Miten presidenttiehdokkaat hallitsevat esiintymisen? Millaisia vahvuuksia tai heikkouksia heillä on? Onko puutteita osaamisessa? STT kysyi ammattilaisten näkemyksiä.
Asiaa pohtivat puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta ja viestinnän tekijä ja aiemmin pitkään politiikan toimittajana työskennellyt Eeva Lehtimäki strategisesta viestintätoimisto Ellun Kanoista.
Tuula Haatainen (sd.)
Lehtikuva
Eeva Lehtimäki: Haatainen on perusdemari, jolla vahva aatepohja. Hän on varma ja miellyttävä esiintyjä mutta ei kovin säkenöivä eikä mieliinpainuva. Ulkopolitiikassa häneen ei voi liittää uskottavuutta samalla lailla kuin moneen muuhun ehdokkaaseen.
Pekka Isotalus: Haatainen on hyvin tyypillinen asiapoliitikko ja profiloitunut erityisesti sosiaalipolitiikan kysymyksissä. Hän varmasti pystyy argumentoimaan ja perustelemaan väitteensä. Hän on helposti lähestyttävä ja valmis yhteistyöhön.
Kuinka vakuuttava hän pystyy olemaan ulkopolitiikan kysymyksissä? Täytyisi olla jotain särmää tai innostavuutta tai sellaisia piirteitä, että jäisi mieleen.
Pekka Haavisto (vihr.)
Lehtikuva
Isotalus: Haavisto on televisiossa hyvin taitava. Hän on esiintymisessään sopuisa ja rakentava. Ehkä pitäisi löytyä kykyä haastaa istuvaa presidenttiä vahvemmin. Jotta viime vaalien hurmos saavutettaisiin, tarvittaisiin uutta särmää viestintään. Jotain, mikä rikkoisi sopuisuuden ja tasaisuuden mielikuvaa.
Lehtimäki: Häneen liittyy vahva rauhanturvaamisen ja konfliktien ratkaisu, sovittelu. Hän uskaltaa kuunnella, ja hänessä on uskottavuutta ja tiettyä lempeyttä. Ongelmana voi olla, miten hän pärjää, jos keskustelu menee kovin kiihkeäksi. Pitää olla vähän röyhkeyttä, jotta pystyy ottamaan tyylikkäästi oman tilansa.
Hänellä ei ole enää sitä tuoreuden viehätystä, jota oli viime vaaleissa. Pystyykö hän mitenkään uudistumaan, ja miten hän uskaltaa ja haluaa haastaa muita ehdokkaita?
Laura Huhtasaari (ps.)
Lehtikuva
Lehtimäki: Huhtasaari on hyvin äänekäs, hyvin varma. On jännittävää nähdä, miten tämä muu joukko asemoituu suhteessa häneen.
Hän on kokematon. Hänellä ei ole ulkopoliittista uskottavuutta eikä osaamista. Siinä ei auta, että hymyillen huutaa kovempaa. Hänellä on muutama kapea aihe, mitä hän yrittää tuoda kaikkeen ja sitä kautta erottautua ja löytää tilansa.
Isotalus: Hänessä on ainoana ehdokkaana vähän kansanhurmaajan vikaa. On räväkkyyttä ja valoisuutta ja saa mediahuomiota. Osaa populistin tavoin kiteyttää, sanoa tiiviisti ja käyttää mielikuvia, jotka puhuttelevat monia kansalaisia. Esiintymisessä pistää silmään, että teksti voi olla todella rajua, mutta se esitetään miellyttävästi hymyillen.
Haasteena on, miten Huhtasaari pystyy vakuuttamaan asiakysymyksissä heitä, jotka eivät ole valmiiksi hänen kannattajiaan. Populistipoliitikoilla ongelmana ovat argumentit, jotka usein ovat kestämättömiä.
Merja Kyllönen (vas.)
Lehtikuva
Isotalus: Ministerinä Kyllösestä syntyi hyvin suorasanainen kuva. Hän puhui asioista suoraan ja ymmärrettävällä tavalla. Hänellä on Haataistakin suurempana ongelmana, miten tehdä itseään tunnetuksi ja miten jäädä ihmisten mieleen.
Lehtimäki: Hän on verbaalinen ja ihastuttavan loistava kielenkäyttäjä, poikkeus suomalaisissa poliitikoissa. On varmaan aika lähellä Haaviston ajattelumaailmaa; miten hän pystyy erottautumaan esimerkiksi Haavistosta.
Sauli Niinistö (kansanliike)
Lehtikuva
Lehtimäki: Todella mielenkiintoista nähdä, miten Niinistö osaa tiputtautua istuvana presidenttinä ehdokkaan asemaan ja olemaan ehdokkaana yhtenä monien joukossa. Hän on kirjallisesti varsin lahjakas, mutta hänen ajattelunsa on monimutkaista. Hänen pitäisi pystyä tiivistämään ja olemaan suorempi sanomisissaan. Siinä hänen pitäisi pystyä selvästi parantamaan.
Isotalus: Hänhän on tilanteessa, jossa on vain menetettävää. Vaarana on, että hän pyrkii entistä vahvemmin miellyttämään kaikkia, kumartaa joka suuntaan. Tällöin voi olla riskinä, että viesti voi jäädä vähän vaimeaksi, jos muut ehdokkaat panevat kovinkin paljon parastaan ja terävöittävät nykyistä meininkiään.
Niinistöllä on hyvin pitkiä ja monimutkaisia lauseita puhuessaan. Hän käyttää erikoisia kielikuvia, joita joutuu itsekin selittelemään.
Nils Torvalds (r.)
Lehtikuva
Lehtimäki: Ei ole kovin selkeää käsitystä. Täydentää eurooppalaista osaamista. Joskus pienten puolueiden ehdokkailla on enemmän liikkumavaraa, ja he voivat puhua rohkeasti.
Isotalus: Ehdokkaista vähiten tunnettu. Hänkin varmasti hallitsee asiakysymykset, mutta hänen suurin haasteensa on, miten pystyy vakuuttamaan olevansa vakavasti otettava ehdokas.
Matti Vanhanen (kesk.)
Lehtikuva
Lehtimäki: Voi Matti Vanhanen! Nyt se on jotenkin sitä, että ai niin, se Vanhanenkin on ehdolla.
Hän on ulkopoliittisesti kokeneimpia ja on ansainnut paikkansa ehdokkaana ja tuo laatua omalla tyylillään. Hänen iso ongelmansa on, miten erottautua Haavistosta ja Niinistöstä. Jollain pitäisi saada virtaa itseensä ja kampanjaan.
Isotalus: Kukaan ei epäile, ettei Vanhanen hallitsisi asioita. Vastakohtana on, että hänellä on ehkä vähiten kansanhurmaajan elkeitä viestinnässään. Vanhasella on tylsä imago, mutta vaikea sanoa, onko hän sitä loppujen lopuksi. Siltä hän vaikuttaa.
Presidentinvaalin tärkeät päivämäärät kalentereihin– Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17.1.2018. – Vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2018. – Jos mennään toiselle kierrokselle, on vaalipäivä sunnuntai 11.2. – Tällöin ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 31.1. – Vaalipäivinä äänestyspaikat ovat avoinna tuttuun tapaan kello 9–20 välisenä aikana. |