Vakuutusyhtö Ifin tilastot kertovat, että etenkin villieläinten tekemät vahingot, myrskytuhot sekä erilaiset irtaimiston rikkoutumiset lisääntyivät mökeillä viime vuonna. Lue, kuinka voit ehkäistä vahinkoja.
Maanmittauslaitoksen mukaan kesämökkikauppojen määrä kasvoi koko maan tasolla 47 prosenttia, kun vertaillaan vuosia 2020 ja 2021 tammikuusta huhtikuuhun. Moni suomalainen viihtyykin mökillä kesällä.
Jo viime kesänä mökeillä vietetty aika lisääntyi koronapandemian vuoksi. Ifin tilastojen mukaan samalla lisääntyivät merkittävästi merkittävästi etenkin villieläinten tekemät vahingot, myrskytuhot sekä erilaiset irtaimiston rikkoutumiset.
Loman alussa kannattaakin käyttäää tovi mökin suurimpien riskipaikkojen tarkistamiseen, kehottaa If tiedotteessaan.
Lue myös: Tiedätkö, mitä aineita käyttämäsi hyttyskarkote sisältää? Yksi tuote sai asiantuntijan hämmentymään: "Ei mitään käsitystä, mitä näissä on"
Estä näädän tai oravan pääsy rakenteisiin – muuten tiedossa "pahimmillaan mittavia vahinkoja"
Ifin tilastojen mukaan villieläinvahingot lisääntyivät mökeillä viime vuonna 75 prosenttia verrattuna edeltäviin viiteen vuoteen. Vahinkoja aiheuttavat nyt erityisesti näädät, oravat ja minkit.
– Nämä ovat pahimmillaan mittavia vahinkoja, kun esimerkiksi mökin yläpohjaan pesiytynyt näätä on tehnyt suurta tuhoa syömällä eristeitä ja sotkemalla paikkoja. Korjauskustannukset nousevat tuhansiin, välillä jopa kymmeniin tuhansiin euroihin asti, kuvaa Ifin mökkivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen tiedotteessa.
Lue myös: Sorsanpoikasia kuoli hirveään ansaan – Outilta tärkeä muistutus mökkiläisille katiskan käytöstä
– Eläinten tekemiltä vahingoilta voi suojautua verkottamalla tiheäsilmäisellä metalliverkolla kaikki sisälle rakenteisiin vievät aukot. Varmista kuitenkin ennen verkotusta, ettei sisällä ole jo eläimiä. Turvallisin aika suojatoimien tekoon on loppukesä, jotta rakenteisiin ei jää poikasia jumiin, neuvoo Utunen.
Kaikki mökkivakuutukset eivät kata villieläinvahinkoja, joten oman vakuutuksen kattavuus kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.
Lue myös: Pidätkö kissaasi vapaana? SEY muistuttaa: "Tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä"
Myrskyvahingot kaksinkertaistuivat – tarkista pihan puut
Viime vuonna Suomea koetteli useampi kesä- ja syysmyrsky, mikä selittää Ifin mökeillä korvaamat luonnonilmiövahingot, jotka yli kaksinkertaistuivat edellisvuosiin verrattuna.
Myrskyissä tuhoa tekevät erityisesti rakennusten päälle kaatuvat puut. Voimakkaat sateet puolestaan aiheuttavat esimerkiksi vesikattovuotoja.
– Mökillä ollessa kannattaa arvioida pihapiirin puiden kuntoa ja kaataa huonokuntoiset puut erityisesti, jos ne voivat ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle. Tarkista myös katon kunto ja varmista, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta, Utunen opastaa.
Lue myös: Vinkit kuuman kodin viilennykseen: Tiesitkö tätä oleellista asiaa tuulettimista?
Vanha elektroniikka tuo mukanaan paloriskin
Myös erilaisia irtaimistovahinkoja sattui mökeillä viime kesäkuukausina lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Tämäkin selittynee sillä, että mökeillä vietettiin koronapandemian vuoksi enemmän aikaa. Mökeillä hajosi runsaasti esimerkiksi jääkaappeja ja muita kodinkoneita.
– Mökeille tuodaan edelleen tyypillisesti kotoa vanhempaa elektroniikkaa, joka saattaa hajota ihan vain kovemman kulutuksen vuoksi. Tämä kannattaa huomioida etenkin, jos kyseessä on mökillä olon kannalta kriittinen laite. Vanhoissa sähkölaitteissa tulee huomioida myös paloturvallisuus, eli laitteen käyttö täytyy lopettaa heti, jos havaitsee sen toiminnassa jotakin poikkeavaa, muistuttaa Utunen.
Lue myös: Kuluttaja: Kannattaako kesämökki ostaa vai vuokrata? Varo kymmenien tuhansien eurojen mokaa
Tarkistuslista mökille villieläin- ja myrskyvahinkoihin varautumiseen:
- Verkota tiheäsilmäisellä metalliverkolla kaikki sisälle rakenteisiin vievät aukot. Kun valitsee verkon silmäkooksi 3 millimetriä, verkko estää samalla hiirten pääsyn.
- Kaada pihapiiristä huonokuntoiset puut etenkin, jos ne voivat ulottua mökin, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle. Mökin läheisyydessä olevien puiden kaataminen estää myös oravalta ja näädältä helpon kulkureitin rakennukseen.
- Tarkista katon kunto ja varmista, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta.
- Jos mökillä on salaojat, tarkasta tai tarkistuta niiden kunto ja varmista, että rakennuspaikan ojat ovat toimintakunnossa.
Lue myös: Kännykän yleisin latauspaikka on myös vaarallisin – tässä tapauksessa käyttö pitää lopettaa heti: "Tyypillinen hälytysmerkki on..."
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: If Vakuutus