Asuntoihin tullaan ilman lupaa – opiskelija-asuntosäätiö rikkoo lakia lopputarkastuksissaan

vuokrasoppari
Julkaistu 24.08.2015 18:47
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Helsingin opiskelija-asuntosäätiön lopputarkastuksen käytännöt ovat puhuttaneet ihmisiä netissä. Epäkohta tuotiin esiin blogikirjoituksessa. Kirjoituksen mukaan Hoas rikkoo lakia tullessaan vuokralaisen asuntoon ilman lupaa.

Hoasin asiakkuus- ja viestintäpäällikkö on yllättynyt, että käytäntöä pidetään laittomana.

– Me olemme tätä eri yhteyksissä matkan aikana tarkastaneet juristeilta, eikä siitä ole tullut mitään huomautusta, sanoo Liina Länsiluoto.

Hänen mukaansa Hoasin tilanne on erityisen hankala lopputarkastusten suhteen loppukesästä ja alkusyksystä.

– Elokuussa meillä on yli 1 000 poismuuttoa ja lopputarkastukset tehdään viimeisen asumiskuukauden aikana, kertoo Länsiluoto. Hän myöntää, että tarkastuksen ajankohdasta ei kerrota asukkaalle. Hoas vetoaa tiukkaan aikatauluun.

– Käytännössä se on ihan mahdotonta, että jokaisen vuokralaisen kanssa sovittaisiin aika erikseen, koska asuntoja on niin monta tarkastettavana, hän sanoo. Länsiluodon mukaan asuntoja pyritään tarkastamaan kiinteistö kerrallaan, eli ennakkoilmoituksen antaminen tarkastuspäivästä ei olisi mahdotonta.

– Massapostitusta voitaisiin varmaan harkita ja yleensäkin asukasviestintää voisimme parantaa, sanoo Länsiluoto. Hänen mukaansa Hoas ryhtyy toimenpiteisiin käytäntöjen muuttamiseksi, mikäli tarkastus rikkoo lakia.

"Mitätön sopimusehto"

Kuluttajaliiton lakimies Ilkka Salminen sanoo, että lopputarkastukset ja siivoustarkastukset ovat asioita, joista on yhdessä sovittava. Vuokranantajalla ei ole oikeutta mennä asuntoon, hätätapausta lukuun ottamatta, ilman lupaa. Lupa voidaan kuitata myös ennakkoilmoituksella.

– Mielellään pari viikkoa etukäteen voitaisiin ilmoittaa, että milloin tarkastus tehdään, se pitäisi mielellään tehdä yhdessä, koska se palvelee molempia osapuolia. Ennakkoilmoituksessa voi mainita, että jos ei ole paikalla sopiiko, että vuokranantaja tulee asuntoon. Jos se ei syystä tai toisesta käy, niin silloin ottaa vuokranantajaan yhteyttä, ja kysyä että voidaanko sopia jokin muu ajankohta, Salminen opastaa.

HOASin vuokrasopimuksen yleisissä ehdoissa kohdassa 11 Vuokranantajan oikeus päästä asuinhuoneistoon, todetaan seuraavaa:

”Huoneiston uudelleen vuokrausta sekä huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten on vuokralaisen viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantajan edustaja huoneistoon. Tarvittaessa tai välittömästi toimenpiteitä vaativissa tilanteissa vuokranantajan edustajalla on oikeus tarkistaa huoneisto ilman vuokralaisen suostumusta. Hoas tarkistaa kaikkien poismuuttavien vuokralaisten asunnot. Huoneistotarkastukseen liittyy tarvittaessa kaksi tarkastuskäyntiä joista ensimmäinen, nk. ennakkotarkastus suoritetaan poismuuttavan asukkaan asumisaikana. Mahdollinen 2. tarkastus, nk. muuttotarkastus sen sijaan suoritetaan poismuuton jälkeen, jolloin tarkastus tehdään uuden asukkaan vuokrasuhteen alussa. Kummastakaan huoneistotarkastuksesta ei anneta ennakkoilmoitusta ja tarkastukset suoritetaan yleisavainta käyttäen. Tarkastuksilla saatetaan suorittaa tai tilata korjaustöitä sekä tilata siivous 2. tarkastuksen yhteydessä”.

Salminen ymmärtää Hoasin haastavaa tilannetta, koska asuntoja on paljon, mutta tarkastuksen ajankohdasta pitäisi siitä huolimatta sopia yhdessä.  Salminen pitää sopimuksen kohtaa suorastaan mitättömänä.

– Jos ne näin menettelee, että me ei ilmoiteta mitään ja tullaan silloin kun lystää omilla avaimilla, niin se on rikos.  Ei sopimusehdoilla voi varata tuollaista oikeutta, se on mitätön ehto, sanoo Salminen.

Näin asiasta sanotaan laissa

(AHVL 21 § "Vuokranantajalla on oikeus suorittaa välittömästi hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö (esim. putkirikko tms. välitön ja kiireinen vahinko), jota ei voi vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Myös hoitotoimenpide tai korjaus- tai muutostyö, joka ei aiheuta olennaista haittaa tai häiriötä vuokraoikeuden käyttämisessä, saadaan suorittaa edellyttäen, että vuokranantaja ilmoittaa siitä vuokralaiselle vähintään 14 päivää ennen työn aloittamista.")

AHVL 22 §:n mukaan "Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon. Jos huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana."

AHVL 14 § "Vuokranantajalla on oikeus saada virka-apua poliisiviranomaiselta, jos 21 tai 22 §:n mukainen pääsy huoneistoon kielletään."

 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa