asiantuntija. 

Sitä ei vielä tiedetä, mitä kyseisille vanhuksille ja heidän hoivatarpeilleen tapahtuu, mutta luultavaa on, että osa siirtyy hakemaan palveluja hyvinvointialueilta. 

– Saavatko he palveluja näiltä on toinen asia, sillä hyvinvointialueiden karsiessa palvelujaan, ovat niiden myöntökriteerit korkealla. Hyvin todennäköisesti hoivaköyhyys lisääntyy jonkin verran eli aiempaa useampi ihminen jää vaille tarvitsemaansa apua.

9:53img

Hali ei lämpene hallituksen kotitalousvähennyssuunnitelmista. Katso videolta, miksi.

Lähetä vinkki! 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Kröger huomauttaa, että julkisten ja yksityisten palvelujen käyttäjät eivät ole toisistaan erilliset ryhmät, vaan useat vanhukset, varsinkin he, joilla on kaikkein laajimmat palvelutarpeet, käyttävät kummankin sektorin palveluja.

– Myös se on huomioitava, että kotitalousvähennys ei ole ollut kovin laajassa käytössä Suomessa, etenkään juuri hoivapalveluissa, vaan enemmän kotien remonteissa, ja että sitä ovat ensisijaisesti käyttäneet keski- ja hyvätuloiset vanhukset, eivätkä pienituloisimmat vanhat ihmiset.

Lakanat

MTV Uutiset vieraili espoolaisen Jaakko Pekkasen, 96, luona, jossa yksityisen Loistohoivan Janita käy kaksi kertaa viikossa. Tässä Pekkanen auttelee lakanahommissa.

"Samaan aikaan vähennetään sekä hyvinvointialueiden vanhuspalveluja että kotitalousvähennystä"

Aiemmat arviot kotitalousvähennyksestä ovat olleet ristiriitaisia ja sitä on joissain arvioissa pidetty tehottomana tukena, joka kasvattaa eriarvoisuutta eri tuloryhmien välillä. 

– Tämän vuoksi on ehdotettu sen resurssien siirtämistä hyvinvointialueiden vanhuspalvelujen vahvistamiseen. Nyt näin ei kuitenkaan ole tapahtumassa, vaan samaan aikaan vähennetään sekä hyvinvointialueiden vanhuspalveluja että kotitalousvähennystä.

– Näiden muutosten yhteisvaikutuksena voidaan olettaa yhtäältä hoivaköyhyyden lisääntyvän ja toisaalta omaisiin kohdistuvien paineiden kasvavan ja nämä paineet voivat johtaa siihen, että osa omaisista poistuu työmarkkinoilta, toteaa Kröger.

Lue myös:

Jaakko Pekkanen, 96, hakkaa klapeja kymmeniä motteja kesässä ja talvella lumitöitä: "Maistuu uni ja ruoka paremmalta"

Tuoreimmat aiheesta

Sote