Oletko järki- vai tunneihminen? Useimmilla on vastaus valmiina. Mutta voiko aina olla järkevä?
Tunne vai järki – kumman varassa sinä teet päätöksiä?
Jos valitsit järjen, saatat silti olla väärässä. On sula mahdottomuus olla aina järkevä.
– Et ole aina järkevä, vaikka uskoisit olevasi. Alitajuisesti tunteet vaikuttavat meihin. Jotkut ovat luontaisesti loogisempia, mutta jopa loogisilla tyypeillä on tunteet ja ne vaikuttavat heihin, Mona Riabacke kuvaa.
Hän kirjoitti päätöksenteosta kirjan Päätöspyramidi – uskalla tehdä toisin yhdessä miehensä Arin kanssa.
– Tunteet ovat aina nopeampia kuin ajatukset. Lapsi ei kykene ajattelemaan tulevaisuutta ja seurauksia, joten hän valitsee ensimmäisen tunnereaktion: haluan karkkia, haluan karkkia ennen ruokailua! Aikuisena useimmilla on kyky harkita kahdesti, Ari sanoo.
Aikuinenkin hamuaa tunnepuolen ratkaisuja erityisesti stressaantuneena.
– Jos ihminen on stressaantunut, hän pitää nopeita ratkaisuja parempina, koska stressaantuneena emme jaksa odottaa pitkään, Mona kuvaa.
Ihan sama
Nykymaailmassa tarjolla on niin paljon tietoa, että se hämmentää päätöksentekijän. Monan mukaan ihmisistä on tullut riippuvaisia tiedosta.
– Informaatiota on liikaa, siihen pääsee helposti käsiksi ja se on halpaa. Tieto tekee olostamme turvallisen, joten keräilemme paljon tietoa. Se ei tee meistä parempia päätöksentekijöitä. Usein tiedon määrää kannattaisi päinvastoin vähentää, jotta tilanteesta tulisi ymmärrettävämpi, hän sanoo.
Tilannetta voi verrata 300-sivuiseen raporttiin, jonka uumenissa on ehkä yksi lause jotakin sinua hyödyttävää tietoa. Kuinka moni jaksaa lukea koko paperinivaskan?
– Kannattaa kysyä itseltään, millaista tietoa itse asiassa tarvitsen, eikä keskittyä siihen, mitä tietoa voi saada, Mona neuvoo.
Jotkut tosin vaikuttavat siltä, ettei heitä kiinnosta, mitä päätetään. Onko kaverisi koskaan vastannut sinulle ”ihan sama”? Ärsyttävää! Eihän sellaista ihmistä voi ollakaan, jolle on aivan sama, mihin ravintolaan mennään!
– On. Olen tässä! Ari vakuuttaa.
– Olen onnellinen siitä, että elämme Ruotsissa, tai Suomessa, ja meillä on mahdollisuus mennä syömään mihin vain. Mielestäni kyse on myös muista elämän osa-alueista. Kun tapaan kahta hyvää ystävääni ja suunnittelemme, mitä teemme, he sanovat, että mikä tahansa käy. Heille on tärkeää vain se, että voimme viettää aikaa yhdessä. Osa ystävistämme ei ole niin huolettomia.