Isä on synnyttänyt ensimmäistä kertaa lapsen Suomessa. Lääkäriliiton ja Suomen Kätilöliiton edustajat toivovat, että translakia muutettaisiin.
Kätilöt suhtautuvat miehen suorittamaan synnytykseen samalla tavalla kuin muihinkin synnytyksiin. Näin kertoo Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra. Isä synnytti ensimmäistä kertaa lapsen Suomessa.
– Synnyttää voi kahdella tavalla ja molemmat tavat ovat kätilöille tuttuja, Lyyra sanoo.
Hän kertoo, että aiheeseen liittyy monenlaisia mielipiteitä kätilöiden keskuudessa. Hoidon antamisesta ei voi kuitenkaan kieltäytyä.
– Kätilöitä on samalla tavalla kuin muitakin ihmisiä. Ihmiset ajattelevat asiasta esimerkiksi eri tavalla oman vakaumuksensa tai maailmankatsomuksensa pohjalta.
Ei laajaa keskustelua
Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kertoo, että aiheesta ei ole käyty lääkärien keskuudessa laajaa kesustelua. Hän sanoo, että lääkärin tulee hoitaa kaikkia potilaita. Siitä ei voi kieltäytyä.
Halila ei näe mitään syytä sille, etteivätkö lääkärit voisi osallistua raskaana olevan miehen raskauden hoitoon tai synnytykseen.
Nyt lapsen saanut pariskunta on aikaisemmin kertonut, ettei ollut translain takia saanut hedelmöityshoitoja. Translain mukaan sukupuoltaan vaihtavan henkilön tulee olla steriloitu tai muuten lisääntymiskyvytön.
– Jos lain mukaan sukupuoltaan korjaava tulee tehdä lisääntymiskyvyttömäksi, ei ole toki ollut tarkoitus, että hänelle sen jälkeen annetaan hedelmöityshoitoja, Halila sanoo.
– Minusta olisi perusteltua että tätä kohtaa laissa muutettaisiin, hän jatkaa.
Ei ole syytä syrjiä
Myös Suomen Kätilöliitto tukee translain uudistusta. Nykyisessäkään tilanteessa ei kuitenkaan ole kätilön tehtävä pohtia onko miehen suorittama synnytys laillista vai ei. Lyyra sanoo, että kätilön tehtävä on hoitaa synnytys, kun se eteen tulee.
– Eiköhän se ole jokaisen ihmisen oma asia päättää lisääntymisestään.
Lapsen saanut pariskunta on itse kiitellyt Lännen Median haastattelussa heitä hoitaneita ammattilaisia. Terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät kuitenkaan esmerkiksi tunnista tilannetta, jossa mies on raskaana.
– Ei pitäisi olla mitään syytä syrjiä tällaista pariskuntaa terveydenhuollossa, jonka toinen osapuoli on juridisesti mies, mutta jolla on myös naisen synnytyselimet, Halila sanoo.