Näin presidentti Niinistö kommentoi pääministeri Marinin kohuttuja Nato-kommentteja

Asian ytimessä -ohjelman erikoishaastattelussa presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin mielipidettä myös pääministeri Sanna Marinin Nato-kommentointiin. Voit katsoa presidentin vastauksen yllä olevalta videolta. 

Nato-keskustelu myös Suomen osalta on käynyt viime aikoina erittäin kuumana Ukrainan ja Venäjän välisen konfliktin kiristyessä. 

Oman mausteensa keskusteluun toi pääministeri Sanna Marinin Reutersille antama haastattelu. 

Viimeviikkoisessa haastattelussa Marin sanoi, että on hyvin epätodennäköistä, että Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä tällä hallituskaudella.

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhdessä Valtioneuvoston kanssa. Onkin pohdittu, noudattiko Marin marssijärjestystä. 

Miten on presidentti Sauli Niinistö, onko marssijärjesty kaikille selvä? 

– Siitä meillä ei ollut kyllä keskustelua, mutta en minä osaa sitä mitenkään dramaattisena nähdä. 

– Eikä siihen ole kiinnitetty huomiota. Jotkut ajattelivat, että venäläiset tykkäisivät kovinkin hyvää, mutta ei ole tullut mitään sellaista ilmi.

Kysyttäessä presidentiltä, syntyikö Marinin kommenteista jonkinlaista vahinkoa Suomelle, presidentti vastaa hieman epävarmana. 

– Ei varmaan, presidentti totesi lyhyesti. 

Katso presidentti Sauli Niinistön erikoishaastattelu kokonaisuudessaan ilmaisesta mtv-palvelusta.

Miksi samankaltaisia Nato-lausuntoja toistetaan jatkuvasti?

Kun Suomen keskeisimmät päättäjät keskustelevat Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, viesti on sama – ei ainoastaan sisällöltään vaan myös muodoltaan – lähes pilkkua myöden.

Tarkkaan harkittua viestiä toistetaan saman haastattelun aikana usein – miksi?

– En usko, että siinä on mitään sabluunaa, jota jokainen käyttää, vaan käytetään tosiasiallista tilannetta ja kuvataan se.

Presidentti Niinistö ottaa Asian ytimessä -haastattelussa esimerkiksi tiedotteen, jonka hän julkaisi joulukuun alussa Venäjän ensimmäisten vaatimusten tultua julki.

Presidentti puhui tässä tiedotteessa, kuten myöhemminkin antamissaan lausunnoissaan ottanut esille Suomen itsemääräämisoikeuden sekä valinnanvapauden Nato-jäsenyyden osalta.

Niinistö huomauttaa, että esimerkiksi itsemääräämisoikeudesta puhuttaessa sanalle on vaikeaa keksiä pätevää vastinetta.

– Olen itse käyttänyt samaa sanontaa, kun en parempaakaan keksi. Eikä ilmeisesti muutkaan ole keksineet parempaakaan.

Lue myös:

    Uusimmat