Saako kesällä grillata kerrostalon parvekkeella? Entä pitääkö vuokranantajalle ilmoittaa, jos haluaa asentaa vuokra-asuntoonsa ilmastointilaitteen. Näihin ja muutamiin muihin kesäisiin, kiperiin kysymyksiin vastaavat internetissä Suomen Vuokranantajien juristit.
Kuumalla säällä oma parveke houkuttaa. Naapurisopu voi kuitenkin joutua koetukselle, jos parvekkeella viihtyvä ei ota huomioon muita asukkaita, muistuttavat Suomen Vuokranantajien juristit.
Saako parvekkeelle esimerkiksi laittaa grillin pystyyn? Lakimiesten mukaan parvekkeella saa laittaa ruokaa, jos se ei vaaranna paloturvallisuutta.
Tämän vuoksi esimerkiksi sähkögrillin käyttäminen parvekkeella on useimmiten mahdollista, vaikka järjestyssäännöissä parvekkeella grillaaminen olisi kielletty.
Runsasta tupakointia kannattaa kuitenkin lakimiesten mukaan välttää muiden huoneistojen läheisyydessä. Savu voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa naapureille terveyshaittaa.
Kerrostalossa on harvoin ilmastointia, joten siirrettävän ilmastointilaitteen tai ilmalämpöpumpun hankkiminen voin tuntua helteellä hyvältä ajatukselta.
Jos ilmastointilaite ei edellytä kiinteitä asennuksia, sellaisen voi hankkia ilman vuokranantajan kirjallista suostumusta. Mutta jos laitteen läikkyvästä vedestä tai vuodosta aiheutuu vaurioita, vuokralaisen on korvattava ne.
Kiinteitä ilmastointilaiteasennuksia ei voi tehdä huoneistoon lainkaan ilman vuokranantajan lupaa.
Vuokra-asuntonsa voi luovuttaa kesäksi toisen käyttöön
Kesätyöt tai -reissut voivat viedä pitkäksi aikaa toiselle paikkakunnalle. Silloin vuokralainen voi luovuttaa koko asuntonsa väliaikaisesti toiselle.
Väliaikaisen luovutuksen enimmäisaika on kaksi vuotta. Asiasta on ilmoitettava vuokranantajalle kirjallisesti viimeistään kuukautta ennen luovutusta. Vuokranantajalla on myös oikeus vastustaa tätä perustellusta syystä.
Alivuokralaisen saa sen sijaan ottaa huoneistoon ilman vuokranantajan lupaa, jos alivuokrauksesta ei aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa.
Ilman vuokranantajan lupaa saa kuitenkin alivuokrata enintään puolet asunnosta.
Jos asunto on alivuokrattu tai luovutettu väliaikaisesti toiselle, alkuperäinen vuokralainen vastaa edelleen sekä vuokran maksamisesta että vahingoista, joita huoneiston käytettäväkseen saanut mahdollisesti aiheuttaa.
Jos vuokrahuoneisto jää kokonaan tyhjäksi, vuokranantajalle olisi hyvä ilmoittaa poissaolosta, mikäli se jatkuu pidempään kuin tavanomaisen lomamatkan keston ajan.