Miten Trumpin syyllisyys vaikuttaa vaalitaistoon Yhdysvalloissa?

Miten Trumpin syyllisyys vaikuttaa vaalitaistoon Yhdysvalloissa? 5:47
Miten Trumpin syyllisyys vaikuttaa vaalitaistoon Yhdysvalloissa?

Yhdysvalloissa on tänään jälleen esivaalipäivä. Molemmilla puolueilla on esivaalit neljällä alueella eli Montanassa, New Jerseyssä, New Mexicossa ja Etelä-Dakotassa.

Käynnissä olevat esivaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun vaaleissa ehdolla oleva entinen presidentti Donald Trump sai rikostuomion. Trump sai tuomion niin kutsutusta hyssyttelyrahaoikeudenkäynnistä, jossa valamiehistö totesi Trumpin syyllistyneen liikeasiakirjojen väärentämiseen. Oikeudenkäynti liittyi pornonäyttelijä Stormy Danielsille, oikealta nimeltään Stephanie Clifford, vuoden 2016 presidentinvaalien alla tehtyihin maksuihin. 

Hyssyttelyrahojen tarkoituksena oli saada näyttelijä pysymään vaiti väitetystä seksin harrastamisesta Trumpin kanssa.

Trump todettiin syylliseksi kaikkiin 34 syytekohtaan. Tuomio annettaan näillä näkymin heinäkuussa. Teoriassa hän voisi saada korkeintaan 20 vuoden vankeusrangaistuksen. Todennäköisempää kuitenkin on, että hän saa ehdollista vankeutta. Trump on jo ilmoittanut aikovansa valittaa tuomiostaan.

Vankeustuomiokaan ei estäisi ehdolle asettumista marraskuun presidentinvaaleissa. Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Trumpilla olisi vankeustuomionkin kohdatessa vankilassa oma siipi ja hänen turvallisuudestaan entisenä presidenttinä huolehdittaisiin hyvin.

Donald Trump ja Joe Biden ovat jo kumpikin voittaneet tarpeeksi paikkoja eri osavaltioissa. Karppisen mukaan tuomio tulee sen sijaan vaikuttamaan kongressipaikkoihin. Tuomio on Karppisen mukaan vaikuttanut tämän hetken vaalisuosioon. 

– Reutersin kyselyssä kymmenen prosenttia rekisteröidyistä republikaanien äänestäjistä sanoo, että tämä tuomio vähentää todennäköisyyttä siitä, että he äänestäisivät Trumpia. Sitoutumattomissa 25 prosenttia samassa kyselyssä sanoi, että tuomio vähentää heidän tukea Trumpille. Vaikka periaatteessa enemmistö ei muuta tuomion takia mieltään, niin erot Trumpin ja Bidenin kannattajien välillä ovat ärettömän pienet vaa'ankieliosavaltioissa.

Karppinen huomauttaa marraskuun olevan vielä melko kaukana.

– Ei voida vielä tietää, mitä kaikkea muuta ehtii tapahtua ennen vaaleja, Karppinen sanoo.

Osa kannattajista näyttää ennakoivan sitä mahdollisuutta, että Trumpista tulee jälleen presidentti.

– Trump vaatii äärimmäistä uskollisuutta ja lojaalisuutta. Nyt kun näyttää siltä, että Trumpilla on taas mahdollisuuksia nousta presidentiksi, niin monet rikkaat ovat palanneet kannustamaan häntä.

Näin kannattajat pystyvät Karppisen mukaan näyttäytymään Trumpin kavereina kaiken varalta.  

Lue myös:

    Uusimmat