Venäjän romahdus lähestyy, vai lähestyykö? "Musertava enemmistö tukee Putinia – mitään kansannousua ei ole näköpiirissä"

10:06img
Kymmenen kuukautta hyökkäyssotaa - ketkä ovat vielä Venäjän ystäviä? Katso ex-suurlähettiläs Hannu Himasen ja Risto E.J. Penttilän arvio.
Julkaistu 20.12.2022 20:05
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan tilanne Itä-Ukrainan Donbassissa on "vaikea". Entinen Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoo, että Venäjä valmistelee uusia sotatoimia Itä-Ukrainaan. 

Venäjällä vietettiin tiistaina turvallisuuselinten työntekijöiden juhlapäivää. Putin antoi luonnehdintansa Donbassin tilanteesta tervehdyksessään valtion turvallisuuselinten työntekijöille.  

– Hänen tarkoituksensa on kertoa, että tämä sotatilanne, jota edelleenkään Venäjällä ei sodaksi saa sanoa, on vaikea. Siellä kuolee venäläisiä sotilaita koko ajan ja että jotakin suurempaa on tulossa. Venäjä valmistelee isompia operaatioita lähitulevaisuudessa tai ensi vuoden puolella ja tällaiset lausunnot varmasti pohjustavat maaperää uudelle vaiheelle tässä sodassa. 

Putinia tukee yhä "musertava enemmistö"

Himansen mukaan Putinin kannatus Venäjällä on edelleen suurta, samoin Ukrainan sodan. Tarkkoja tietoja on mahdotonta saada, mutta Himanen on varma, ettei minkäänlaista kansannousua oli näköpiirissä. Venäläisten yleisellä mielipiteellä on muutenkin Himasen mukaan vain hyvin vähän merkitystä Kremlin kannalta. 

– Kansalaiset ovat erittäin tyytymättömiä taloudelliseen tilanteeseensa. Siitä huolimatta musertava enemmistö venäläisistä tukee Putinia ja tätä sotaa. Mitään kapinaa ei ole odotettavissa. Jos Moskovassa joskus valta vaihtuu, niin se tapahtuu jonkinlaisen palatsivallankumouksen, ei kansannousun kautta.

Lue myös: Putin: Tilanne "Venäjän uusilla alueilla" on vaikea, maan rajoja vahvistettava – MTV seuraa sotaa

– Venäjän kohdalla kaikki arviot ovat sellaisia, että täytyy laittaa useampikin hyppysellinen suolaa mukaan. Nämä ovat spekulaatioita, mutta kun kuuntelen ja luen useiden arvostamieni venäläisten asiantuntijoiden näkemyksiä, niin tämä on vallitseva tulkinta. 

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi “ulkopuolelta katsellen”, että Venäjän luhistuminen on lähestymässä. 

– Taloudellinen ja teknologinen luhistuminen ja myös tämän sotaprojektin luhistuminen. Kun maa jäätyy, niin taistelut kiihtyvät. Silloin katsotaan, kumpi puoli pystyy tekemään jonkinlaisen läpimurron.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Himanen lisää, että periaatteessa on samaa mieltä Penttilän kanssa.

– Tämä sota todennäköisesti osoittautuu Putinin ja hänen hallintonsa tuhoksi, mutta miten ja milloin se tapahtuu, on kokonaan toinen asia. Pahoin pelkään, että joudumme seuraamaan tätä sotaa paljon pidempään kuin haluaisimme.

Lisäpakotteita pohditaan 

Himanen sanoo, ettei Euroopassa ole juuri sellaisia mielipiteitä, joiden mukaan Venäjän-vastaisia pakotteita pitäisi höllentää, koska myös länsimaat kärsivät pakotteista. 

– Päinvastoin. Hyvin paljon puhutaan siitä, että miten pakotteita voisi tästä vielä kiristää, sillä niillä on selvästi tehoa. Olen itse tätä mieltä, Himanen sanoo. 

Himasen arvion mukaan neuvotteluiden aika ei ole vielä pitkään aikaan. 

– Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhuvat jatkuvasti siitä, että Venäjän kanssa pitäisi pystyä neuvottelemaan ja sopimaan, mutta sen aika ei ole vielä. Tämä on useimpien muiden näkemys, Himanen sanoo.

Yhdysvallat odottaa Ukrainan nopeaa läpimurtoa 

Yhdysvalloissa suhtautuiminen Ukrainan sotaan on Penttilän mukaan hieman toisenlaista kuin Euroopassa. Syyksi hän sanoo sen, ettei Yhdysvalloilla ole käsissään samanlaista akuuttia energiakriisiä kuin Euroopassa. Lisäksi Yhdysvalloissa katsotaan, että ydinsodan uhka on vähentynyt Kiinan ja Intian liennytystoimien takia. 

Yhdysvalloissa Ukrainan tukeminen on myös "myytävä" suurelle yleisölle siten, että voitto on näkyvissä ja mieluiten pian. 

Lue myös: Putin: Venäjä ei suunnittele minkään maan liittämistä itseensä – Yhdysvalloista piikikäs vastaus

– Tämä on johtanut aseavun lisäämiseen muun muassa Patriot-ohjusten ja mahdollisesti pitkän kantaman hyökkäysohjusten muodossa tämän jälkeen. Yhdysvalloissa suhtaudutaan alkavaan talveen siten, että pikemminkin läpimurto Ukrainan puolesta kuin se, että tuki loppuisi, Penttilä sanoo. 

Amerikkalaisyleisöllä on huonoja muistoja pitkiksi venyneistä sodista valtamerten toisella puolen. Ukrainan sota ei ole enää vähään aikaan ollut Yhdysvalloissa uutisten ykkösasia. 

– Poliitikot ja virkamiehet katsovat, että tästä ei saa tulla “ikuista sotaa”, ei uutta Afganistania tai Irakia. Jos niin käy, niin kansalaisten tuki sodalle menee. Sen takia nyt puhutaan siitä, että Ukraina voittaisi, vaikka kukaan ei oikein sitä voittoa määrittelekään, Penttilä sanoo. 

Tuki Ukrainalle on Yhdysvalloissa myös puoluepoliittinen kysymys. Siksi Ukrainan sota haluttaisiin ratkaista ennen kuin vuoden 2024 presidentinvaalien esivaalikierros alkaa. Ensi vuoden joulukuussa ehdokkaiden esivaalikampanjat ovat jo täydessä käynnissä. 

– Ihannetilanne demokraattien kannalta olisi, että presidentti Joe Biden voisi sanoa: "Asia hoidettu. Nyt jään eläkkeelle." Republikaanit taas hakevat sitä, että millä asialla Ukrainan suhteen päästäisiin rokottamaan demokraatteja. Se voi johtaa siihen, että tänä talvena sodassa halutaan läpimurto, siis että Ukraina saavuttaa niin paljon menestystä, että Venäjä on pakotettu neuvottelupöytään, Penttilä arvioi.

Lue myös: Ukrainan presidentti Zelenskyi kiittää 14-vuotiasta suomalaistyttöä villasukista

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota