Mökkeilyn ympäristörasituksissa yksi asia on ylitse muiden – näin lasket mökkisi hiilijalanjäljen

Yksityisautoilu kesäasunnoille paisuttaa mökkeilyn hiilijalanjälkeä.

Kesämökkeilyn osuus mökkeilevän suomalaisen keskimääräisestä vuosittaisesta hiilijalanjäljestä on 7,5 prosenttia, Suomen ympäristökeskus (Syke) arvioi tutkimusraportissaan.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Syke on laskenut mökkeilyn hiilijalanjäljen. Laskenta perustuu pääosin vuoden 2021 tietoihin.

Suurin osuus keskimääräisen vapaa-ajanasunnon kasvihuonekaasupäästöistä syntyy liikenteestä, joka kattaa mökkeilyn hiilijalanjäljestä yli puolet.

–  Yli 90 prosenttia mökkimatkoista tehdään henkilöautoilla, koska monesti mökit sijaitsevat paikoissa, joihin julkisilla voi olla vaikea päästä, Syken erikoistutkija Johanna Niemistö sanoo STT:lle.

Viidennes keskimääräisestä mökkeilyn hiilijalanjäljestä aiheutuu mökin energiankulutuksesta ja toinen viidennes tavaroiden ja palveluiden kulutuksesta. Veneilyn osuus hiilijalanjäljestä on tutkimuksen mukaan noin 5 prosenttia.

Yhden mökin keskimääräinen hiilijalanjälki on raportin mukaan noin 2,3 hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa, kun yhden keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjälki on 7,7 ekvivalenttitonnia. Suomessa on Syken mukaan yli puoli miljoonaa kesämökkiä, ja yli puolet suomalaisista viettää aikaa mökeillä. Näiden mökkien kokonaishiilijalanjäljeksi Syke arvioi 1,2 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa.

Onko koronavuosina kiihtynyt mökkikauppa edelleen voimissaan? 7:56

Mökkien välillä isot päästöerot

Vapaa-ajanasuntojen ominaisuudet ja varustelutaso vaihtelevat kuitenkin suuresti, joten myös yksittäisten mökkien hiilijalanjälkien välillä on suurta vaihtelua, Syke muistuttaa.

Tästä syystä ympäristökeskus kertoo laatineensa laskurin, jonka avulla voi laskea oman mökin hiilijalanjäljen. Laskuriin voi syöttää tietoja omista mökkimatkoista, lämmityksestä, sähköstä, veneilystä sekä tavaroiden ja palveluiden kulutuksesta.

Syken laskelma mökkeilyn hiilijalanjäljestä perustuu pääasiassa vuoden 2021 tilastoihin ja vuoden 2023 alussa käytössä olleisiin päästökertoimiin.

Laskelmaan ei sisälly rakentamisvaiheesta, maankäyttösektorista tai ruoka- ja päivittäistavaroista syntyviä päästöjä.

Myöskään ulkomailla sijaitsevien suomalaisten mökkien päästöjä ei ole sisällytetty laskelmaan.

Tutkimusta rahoittivat maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus Syke.

Lue myös:

    Uusimmat