Europarlamentaarikko Ville Niinistö avoimena lapsettomuudesta: "Julkinen puoli ei tarjoa hoitoja ja yksityisellä ne ovat kalliita"

Lapsettomuuteen liittyvissä asioissa vallitsee Suomessa yhä hiljaisuuden kulttuuri, sanoo europarlamentaarikko Ville Niinistö. Niinistö puhuu omasta kokemuksesta, sillä lapsen saaminen puolison kanssa ei ole toiveista huolimatta onnistunut. 

SuomiAreenan konkarikävijä, europarlamentaarikko Ville Niinistö on puhunut avoimesti lapsettomuudesta liitossaan Hennariikka Niinistön (omaa sukua Andersson) kanssa. 

Niinistöllä on kaksi lasta hänen aiemmasta avioliitostaan entisen ruotsalaispoliitikko Maria Wetterstandin kanssa, mutta uudessa liitossa lapsihaaveet eivät ole toteutuneet. Keskenmenoja Niinistöjen perheessä on ollut useita. 

Ville Niinistön mukaan lapsettomuuteen liittyvissä asioissa vallitsee Suomessa edelleen hiljaisuuden kulttuuri. 

– Terveydenhuoltojärjestelmä ei kauheasti tue lapsettomia. Kun syntyvyys on tärkeä teema ja yhteiskuntaan halutaan lisää lapsia, emmekö voisi ensimmäisenä auttaa niitä, jotka lapsia haluaisivat, mutta joilla on erilaisia haasteita, jotka voisi ratkaista lääketieteen keinoin, Niinistö sanoo. 

"Julkinen terveydenhuolto pyrkii jarruttamaan"

Lapsettomuus ilmenee eri tavoin. Niinistön mukaan erimerkiksi toistuvia keskenmenoja saavien voi olla vaikea saada apua ajoissa. 

– Ei tunnisteta riittävän aikaisessa vaiheessa, että mistä keskenmenot voisivat johtua ja voisiko asialle tehdä jotain. 

– Myös käyvän hoidon suositukset puuttuvat ja tuntuu siltä, että julkinen terveydenhuolto enemmän pyrkii jarruttamaan ja löytämään syitä sille, miksi henkilö ei voi päästä julkisella puolella hedelmöityshoitojen piiriin, Niinistö kuvaa. 

"Vain ne, joilla on rahaa, voivat saada hoitoa"

Niinistö harmitteleekin Marinin hallituksen päätöstä lopettaa yksityisellä puolella tehtyjen hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset.

– Siinä tuli sellainen signaali, että julkinen puoli ei tarjoa hoitoja ja yksityisellä ne ovat kalliita eikä niitä tueta.

– Tuhannet ihmiset jätetään vaikeaan tilanteeseen ja seurauksena on eräänlainen luokkayhteiskunta: Vain ne, joilla on rahaa, voivat saada hoitoa. 

Uudelta hallitukselta Niinistö toivoo, että se ottaisi hedelmöityshoitoja tarvitsevien tilanteen vakavasti ja että avun tärkeys tunnistettaisiin. 

– Tällainen keskustelu Suomessa on liian usein syyllistävää, kun oikeasti kysymys olisi siitä, että perheet tarvitsevat apua.

Monella on iso taakka sydämellä

Lapsettomuudesta ei ole helppo puhua ja osaksi juuri siitä syystä Niinistö ja Andersson ovat tuoneet tilanteensa julkisuuteen. Viestejä ihmisiltä on sen jälkeen tullut satoja.

– Yleisin palaute, jonka olen saanut ihmisiltä, jotka kokevat kärsivänsä lapsettomuudesta tai joilla on ollut sen kanssa haasteita, on se, että kiitos, että puhutte tästä. Monista tuntuu, että he ovat yksin ja että heillä on iso taakka sydämellä.

– Puhe on edellytys sille, että näitä priorisoitaisiin terveydenhuollossa. Ihmiset eivät ole jaksaneet puolustaa itseään osin sen takia, että nämä ovat niin raskaita asioita.

Sijaissynnytys Suomessa ei ole nykyisellään laillista. Vaikka sijaisynnyttäjiä tarvitsevien joukko ei ole suuri, pitäisi ei-kaupallinen sijaissynnytys Niinistön mukaan sallia täälläkin. 

– Ennen vuotta 2007 meillä tehtiin useita sijaissynnytyksiä, joissa usein joku lähisukulainen toimi sijaissynnyttäjänä.

– Jos kyseessä on ei-kaupallinen yhdessä sovittu järjestely, jossa sijaissynnyttäjäkin voi niin sovittuna olla lapsen elämässä myöhemminkin mukana, miksi valtion pitää sitä erikseen estää, Niinistö kysyy. 

Juttuun korjattu 3.7. klo 8.03 Hennariikka Niinistön sukunimi, joka vaihtui viime syksynä solmitun avioliiton myötä Niinistöksi. 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat