Monen vuoden kuorma uuvutti SM-liiga-kiekkoilijan – rajut vaikeudet selättäneellä hyökkääjällä tärkeä viesti: "Auttaa paljon muitakin"

Jääkiekkoilija Miska Siikonen uupui totaalisesti – nyt hänellä on kapteenin haasteet niskassaan SaiPassa 5:28
Jääkiekkoilija Miska Siikonen uupui totaalisesti – nyt hänellä on kapteenin haasteet niskassaan SaiPassa.

Vaikeudet selättänyt Miska Siikonen nauttii vastuuroolistaan SaiPan kapteenina. Kaksi vuotta sitten tilanne oli toinen, kun vakava uupumus ajoi hyökkääjän neljän seinän sisään.

Voit katsoa, mitä Miska Siikonen kertoo kohtaamistaan vaikeuksista pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Syksyllä 2021 Siikonen eli vaikeita aikoja. Kouvolan KooKoossa pelannut hyökkääjä oli joutunut jäämään pois joukkueensa toiminnasta rajun uupumuksen takia. Pelkästään arjesta selviämisestä muodostui suuri haaste. 

Siikonen ajautui tilanteeseen, jossa monen vuoden raskaat kokemukset kasautuivat, eikä ulospääsyä löytynyt. Yhtenä syynä vaikeaan tilanteeseensa hän näkee luonteenpiirteensä. Tunnollisuus, jatkuva kehittymisenhalu ja itsekriittisyys edesauttoivat tilanteen kehittymistä.

Oli raskaita aikoja jääkiekollisesti. Oli paikkoja, mistä tuli kannettua paljon vastuuta ja murhetta mukana ja en ehkä osannut poistaa niitä, Siikonen sanoo.

Monen vuoden kuorma. En oikein palautunut. Se ajoi fyysisesti kropan loppuun. Hermosto meni niin sekaisin, että siitä ei ihan heti tullut enää takaisin.

"Hätä oli päällä"

Siikonen jätti Kouvolan väliaikaisesti taakseen ja palasi kotiseudulleen Lahteen. Hän kertoo viettäneensä kolmisen kuukautta suurelta osin neljän seinän sisällä nukkuen ja leväten. Pelkästään kaupassa käyminen oli vaikeaa. Pahimmillaan tilanne oli sellainen tilanne, että kotiin soitettiin useasti ambulanssi. 

Hätä oli silloin päällä, Siikonen toteaa.

Olin niin väsynyt ja loppu, että piti päästä turvalliseen paikkaan, että sain levättyä ja asioita vähän raiteilleen. Tuli paniikkikohtauksia, jos lähdin ihmisten ilmoille.

Siikonen kertoo tilanteen myös hävettäneen. Urheilija hämmästeli, miten hän saattoi kärsiä paniikkikohtauksista "tällaisesta asiasta". Helpotusta toi, kun ymmärrys tilanteesta kasvoi.

Häpeän tunne liitetään usein näihin asioihin. Tietyllä tapaa tunnen, että olen lätkäjätkä, vaikka nykyään osaan nähdä itseni muutenkin. Totta kai oli häpeän tunne siitä, että vähän kuin luovutan sitten. Piti mennä siihen pisteeseen asti, että ei ollut muita vaihtoehtoja.

Puhuminen auttaa

Toipumisprosessissa Siikonen korostaa puhumisen merkitystä.

Kun puhuu ja avaa suunsa, voi auttaa itseään ja auttaa paljon muitakin. Se on elämää vain ja kaikille tapahtuu kaikennäköistä asiaa. Eivät jääkiekkoilijat ole erilaisia kuin muut.

Edelleen käyn terapiassa, että saan purettua sitä ja vielä sanoittaa sitä, mitä mieleen tulee. Se ei meiltä suomalaisilta tuosta vain luonnistu. On mahtava harjoittelun ja kehittymisen paikka itselleni, miten pystyy asioita käsittelemään. Kyllä sen verran pitää osata pitää huolta ja kantaa vastuuta, että osaa sanoa vähän aikaisemmin, jos tulee levon tarvetta.

Kohtalontovereilleen Siikosella on selkeä viesti: puhuminen auttaa.

Kun avasin asiaa, sain tosi monta lätkän pelaajaa, joita en tuntenut, ja joilla oli samoja juttuja. Vaikka kilpaurheilua vedetään, joskus voi tapahtua kaikkea ikävää. Uskoisin, että kiekkoyhteisö on sellainen että apua saa, ihan sama mikä on.

Toivuttuaan Siikonen pelasi viime kaudella KooKoossa täyden runkosarjan. Täksi kaudeksi hyökkääjä siirtyi Lappeenrantaan ja SaiPaan, missä sai heti osakseen suuren kunnianosoituksen noustuaan heti joukkueen kapteeniksi. Siikonen kuvailee kapteeniksi ryhtymistä pään laittamiseksi ampiaispesään. Miehen taustalla SM-liigan heittopussiksi jo ennen kauden alkua povatun joukkueen johtaminen kapteenina ei ole niitä helpoimpia tehtäviä. Siikonen kertoo ottaneensa haasteen vastaan rakkaudesta ja intohimosta jääkiekkoa kohtaan. Kapteeniutta hän pitää kunnia-asiana.

– Nautin siitä, että saa olla tällaisessa roolissa, vaikka on tätä haastattelua tehtäessä vähän vaikeampaa joukkueella ja myös itsellä, mutta niin se välillä jääkiekossa on. Se suola on, miten täältä tullaan, noustaan ylös. Se prosessi siinä. Vaikka se vie hirveästi energiaa niin se lopputulos on työtä parempi. Varmasti sen takia sitä tekee.

Lue myös:

    Uusimmat