Miten Venäjä suhtautuisi, jos Suomi haluaisi liittyä Natoon? Tutkija: "He pyrkisivät estämään sen"

Venäjä on vaatinut Natolta, ettei sotilasliitto laajene itään nykyisestä. Suomi ei tällä hetkellä hae Naton jäsenyyttä, mutta mikäli hakisi, ei tätä katsottaisi itänaapurissa hyvällä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmaisi tänään tiedotustilaisuudessa, että Venäjä kunnioittaa Suomen ja Ruotsin oikeutta liittyä halutessaan sotilasliitto Natoon.

Yle kysyi Lavrovilta, kunnioittaako Venäjä Suomen ja Ruotsin suvereniteettia ja oikeutta tehdä itse turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa kuten päätöksen sotilasliitto Natoon liittymisestä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen pitää ulkoministeri Sergei Lavrovin tämänpäiväistä lausuntoa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä liturgisena, jonka tyyppisiä lausuntoja on esitetty Suomesta jo pitkään.

– Ei linjauksessa ole oikeastaan mitään merkittävää. Sanoohan Venäjä kunnioittavansa Ukrainankin suvereniteettia, vaikka se käy sotaa siellä.

Lavrov sanoi pitävänsä maiden neutraaliutta arvossa.

– Olemme sitä mieltä, että maiden neutraaliuspolitiikka on yksi tärkeimpiä anteja, joita maat ovat antaneet Euroopan turvallisuusinfrastruktuurin rakentamiseen ja vakauden rakentamiseen Euroopassa, Lavrov sanoi.

Tutkija: Venäjä haluaa Ukrainan ja Georgian etupiiriinsä

Tutkija Lavikainen arvioi, että mikäli Suomi hakisi Naton jäsenyyttä, Venäjä pyrkisi sen estämään.

– Ensimmäiseksi he pyrkisivät tietysti estämään sen. Mutta selvää on, että he suhtautuisivat siihen epäystävällisenä tekona.

Miksi Ukrainan Nato-jäsenyys näyttäisi kiinnostavan Venäjää niin paljon enemmän? Lavikainen uskoo, että taustalla on Venäjän strategia.

– Näkisin, että tässä Venäjän strategiassa on kyse siitä, että eristetään Ukraina ja Georgia ja käydään kauppaa niistä. Sen takia hän [Lavrov] ei halua nostaa Suomea ja Ruotsia tikunnokkaan.  

– Koska Venäjällä selvästi ajatellaan, että länsimaiden on helpompi sopia näistä kaukaisista maista, jotka eivät ole Euroopan unionin jäseniä edes. Sen vuoksi uskon, että he ovat valinneet tällaisen linjan. Kyse on toki myös siitä, että he ikään kuin pitkällä tähtäimellä pyrkivät sisällyttämään nämä maat etupiiriinsä.

Lue myös:

    Uusimmat