Monelle ikävä joululahja: Joulun alla jätti-irtisanomisia

Julkaistu 21.12.2015 03:06

MTV UUTISET - STT

Monet saavat kuulla potkuistaan juuri joulun alla. Irtisanomisia on tänä vuonna kosolti paitsi suuryrityksissä myös valtion tehtävissä ja järjestöissä.

Yritysmaailmassa suurista irtisanomisista ovat kertoneet muun muassa VR, teräsyhtiö SSAB, vaateyritys Nanso ja pumppuyhtiö Sulzer.

Valtion säästötoimet ovat oma lukunsa. Muun muassa lukuisat yliopistot ovat kertoneet syksyllä ja joulun alla mittavista, jopa yli tuhannen henkilöiden vähennystarpeista.

Suurimmat yt-neuvottelut olivat Helsingin yliopistossa, jossa ilmoitettu vähennystarve on 1 200 henkilöä. Leikkaukset jakautuvat useille vuosille.

Yt-neuvotteluja käydään tai on käyty myös Aalto-yliopistossa, Vaasan yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Kehitysyhteistyöjärjestöissä potkuja

Useissa kehitysyhteistyöjärjestöissä on käyty syksyn aikana yt-neuvotteluja sen jälkeen, kun hallitus kertoi aikovansa leikata kehitysyhteistyön määrärahoja.

– Isommissa järjestöissä olemme laskeneet, että leikkausten seurauksena sanotaan irti reilut 200 ihmistä, sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

Esimerkiksi Kepasta sanottiin irti syyskuussa 33 ihmistä. Lisäksi muun muassa Kirkon ulkomaanapu sekä kehitysyhteistyöjärjestöt World Vision ja Plan ovat irtisanoneet työntekijöitä yt-neuvottelujen myötä syksyn aikana. 

Irtisanomisten lisäksi järjestöt ovat myös kertoneen lakkauttavansa useita hankkeita eri puolella maailmaa. Esimerkiksi lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida lopettaa yhteensä 18 hanketta ja työ lopetetaan kokonaan viidessä maassa. Kirkon ulkomaanapu lopettaa hankkeita viidessä eri maassa.

– Näistä yksi on Kongossa ja toinen Libyassa, joissa avuntarve on mielettömän suuri, kertoo toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Hallituksen talousarviossa esitettiin, että kehitysyhteistyön määrärahoja aiotaan leikata vuosittain arviolta 200 miljoonalla eurolla. Lisäksi arviolta 130 miljoonaa euroa muutetaan lainamuotoiseksi tai pääomitukseksi, josta iso osa on menossa kehitysrahoitusyhtiö Finnfundille. 

Tuoreimmat aiheesta

Talous