Montako minuuttia liikut viikossa? Sydäntautiriski vaihtelee

liikunta
Liikunnalla on paljon terveyshyötyjä.Colourbox.com
Julkaistu 13.01.2018 19:00

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Jos harrastaa liikuntaa vähintään puolitoista tuntia viikossa, riski sydän- ja verisuonitautiin sairastumiseen tai menehtymiseen pienenee viidenneksellä. Tuore selvitys osoittaa, ettei sillä ole väliä, saako liikuntansa työssä vai harrastuksissa. 

Yli 130 000 aikuisen seitsenvuotiseen seurantaan perustuvat havainnot julkaistiin Lancet-lehdessä. Riskin sairastua ja menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin havaittiin pienentyvän jo suhteellisen vähäisillä ponnisteluilla. Vaikutukset kuitenkin suurenivat sitä enemmän, mitä aktiivisempi henkilö oli.

Viikoittain keskimäärin 150–750 minuuttia liikkuvien riski sairastua tai menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin oli tulosten perusteella noin 20 prosenttia pienempi kuin samanikäisten, jotka liikkuivat vähemmän. Yli 750 minuuttia viikoittain eli ainakin 2 tuntia päivittäin liikkuvien riskit olivat vielä pienempiä.

Yhteydet koskivat vapaa-ajalla ja työssä saatavaa liikuntaa, ja ne havaittiin varakkaissa, mutta myös keski- ja pienituloisissa maissa. Ne havaittiin myös riippumatta monista sydänriskitekijöistä sekä useista tuloksia mahdollisesti sekoittavista taustamuuttujista.

Tutkijat pitävät tuloksiaan tervetulleena osoituksena liikunnan terveyshyödyistä. Liikunta on edullinen ja yksinkertainen tapa ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, ja monille liikunnan lisääminen voi olla helpompaa kuin esimerkiksi hedelmien ja kasvisten lisääminen ruokavaliossa.

WHO:n suositusten mukaisesti jokaisen pitäisi harrastaa kohtalaisen raskasta liikuntaa 150 minuuttia tai raskasta liikuntaa 75 minuuttia viikossa. Vain viidennes aikuisväestöstä yltää tähän.

Tutkimuksessa oli osallistujia 17 eri maasta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Onko lenkki viikossa parempi kuin ei mitään?

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko suosittelee vähentämään työtuolin ja hissin käyttöä työpaikoilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys