Mökkiläisen muistilista: Näin suojaat kesäkotisi varkailta ja luonnonilmiöiltä

Mökki
Lehtikuva
Julkaistu 19.09.2015 07:07

MTV LIFESTYLE

Kesäkäyttöisten mökkien kausi alkaa ohi, ja on aika valmistella kesäpaikka talvea varten. Pitkään tyhjillään olevat kesämökit voivat kärsiä murto-, ilkivalta-, vuoto- ja luonnonilmiövahingoista, jotka kannattaa yrittää välttää hyvällä ennakoinnilla.

Mökkiläisen muistilista syksyyn:

  • Sulje ja tyhjennä vesijohtoverkosto ja viemärit.
  • Huolehdi ilmanvaihdosta välttääksesi kosteusvauriot. Laita savupiipun päälle suojaus, joka kuitenkin päästää ilman kulkemaan hormin kautta.
  • Varmista lukitus.
  • Katkaise sähköt, jos mökille ei jää sähköllä toimivia laitteita.
  • Vie pois arvoesineet.
  • Estä jyrsijöiden pääsy mökin rakenteisiin. Hiiret pääsevät tunkeutumaan jopa lyijykynän paksuisesta raosta.

Vakuutusturva on myös syytä tarkistaa ennen mökin talviteloille siirtämistä.

– Vahinkojen ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa jo syksyllä esimerkiksi kaatamalla huonokuntoiset puut mökin lähettyviltä. Syysmyrskyissä kaatuva puu voi rikkoa rakennuksen vesikatteen, joka taas aiheuttaa rakennuksen kastumisen sade- ja sulamisvesistä. Hyvin yleinen mökkivahinko on myös putkirikko: jos kesävettä ei suljeta, pääsee routa tai pakkanen hajottamaan putkia ja LVIS-laitteita, muistuttaa Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen.

Puunkaatotyöt kannattaa teettää ammattilaisella, sillä vakuutus ei välttämättä korvaa kaatotyön aikana tapahtuneita vahinkoja. 

Elektroniikka ja työkalut houkuttelevat voroja

Talvisin pitkään asumattomana olevat mökit kiinnostavat myös kutsumattomia vieraita. Kesäkodissa kannattaakin vierailla säännöllisesti myös talvella tai sopia naapureiden kanssa silmälläpidosta.

– Mökeiltä viedään erityisesti elektroniikkaa sekä työkaluja ja -koneita. Ne kannattaa viedä pois talven ajaksi. Monet varkaat jättävät jälkeensä myös ikäviä ilkivaltavahinkoja, kun tavaroita sekoitetaan ja paikkoja hajotetaan. Toisinaan varkaat käyttävät tyhjillään olevaa mökkiä pidempäänkin oleskeluun, Virtanen kertoo.

Mökissä on hyvä olla nykyaikaiset takalukkiutuvat käyttölukot sekä turvalukot. Myöskään piha- ja ulkorakennusten lukitusta ei kannata unohtaa. Kesäasunnoilla on jo jonkin verran käytössä myös riistakameroita, jotka kuvaavat pihapiirin liikkeitä. Havaitessaan liikettä kamera lähettää teksti- tai sähköpostiviestin omistajalle. Riistakameroita käytettäessä on kuitenkin muistettava kunnioittaa naapureiden rauhaa asettamalla kamera kuvaamaan vain omaa pihaa.

Lähde: Deski

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen