Mökkiläinen! Älä laita kännykkää pois loman ajaksi – näistä sivuista on sinulle hyötyä

7:59img
Julkaistu 13.07.2018 16:12

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkoaamuna siitä, millä tavalla puhelin voi hyödyttää mökkiläistä ympäristöön tutustumisessa. Katso vinkit yllä olevalta videolta!

Monen mökkiläisen ensiajatus voi olla laittaa puhelin kiinni loman ajaksi. Vaikka tauko jatkuvista ilmoituksista tekeekin hyvää, voi älypuhelimesta olla myös paljon hyötyä.

Mökkiluonto tutuksi kännykällä -kirjan kirjoittanut luontokartoittaja Lassi Kallainen näyttää, että puhelimen avulla lähiympäristöstä voi paljastua aivan uusi asioita helposti – vain muutamalla näppäyksellä.

LUE MYÖS: Luontoharrastajille uusi nerokas "Shazam"-sovellus – tunnistaa kasvit ja eläimet puolestasi

Puhelin voi paljastaa aivan uusia asioita mökkipihan luonnosta ja historiasta. Miehen omalta mökiltä Hollolan Herralasta on löytynyt muun muassa kaislikosta tähtisara ja järvestä harvinaisempi piippolimakotelo, joka kertoo myös vesistön tilasta.

Yksi todellinen erikoisuuskin pihalta löytyy: saksanmatara. Alue on ainoa paikka Suomessa, jossa kasvi kasvaa pysyvästi.

– Tällaisen [vastaavan harvinaisuuden] voi löytää kuka tahansa mökkiläinen, muistuttaa Huomenta Suomen toimittaja Mika Tommola.

Kallainen vinkkaa muutamasta tietokannasta, joihin mökkiläisten on syytä tutustua.

Luontoportti

Luontoportti-palvelusta löytyy tietoa yli tuhannesta kasvilajista, Suomessa yleisesti tavattavista linnuista ja sienilajeista. Parasta on kuitenkin sivuston tunnistuspalvelu, johon voi syöttää mökkipihalta löytyneen kasvin tunnusmerkit ja saada selville, mikä laji on kyseessä.

Suomen Lajitietokeskus

Myös Suomen Lajitietokeskus tarjoaa tietoa maamme eläimistä, kasveista ja sienistä. Sivustolla voi selata toisten ihmisten tekemiä lajihavaintoja mökkialueelta, mutta myös omat luontohavaintonsa voi kirjata erilliseen vihkoon.

Mökki

Järviwiki

Monien suomalaisten kesämökit löytyvät meren tai järven rannalta, mutta ennen uimaan menoa monia voi kiinnostaa oman lähivesistön kunto. Sen voi tarkistaa Järviwikistä, joka kerää tietoja muun muassa vesistöjen levätilanteesta, kala- ja meduusahavainnoista, happitilanteesta sekä lämpötiloista.

Suomen lintuatlas

Mikäs lintu se puussa pomppii? Lajin selvittämiseen voi käyttää apuna Suomen lintuatlasta. Sivustolla voi tutustua eri lintulajeihin ja tarkastella niiden levinneisyyttä ja pesintäpaikkoja.

Kotus: Paikannimikartasto

Myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivustosta on mökkiläiselle hyötyä, eikä nyt ole kyse oikeakielisyyden tarkastamisesta. Kotuksen paikannimikartastota voi tarkistaa, mikä oman mökkitontin nimi on, mistä se tulee ja mitä muinaissuomalaista siihen liittyy.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet