Presidentti Niinistö uskoo rauhanomaiseen ratkaisuun Ukrainan kriisissä, vaikka sodan uhka leijuu ilmassa – näin hän perustelee kantaansa MTV:lle

0:51imgPääministeri Marinin Nato-kommentit kohahduttivat, mutta mikä on marssijärjestys? Presidentti Niinistö kommentoi
Julkaistu 26.01.2022 21:02

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jaakko Loikkanen

jaakko.loikkanen@mtv.fi

@jaakkoloikkanen

Presidentti Sauli Niinistö uskoo edelleen, että Ukrainan kriisi voidaan ratkaista rauhanomaisin keinoin. On vain päästä osapuolia tyydyttävään sopuun kahden eri kokonaisuuden osalta. 

Ukrainan tilanne on viime viikkoina kiristynyt suuriin mittasuhteisiin, kun Venäjä on tiukentanut otteitaan Ukrainaa ja myös Nato-maita kohtaan. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on useammin kuin kerran varoittanut, että Venäjä ja sen toimet Ukrainassa ovat todellinen uhka. 

Myös Suomessa on reagoitu tilanteeseen muun muassa kehottamalla välttämään tarpeetonta matkustamista Ukrainaan

Lue lisää: Naton pääsihteeri MTV Uutisille: Venäjän uhka kasvaa – "Ohjukset voivat saavuttaa jokaisen Euroopan pääkaupungin minuuteissa"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuitenkin uskoo, että konflikti voidaan vielä ratkaista rauhanomaisin keinoin. 

Mistä optimistia löytyy näin räjähdysherkässä tilanteessa, kun sodan uhka on leijunut Euroopankin yllä?

– Sitä tulee vähän viran puolestakin. Uskon, että useimmat toivoisivat, että sotaisilta toimilta – enemmiltä – vältyttäisiin.

– Se on aika rajua puhua Euroopassa käytävästä sodasta, hän toteaa Asian ytimessä -ohjelman suorassa lähetyksessä. 

Lue myös: Biden: Venäjän hyökkäys Ukrainaan voisi olla suurin sitten toisen maailmansodan

Jotta sopuun päästään, kaksi kokonaisuutta täytyy ratkaista

Presidentin mukaan on huomioitava, että Ukrainan kriisistä puhuttaessa ”pöydällä on kaksi eri kokonaisuutta, joilla on hyvin kiinteä yhteys toisiinsa, vaikka keskusteluissa se ei siltä näyttäisikään”. 

– Paine. Sotilaallinen paine Ukrainaan ja sitten toisaalta se [Venäjän] vaatimuspaketti, presidentti listaa.

Jotta Ukrainan tilanne saadaan tosiasiallisesti ratkaistua, molempien kokonaisuuksien osalta on Niinistön mukaan päästävä konfliktin eri osapuolia tyydyttävään ratkaisuun. 

– Vahvasti on tietysti sellainen tunne, että kummassakin jouduttaisiin jollain tavalla sopimaan asia, jos aiotaan kokonaisuudesta sopia.

Eräs asia on noussut esiin "huomiota herättävällä tavalla"

Venäjä on Niinistön mukaan ”huomiota herättävällä tavalla” tuonut esiin vuonna 2014 solmitun Minskin sopimuksen, joka ei ole aiemmin ollut Ukrainaan liittyvissä keskusteluissa juurikaan esillä. 

Kun Venäjä tiedotti presidentti Niinistön ja presidentti Vladimir Putinin välisestä puhelusta, maa antoi tiedottaessaan kahdesti ymmärtää, että puhelun pääasiallinen sisältö olisi ollut nimenomaan Minskin sopimus, vaikka todellisuudessa näin ei ollut. 

– Itseasiassa meillä oli varsin ohuesti, ja kantani Minskin sopimukseen on selvä, pitäisi sopia, presidentti toteaa viitaten käymäänsä puhelinkeskusteluun Putinin kanssa. 

Niinistön mukaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on viimeksi tänään antanut ymmärtää, että Niinistö ja Putin olisivat puhuneet enemmänkin Minskin sopimuksesta. 

– Nyt fokus selvästi on aika vahvasti siellä. Sitä en tiedä, onko siinä kyetty etenemään – se vaatii Ukrainan mukana oloa myöskin.

Näihin Venäjän vaatimuksiin ei olla suostumassa, näille taas voitaisiin näyttää vihreää valoa

Mitä Venäjän tiukkaan vaatimuslistaan tulee, Niinistön mukaan Yhdysvallat on tänään ollut yhteydessä Venäjään vaatimusten osalta, mutta keskustelun sisällöstä ei ole ainakaan toistaiseksi tietoa. 

Niinistön mukaan on selvää, ettei Venäjän kaikkiin vaatimuksiin ei olla taipumassa. 

– Ymmärtääkseni on aika selvää, että ne Venäjän vaatimukset, joita meilläkin on ihan riittämiin torjuttu – ja varmasti tulevat torjutuksi, Nato ei varmasti tule antamaan periaatteestaan periksi.

– Eikä myöskään mitään paluuta minnekään 97-tilanteeseen, niin kuin on vaadittu. 

Venäjän vaatimuslistalla on Niinistön mukaan kuitenkin joitakin asioita, joihin voitaisiin suostua. 

– Joku asevalvonnan kehittyminen, mahdollisesti harjoitustoimintaan, ainakin jonkinnäköisen keskinäisen säännöksen löytäminen, nämä voisivat olla sellaisia asioita. 

Katso presidentti Sauli Niinistön erikoishaastattelu kokonaisuudessaan ilmaisesta mtv-palvelusta.

2601-niinisto-asian-ytimessaMTV Uutiset

Tuoreimmat aiheesta

Asian ytimessä