Tutkija: Natoon liittyminen olisi Suomelle hyvin riskialtis tilanne – "Olemme nähneet, miten Venäjä pyrki estämään sen Ukrainassa"

Tutkija Jyri Lavikainen Ulkopoliittisesta instituutista toteaa, ettei voida automaattisesti olettaa, että Venäjä tyytyy pelkän Ukrainan valtaamiseen.

Hänen mukaansa tämä pakottaa Suomen tarkastelemaan uudelleen turvallisuuspolitiikkaansa. Hänen mukaansa taktikoinnin vara on kaventunut ja hän kyseenalaistaa sen, että voidaanko entiseen politiikkaan enää palata vai joudutaanko jossain vaiheessa valinnan eteen esimerkiksi sotilaallisen liittoutumisen suhteen. Nato on hänen mielestään rehellisesti todennut sen, että sen tarjoamat turvatakuut koskevat vain sen jäseniä.

Puolustuksen parantaminen yksi turva

Lavikainen peräänkuuluttaa puolustuskyvyn parantamista ja sen aukkojen tilkitsemistä, oli kyseessä sitten kyber- tai ohjuspuolustus. Hänen mukaansa Ukrainan kohdalla on nähty, millainen riski näiden laiminlyönti on, vaikka maa onkin Suomea huomattavasti suurempi.

Hän näkee, että puolustuskyvyn voimakas kasvattaminen on yksi vaihtoehto ja liittoutuminen on toinen.

– Siinä vaiheessa kun me tätä jälkimmäistä pohditaan, me voidaan aloittaa ensimmäisestä, hän toteaa.

"Venäjän tulkitsisi sen epäystävälliseksi eleeksi"

Jos Natoon päätetään liittyä, tulisi se Lavikaisesta tehdä loppuun asti harkiten.

– Venäjän tulkitsisi sen epäystävälliseksi eleeksi ja pyrkisi estämään sen. Me olemme kyllä nähneet, miten Venäjä pyrkii estämään sen Ukrainassa, joten se tilanne olisi hyvin riskialtis ja sen vuoksi tämä liittoutumisasia pitää miettiä hyvin vahvasti, ne kannat pitää olla hyvin selvät, jos se päätetään tehdä ja prosessin pitää olla hyvin valmisteltu.

Uusiaamun lähetyksessä kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä oli sitä mieltä, että jos Suomi ja Ruotsi nyt päättäisivät pyytää Nato-jäsenyyttä, se tapahtuisi suurin piirtein saman tien.

– Siihen riittäisi pelkästään se, että keskeiset länsimaat ilmoittaisivat, että Suomi ja Ruotsi ovat nyt siinä asemassa, että niitä kohdeltaisiin kuin ne olisivat Nato-maita.

Video: Lavikainen ei usko, että pakotteilla Ukrianan tilannetta voidaan auttaa. Näitä keinoja hän suosisi.

Lue myös:

    Uusimmat