Monella suomalaisella tämä arvo on liian korkea – lääkäri muistuttaa vakavista seurauksista terveydelle

11:25imgMikä avuksi korkeaan kolesteroliin? Videolla vinkit ruokavalioon ja lääkkeisiin.
Julkaistu 06.04.2025 19:09
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Monen suomalaisen kolesteroli on koholla.

Keho tarvitsee kolesterolia, mutta sitä voi olla verenkierrossa liikaa. Korkea kolesteroli on yksi merkittävimmistä sydän- ja verisuonisairauksia aiheuttavista riskitekijöistä. 

Lue myös: Paljastuiko verikokeissa korkea kolesteroliarvo? Viisi helppoa muutosta, joilla voit parantaa arvoasi jopa 30 prosenttia

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen yleislääkäri Jussi Mustosen karkea arvio on, että noin puolella suomalaisista kolesterolipitoisuus saattaisi olla nykyisten viitearvojen yläpuolella.

Katso Mustosen koko haastattelu yltä! Lisäksi videolla käväistään ravitsemusterapeutti Hanna Partasen kanssa kaupassa tutkimassa tuotteita kolesterolin näkökulmasta.

Kolesterolin suhteella on väliä: "Mitä enemmän niitä on, sitä isompi riski..."

On olemassa niin sanotusti hyvää ja pahaa kolesterolia. Terveydelle on haitaksi, jos pahaksi luonnehdittua LDL-kolesterolia on paljon suhteessa hyvään HDL-kolesteroliin.

Suurimmalla osalla väestöstä on niin sanottua ylimääräistä kolesterolia, siis lipidihiukkasia, jotka ylittävät elimistön tarpeen.

– Mitä enemmän niitä on, sitä isompi riski on, että ne tarttuvat valtimoiden seinämiin ja aiheuttavat valtimonahtaumatautia.

Käytännössä veri mahtuu kulkemaan huonommin suonissa ja sinne voi tulla tukoksia. Seurauksena voi olla pahimmillaan esimerkiksi sydänkohtaus tai aivohalvaus.

Lisäksi voi ilmetä niin sanottua raajojen katkokävelytautia. Siinä jalkoihin verta vievät isot valtimot ahtautuvat ja liikkuminen tuntuu pahalta.

Mustonen muistuttaa, että muutkin tekijät vaikuttavat valtimoahtaumataudin kehittymiseen, mutta tämä on yksi keskeinen tekijä. Sydänliiton sivuilla kerrotaan, että valtimotaudin riskiä lisäävät myös kohonnut verenpaine, diabetes, tupakointi, lihavuus ja vähäinen liikunta.

Kolesteroliarvot selviävät vain mittaamalla

Kolesteroliarvot voi selvittää vain mittaamalla. Aikuiselle riittää, kun käy muutaman vuoden välein testeissä.

Kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa elämäntavoilla. Ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen kertoi aiemmin MTV Uutisten haastattelussa muutaman tavan, jolla ruokavaliota voi muuttaa parempaan suuntaan.

Entä mitä sanottavaa ravitsemusterapeutti Hanna Partasella on kaupan hyllyltä löytyvistä levitteistä? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: Syötkö suonesi tukkoon? Monen suosima terveystapa sai kylmää kyytiä 

Osittainen lähde: Sydänliitto

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys