Miten suomalaisten pitäisi suhtautua Itämeren alueen tilanteeseen? Niinistö: Jos jännitteet Ukrainassa kasvavat, ne voivat kasvaa myös Itämerellä

0:51img
Pääministeri Marinin Nato-kommentit kohahduttivat, mutta mikä on marssijärjestys? Presidentti Niinistö kommentoi
Julkaistu 26.01.2022 21:53
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jaakko Loikkanen

jaakko.loikkanen@mtv.fi

@jaakkoloikkanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan tilanne Itämerellä näyttää tällä hetkellä rauhalliselta.

– Onneksi Itämeren alueella ei sittenkään kovin paljon ole sotilaallisen läsnäolon jännitettä, presidentti kommentoi Asian ytimessä -ohjelman erikoishaastattelussa.  

Niinistö sanoo, että sellainen heräsi, kun venäläiset sota-alukset käväisivät Kaliningradissa ja ilmeisesti poimivat joukkoja ja veivät pois.

– Jännite varmaan kasvoi siellä mihin päätyivät, saattoivat hyvin päätyä Mustanmeren alueelle. Vaikea nähdä, että se toimenpide, joka laukaisi tämän keskustelun sittenkään vielä kovin paljon jännitteitä Itämerellä olisi nostattanut.

Lue myös: Presidentti Niinistö uskoo rauhanomaiseen ratkaisuun Ukrainan kriisissä, vaikka sodan uhka leijuu ilmassa – näin hän perustelee kantaansa MTV:lle

Presidentti Niinistö muistuttaa kuitenkin, että tilanne voi muuttua.

– Tilanne, jossa Itämeri näyttää suhteellisen rauhallisesta ei välttämättä ole lopullinen totuus, kun aika kuluu.

Suomen puolustusvoimat on kertonut tehostaneensa valmiuttaan. Viime aikoina myös eri joukko-osastot ja puolustushaarat sosiaalisen median tileillä sellaista sisältöä, joka liittyy valmiuteen ja harjoitteluun. Presidentti Niinistö näkee asialle monia syitä.

– Ajattelin niin, että valmistautumiseen on syytä. Eräs syy saattaa olla se, että ruotsalaiset tulivat hyvin reippaasti ulos. Näimme tankkeja Gotlannin kaduilla. Silloin kai Puolustusvoimat kertoi, ettei heillä ole tarve niin näkyvästi kertoa aikeistamme.  Tuo on varmaan vähän lisännyt paineita, ja ehkä keskustelu Itämeren jännitteitä on herättänyt levottomuutta, ja sen tyynnyttäminen on ihan aiheellista.

Ymmärränkö oikein, että tällainen viestintä on suunnatta ennen kaikkea kansalaisille? Ne ketkä meitä ulkoapäin tarkkailevat tietävät kyllä mitä teemme, toimittaja Jaakko Loikkanen kysyy.   

– Ikävä kyllä, tietävät aika tarkkaan niin kuin nykymaailmassa tiedetään satelliittien ja muiden kautta. Jos ajatellaan ruotsalaisia viestitystä, niin kyllä meillä heräsi kysymyksiä entäs mitä meillä tapahtuu. Pelkkä vastaus, että meillä ei ole tapana niistä kertoa, niin se ei ehkä ihan rauhoittanut mieliä.

Miten neuvoisitte kansalaisia suhtautumaan tähän tilanteeseen?

– Ei meillä tässä suurempaa hätää ole muuta kuin se, että meidän täytyy tuntea hätää siitä, mitä tapahtuu Ukrainassa ja miltä tulevaisuus näyttää. Eräs ratkaisu on se, että jännitteet vain kasvavat. Silloin on hyvin paljon mahdollista, että ne kasvavat myös Itämerellä.

Lue myös: Näin presidentti Niinistö kommentoi pääministeri Marinin kohuttuja Nato-kommentteja

Katso presidentti Sauli Niinistön erikoishaastattelu kokonaisuudessaan ilmaisesta mtv-palvelusta.

Tuoreimmat aiheesta

Sauli Niinistö