Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä?

Julkaistu 16.06.2009 15:36(Päivitetty 10.08.2009 14:30)

Kun aurinko paistaa, moni haluaa mieluummin viettää aikaa ulkona kuin keittiössä. Hellan ääressä kuluu vähemmän aikaa, kun ruoka tehdään helpoista raaka-aineista ja tuoreista vihanneksista.

Kauden kasviksista koottu ateria on paitsi herkullinen, myös kesäisen kevyt. Kuinka vieraille tarjotaan hyvää ja herkullista kesäruokaa?

Kesäaikaan moni haluaa yksinkertaistaa ruoanlaittoa ja viettää keittiön sijasta enemmän aikaa ulkona.

– Kesävieraille saa vaivattomasti tarjottavaa, kun käyttää helppoja raaka-aineita, esimerkiksi pakasteita. Kannattaa myös hyödyntää kesän tuoreet vihannekset sekä kasvikset, joita saa torilta tai jopa omasta kasvimaasta, kotitalousopettaja Arja Savela Myllyn Parhaalta vinkkaa.

Pakasteiden suosio on kesällä kasvussa, sillä niiden käyttö on vaivatonta ja nopeaa. Niitä voi ostaa varalle jo etukäteen, jolloin yllätysvieraidenkin kestitseminen onnistuu. Lämmin ilma asettaa kuitenkin haasteita kuljettamiselle. Tärkeintä olisi muistaa, ettei kylmäketju saisi katketa.

– Kesällä auto on lämmin ja kauppareissulle pitäisikin ottaa mukaan kylmälaukku tai pakastekassi, johon ne saa heti sujauttaa.

Kesäpäivän menu

Kotitalousopettaja Savela ehdottaa kesävieraille tarjottavaksi menua, johon kuuluu raikasta salaattia, patonkia ja aterian kruunaajaksi herkullinen jälkiruoka.

– Kesän tuoreet vihannekset kannattaa hyödyntää salaatissa; tomaattia, kurkkua, sipulia, retiisiä, keväällä parsaa ja syksymmällä porkkanaa. Lisäisin salaattiin pestomaustettua pastaa tai maustaisin itse tuorepastaa pestolla. Siten salaatista tulee ruokaisampi, Savela ehdottaa.

Salaatin seuraksi sopii suomalaiseen makuun rukiinen patonki. Moni ei tule ajatelleeksi, että patongin voi paahtaa tarjoiltavaksi vaikka pihagrillissä.

– Rukiinen leipä maistuu vallan mainiosti salaatin kanssa. Pakasteruispatongista voi tehdä vaikka pieniä bruschettoja, joiden päälle voi laittaa lohta.

– Jälkiruoaksi sitten valmistaisin herkullisen mansikkatortun. Mansikoiden tilalle voi laittaa toki muitakin marjoja. Pakasteesta löytyvä kauramurotaikina laitetaan vuokaan ja paistetaan kypsäksi, päälle voi laittaa esimerkiksi sitruunarahkasta tehtyä vaahtoa. Täytteen koristeeksi sopivat ihanat tuoreet marjat ja erilaiset karkkirouheet, esimerkiksi Daim-rouhe, Marianne-rouhe tai pienet lakritsipalat.

Mikäli ei ehdi piirakan tekoon, voi tilalle sulattaa vaikka auringossa kesäisen makuisia pakastemustikkapullia. Kesän yllätysvieraat voivat myös löytää päiväkahville viemisen päivittäistavarakauppojen pakastealtaista.

– Isäntäväen vastuulle jää sitten vain kahvinkeitto ja seurustelu vieraiden kanssa.

Herkullisuutta kattauksella

Tuttu sanonta kuuluu, että kattaus on puoli ruokaa. Niin myös ulkona puutarhassa syötäessä. Pöydän voi kattaa kauniisti ja käyttää esimerkiksi kauniita muoviastioita. Mökillä paperiset astiat vähentävät tiskivuorta. Värikkäitä lautasliinoja käyttämällä ruokapöytään saadaan raikkaita ja iloisia värejä.

– Kattauksella ja ruoan asettelulla on suuri merkitys ruoan herkullisuuteen. Vihanneksiakin voi leikatessa koristella kauniisti, kotitalousopettaja Savela muistuttaa.

Kesäinen pestopastasalaatti

4:lle hengelle

  • 1 pussi Myllyn Paras ravioleja tai tortelliineja eli KOTIPASTA Juustoa (tai Lihaa tai Kalaa (300 g)
  • 1 ruukku tammenlehväsalaattia tai lehtisalaattia (omasta pihasta)
  • 1 nippu sipuleita varsineen (noin 200 g)
  • 1 nippu retiisejä (noin 150 g)
  • 4 tomaattia lohkoina tai rasia minitomaatteja
  • (½ kurkkua)
  • 150 g sokeriherneen palkoja
  • 200 g mozzarella-palloja
  • tuoretta basilikaa
  • Pestomarinointiin:
  • 1 dl valmista pestoa

Keitä pakastetuorepastaa kiehuvassa vedessä 2-3 minuuttia (al dente), älä keitä salaattiin tulevaa tuorepastaa liikaa. Kaada varovasti lävikköön ja anna olla pieni hetki juoksevan kylmän veden alla, valuta. Sekoita keitettyjen pastaraviolien joukkoon pestoa ja jätä pastapestoseos kulhoon maustumaan.

Viipaloi muut ainekset. Asettele ainekset isoon laakeaan salaattikulhoon tai pienempiin annoskulhoihin kerroksittain kauniisti pestomarinoidun pastan kanssa. Koristele basilikan lehdillä.

Bruschetat ruis-valkosipulipatongista

Noin 6:lle hengelle

  • 1 paketti Myllyn Paras Vierasvara Kypsä Ruis-Valkosipulipatonkia (175 g)
  • (voita tai pippurin tai sitruunanmakuista tuorejuustoa)
  • noin 150 g savulohta tai jättikatkarapuja
  • pieniä salaatinlehtiä
  • tuoretta tilliä tai basilikaa

Viipaloi sulanut rukiinen patonki vinoiksi viipaleiksi. Laita palat kumolleen grilliin miedolle lämmölle paahtumaan. Paahda rapeaksi ja kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Levitä paahdetulle patongille voita tai tuorejuustoa (voi jättää sen myös pois) ja laita päälle cocktailtikulla rullattu savulohi ja koristeeksi salaatinlehti, tilliä tai basilikaa.

Mansikkapiiras karkkivaahdolla

4 pyöreää pientä piirasvuokaa, esim. silikoni tai folio (halkaisija noin 15 cm), tai 1 iso piirasvuoka

  • Piiraspohjat:
  • 1 paketti Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)
  • Kypsälle pohjalle:
  • noin 3 dl mansikka-, vadelma- tms. marjasurvosta
  • Täytevaahto:
  • 1 tlk vaahtoutuvaa kevytkermavalmistetta (2½ dl, esim. Flora Vispi)
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 150 g Marianne-rouhetta, Daimia rouhittuna tai lakritsia pilkottuna pieneksi
  • Koristeeksi:
  • mansikoita, vadelmia, kirsikoita tai muita marjoja
  • sitruunamelissan lehtiä

Jaa sulaneen taikinapaketin molemmat levyt kahtia eli saat näin pohjat 4:lle piiraalle, painele taikina vuokien pohjille ja reunoille. Tai vaihtoehtoisesti käytä koko taikina yhteen isoon piirasvuokaan. Paista piiraspohjia 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia (isoa piirasta noin 15–20 min) kauniin värisiksi. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää sitruunamehua ja -rahkaa. Mausta seos vaniljasokerilla ja valitsemallasi karkkirouheella. Halutessasi voit jakaa vaahdon osiin ja laittaa niihin jokaiseen eri karkkirouheita – näin saat erilaisia makuja piiraisiin.

Levitä piiraille marjasurvosta ja sen päälle täytevaahto. Koristele mansikoilla, vadelmilla, kirsikoilla tms. marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

VINKKI: Voit käyttää täytevaahdon tilalla appelsiinijäätelöä, jonka maustat karkkirouheella. Säilytä torttu tällöin pakastimessa ennen tarjoilua. Anna pehmetä puolisen tuntia ennen tarjoilua ja koristele tuorein marjoin.

Vierasvara Kypsä Mehevä Mustikkapulla

Sulata ja lämmitä pullat varovasti mikroaaltouunissa. Sulatusaika vaihtelee mikroaaltouuneittain. Voit myös antaa Mustikkapullien sulaa huoneenlämmössä erilleen otettuina noin 1 tunnin ajan. Auringossa pullat sulavat nopeammin.

Lisätietoja: Viestintäpäällikkö, kotitalousopettaja Arja Savela, 040 522 9663
www.myllynparas.fi

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kuvat: Myllyn Paras Oy

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle