Perussuomalaisten julkaisemassa talouspoliittisessa ohjelmassa kovaa kritiikkiä saavat vihreä siirtymä ja nykyhallituksen rahankäyttö.
Oppositiopuolue perussuomalaiset esittää ansiotuloverotuksen keventämistä kannustinloukkujen purkamiseksi ja työmarkkinoiden joustavuuden lisäämistä yleissitovien työehtosopimusten raameissa.
Puolue julkaisi talouspoliittisen ohjelmansa maanantaina.
Yleistä asumistukea puolue haluaa uudistaa siten, että se kannustaisi työn perässä muuttamiseen.
Koulutusten aloituspaikoissa taas olisi keskityttävä työvoimaa tarvitseville aloille. Ammattikoulutuksen rahoituksen ja arvostuksen nostolla saataisiin perussuomalaisten mukaan houkuteltua ihmisiä "duunariammatteihin".
Ei lisävelalle
Ohjelmassa kovaa kritiikkiä saavat vihreä siirtymä, nykyhallituksen rahankäyttö ja julkisen velan kasvattaminen. Ohjelman mukaan lisävelanottoon olisi ensi vaalikaudella otettava kielteinen kanta.
Julkista taloutta olisi sopeutettava seuraavalla vaalikaudella vuosittain 2–4 prosenttia kutakin hallinnonalaa kohden. Sopeuttamistoimenpiteiden ulkopuolelle jätettäisiin muun muassa hyvinvointivaltiolle "välttämätön henkilöstö", kuten poliisit, opettajat ja sairaanhoitajat.
Ohjelmassa myönnetään alijäämäisen julkisen talouden tasapainottamisen haaste samalla, jos verotusta kevennetään. Puolue kuitenkin uskoo "rohkean" veropolitiikan vaikutuksilla Suomen pystyvän saavuttamaan vahvan bruttokansantuotteen kasvun.
– Samalla julkisten menojen tiukkaa priorisointia ja turhasta leikkaamista ei voi eikä pidäkään väistää, ohjelmassa sanotaan.
Ilmastotoimet, kehitysapu ja maahanmuutto saavat totutusti kritiikkiä
Perussuomalaisten ohjelmassa maahanmuutto ja -muuttajat ovat jälleen totutusti tapetilla. Ohjelman mukaan maahanmuutto ei ratkaise huoltosuhde- ja työvoimapulaongelmaa.
Perussuomalaisten jo aiemmin kertomista linjauksista ohjelmassa mainitaan muun muassa sosiaaliturvan muuttaminen kansalaisperusteiseksi sekä menojen vähentäminen kehitysavusta, maahanmuutosta ja vihreän siirtymän tukemisesta.
Ohjelmassa mainitaan myös jo aiemmin mainittu linjaus, jonka mukaan perussuomalaiset haluaa yhdistää ympäristöministeriön maa- ja metsätalousministeriöön oikeistoblokin johtaman Ruotsin nykyhallituksen tapaan.
Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 pitää perussuomalaisten mukaan siirtää vuoteen 2050.
Juttua päivitetty kauttaaltaan ohjelman julkaisemisen jälkeen klo 10.08.