Yleensä Kim Väisänen perustaa sijoituksensa intuitioon.
Jos menestyksestä puhutaan, siitä kannattaa kysyä Kim Väisäseltä. Hän nousi julkisuuteen vuonna 2014, kun hän myi yhtiökumppaneidensa kanssa tietojen hävitykseen erikoistuneen Blanccon Iso-Britanniaan. Kauppahinta oli 60 miljoonaa euroa ja sen myötä Väisänen oli sinä vuonna yksi Suomen eniten tienanneista henkilöistä.
Miten Suomessa sitten rikastuu ja pääsee tulolistojen kärkeen?
– Sinne pääsee siten, että rakentaa hyvän yrityksen. Suurituloisimmat ovat yleensä sellaisia, jotka ovat myyneet yrityksen ja saaneet luovutusvoittoja. Hyvän firman rakentaa siten, että se on hyvä omistajille, asiakkaille ja työntekijöille, Väisänen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Nopeaa tietä rikastumiseen ei Väisäsen mukaan ole.
– Hyvä firma rakennetaan hyvin hitaasti, pikavoittoja niistä ei tule. Pusketaan vuosikymmeniä eteenpäin ja sitten jos menee hyvin, yrityksen voi joku päivä myydä.
– Jos haluaa sijoittamalla rikastua, niin voitot tehdään hirvittävän hitaasti ja tappiot tehdään todella nopeasti. Jos sijoittaa indekseihin, niin keskimäärin tilastollisesti se tuottaa yhdeksän prosenttia vuodessa.
Lue myös: Kim Väisänen tienasi yli 15 miljoonaa euroa vuonna 2014 ja puolustaa verotietojen julkistamista: "Suomalaiset eivät ole yhtään sen kateellisempaa kansaa kuin muutkaan"
"Ajattelin, että toimin pari vuotta yrittäjänä"
Vaikka yrityskauppojen miljoonat takaisivat huolettomat eläkepäivät, ei Väisänen ole jäänyt lepäilemään laakereilleen. Hän kertoo olleensa koko ajan töissä, pois lukien noin reilun vuoden mittaisen jakson, jolloin oli kotona lasten kanssa.
Yrittäjäksi Väisänen kertoo ajautuneensa.
– Ajattelin, että toimin pari vuotta yrittäjänä ja nyt taitaa olla 24 vuosi menossa.
Tänä päivänä Väisäsen tekee töitä muun muassa startup-yritysten parissa. Hän kertoo tekevänsä yleensä investointipäätökset luottamalla intuitioonsa.
– Täytyy pitää niistä ihmisistä, joiden kanssa tekee töitä. Kaveri antoi vinkin, että mulkkujen kanssa ei kannata tehdä töitä. Jos ihminen tuntuu väärältä, niin varmaan moni muukin ajattelee, että onpa tuo ikävä tyyppi.
Väisänen muistuttaa, että tilastollisesti startupit ovat kaikkein huonoimpia sijoituskohteita.
–Ylipäänsä yrityksistä viidessä vuodessa kuolee 50 prosenttia ja kymmenessä vuodessa 75 prosenttia. Jos aikoo sijoittaa startupeihin, täytyy sijoittaa todella moneen ja toivoa, että joku niistä selviää.