MTV:n Vaaliauto kiersi Suomea kahden viikon ajan – toimittaja Leo Jaakkonen selvitti, mikä puhuttaa, surettaa ja tuo toivoa kuntavaalien alla

MTV Uutisten vaaliohjelmisto starttasi toukokuun puolivälissä, kun MTV:n Vaaliauto käänsi nokkansa pois pääkaupunkiseudulta kohti pohjoista ja kohti eri maakuntien puheenaiheita. 

Matkan varrella tavattiin esimerkiksi Savonlinnasta lähdössä oleva abi ja vuoden ikäinen luhankalaispoika, joka oli ainoa kunnassa viime vuonna syntynyt lapsi.

Lisäksi tutustuttiin Kemiin, jossa osa tehdaspaikkakuntalaisista on saamassa työtä ja osa menettämässä elantonsa, kuultiin Tampereen kasvusuunnitelmista, piipahdettiin Suomen perussuomalaisimmassa kunnassa sekä perehdyttiin kielikysymyksiin Pietarsaaressa. 

Katso kooste reissun huippuhetkistä MTV3-kanavalta ja mtv-palvelusta tiistaina 8. kesäkuuta klo 22.35 alkaen.   

Kaikista paikkakunnista tehdyt kokonaisuudet löytyvät tämän artikkelin yhteydestä oman väliotsikkonsa alta. 

Reissussa ovat kiertäneet toimittaja Leo Jaakkonen ja kuvaaja Rauno Westerlund. Reissulla käsiteltiin isoja kehityskulkuja, jotka yhdistävät monia kuntia.

Luhanka: Karoliina Heikkonen sai koko kunnan ainoan lapsen viime vuonna

Luhanka on Manner-Suomen pienin kunta. Sinne syntyi vuonna 2020 ainoastaan yksi lapsi. 

Luhanka nousi pari vuotta sitten otsikoihin, kun siellä luvattiin perheille kymppitonni vauvarahaa.

Leo Jaakkonen tapasi Karoliina Heikkosen, joka kertoi pikkulapsiperheen arjesta Luhangassa. Huhtikuun alussa esikoinen Iiro täytti vuoden.

Tilastoissa Iiro on ypöyksin. Hän on viime vuoden ainoa uusi tulokas Luhangassa. Vuotta aiemmin vauvoja ei syntynyt yhtäkään.

Savonlinna: Milla, 19, haluaa pian pois – Kauppiset muuttivat muuttivat tyhjenevään kaupunkiin

Savonlinnalaisen Milla Auvisen kaikki kaverit lähtevät, ja nyt viimeinenkin hyvä vaatekauppa lopettaa. Auvisen äiti on asunut Savonlinnassa koko ikänsä ja nähnyt kaupungin kukoistuksen vilkkaine yöelämineen. Nykyistä tilannetta hän kuvailee sanoilla lohduton ja pessimistinen.

Yksi Savonlinnan suureen rakennemuutokseen vaikuttanut tekijä on opiskelumahdollisuuksien muutos. Ainoa yliopistolinja muutti Joensuuhun, kun opettajankoulutuslaitos OKL lopetti toimintansa keväällä 2018.

Päätös oli kova isku kaupungille ja sen elinvoimalle. Esimerkiksi moni ravintola laittoi lapun luukulle, kun opiskelijat vähenivät.

Pääkaupunkiseudulta tulleelle Kauppisen perheelle kaupungilla on kuitenkin paljonkin annettavaa. Toimittaja Leo Jaakkonen tapasi eri tilanteissa olevia kaupunkilaisia. 

Kajaani: Tunkkainen ilmapiiri voi ajaa nuoria naisia kotoa kasvukeskuksiin

Etenkin nuorten naisten lähteminen on Kainuussa kipukohta. Kajaaniin on viime vuosina tullut runsaasti uusia työpaikkoja, mutta alat ovat kovin miesvaltaisia.

Sama ilmiö on tuttu ympäri Suomen, mutta Kainuussa asiaan on päätetty puuttua.

Kajaanilaiset Anni Heikkinen ja Esko Miettinen lähtivät, tapasivat toisensa muulla ja palasivat synnyinkaupunkiinsa. Varsinkin moni nuori nainen lähtee Kajaanista, eikä koskaan tule takaisin.

Leo Jaakkonen tutustui pariskuntaan sekä keinoihin Kajaanin malliin. 

Kemi: Jani on yksi monista, joka menettää pian työnsä

Alkuvuonna julkistettiin tehdashanke, jonka piti auttaa työttömyydestä kärsivää Kemiä. Sitten kuultiin koko kaupunkia järkyttänyt uutinen.

Jani Buska on yksi heistä, jotka todennäköisesti menettävät työnsä Veitsiluodon tehtaan sulun takia. Hän kuvailee sitä yhdeksi Suomen historian suurimmista tehtaan sulkemispäätöksistä.

Osalle kemiläisistä Metsä Fibren tehdashanke tuo töitä. Yksi heistä on Minna Kauppinen. Pari vuotta työttömänä ollut Kauppinen aloitti viime marraskuussa Kemin satamassa toimistosihteerinä.

MTV:n Leo Jaakkonen tapasi nämä kaksi kemiläistä, joista toinen sai töitä ja toinen menettää työnsä.

Pietarsaari: Väärinkäsityksiä ja jopa vääriä diagnooseja – kielimuuri näkyy Pietarsaaren lääkäripalveluissa

Suomen kielen ja suomenkielisten asema Pietarsaaressa on alueen kestopuheenaihe. Lehtien palstoilla on nähty avoimia vuodatuksia, joissa on kerrottu kaupungista muuttamisesta.

Suurimmat ongelmat suomenkielinen voi kohdata Pietarsaaressa käyttäessään terveyspalveluita. Kaupungissa työskentelee paljon ruotsalaisia ja muunkinmaalaisia lääkäreitä, jotka eivät osaa suomea lainkaan.

Kaupassa palvelun saa kahdella kielellä, mutta terveyskeskuksessa asioidessa voi olla ongelmia. Leo Jaakkonen tapasi pietarsaarelaisenMiia Kujalan, jonka ruotsia taitamattomat isovanhemmat ovat törmänneet kielimuuriin.

Kankaanpää: Ukrainalainen Ivan on asunut kymmenen vuotta Suomen perussuomalaisimmassa kolkassa

Tammikuussa tapahtui vuoden ainoa kuntaliitos, kun Honkajoki yhdistyi Kankaanpäähän.

Entinen kriisikunta Honkajoki oli vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Suomen perussuomalaisin kunta. Puoluetta äänesti yli 42 prosenttia ihmisistä. Toisena tuli Kankaanpää lähes 39 prosentilla.

Tulevissa kuntavaaleissa laajan ehdokaslistan keränneelle perusuomalaisille on povattu suurta äänisaalista koko Suomeen.

Ukrainalainen Ivan Iatsenko on asunut kymmenen vuotta Honkajoella. Ensimmäisen kerran Iatsenko saapui Suomeen töihin vuonna 2010. Käsityön opettajan palkka ei riittänyt kotimaassa, joten jotain piti keksiä.

Tilastokeskuksen mukaan Honkajoen 1620 asukkaasta 121 oli kaksi vuotta sitten ulkomaalaistaustaisia. Osuus on selvästi koko maan keskiarvoa suurempi.

Toimittaja Leo Jaakkonen tapasi Iatsenkon, joka kertoi arjestaan Suomen perussuomalaisimmassa kunnassa. 

Tampere: Anniina toteutti monen unelman ja muutti Tampereelle

Tampere on vuodesta toiseen Suomen vetovoimaisin kunta muuttovoitolla mitattuna. Paikkakunnalla on suurkaupungiksi kasvamiseen liittyviä ongelmia, mutta asiantuntijan mukaan Tampere on ottanut vetovoimatekijöistään kaiken irti. 

Tampereen suurin vetovoimatekijä on hyvät koulutusmahdollisuudet. Tampereella on Suomen toiseksi suurin yliopisto, joka perustettiin Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhdistyessä vuonna 2019.

Anniina Kärkkäisellä on ollut Tampereesta hyvä kuva lapsuudesta ja Pikku Kakkosen katsomisesta asti. Muutama vuosi sitten hän vihdoin muutti unelmiensa kaupunkiin. Toimittaja Leo Jaakkonen kysyi kahdelta erilaiselta tamperelaiselta, mikä tekee kaupungista toimivan.

Lue myös:

    Uusimmat