Mosambikissa asuva suomalaisperhe koronatilanteesta: ”Ihanteellinen paikka olla karanteenissa, kunhan ei sairastu”

14:35imgKoronaviruksella voi olla tuhoisat seuraukset Afrikan köyhimmissä maissa – 26 miljoonan asukkaan Mosambikissa on vain 30 hengityskonetta.
Julkaistu 06.05.2020 18:48
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

YK:n alainen afrikan talouskomissio UNECA on arvioinut, että Afrikassa kuolee ainakin 300 000 ihmistä koronavirukseen, ellei maissa saada riittäviä turvatoimia aikaan.

Afrikan maista on todettuja tapauksia jo yli 45 000 ja kuolemantapauksia lähemmäs 2000.

Yksi mantereen köyhimpiä maita on Mosambik, jossa asuu noin 26 miljoonaa ihmistä, mutta koko maassa on vain 30 hengityskonetta.

Mosambikissa todettuja tartuntoja on vain 80 mutta todellista lukua ei tiedä kukaan. Suomalainen nelihenkinen Forsmanin perhe on asunut Mosambikissa kuusi vuotta ja pyörittää siellä paikallista sukelluskeskusta.

Tällä hetkellä maan rajat ovat ulkomaalaisilta suljettu, koulut kiinni ja yli kymmenen hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä.

– Tämä on ihanteellinen paikka olla karanteenissa kun on terveenä, mutta vähemmän ihanteellinen, jos oikeasti tulisi sairaaksi. Kyllä me sairaalaa vältämme niin paljon kuin ikinä pystymme. Olemme kuitenkin perusterveitä ja olemme hyvin paljon eristyksissä muista ihmisistä. En oikeastaan pidemmälle haluaisi ajatella itseäni ainokaisessa hengityskoneessa sairaalassa, toteaa Satu Forsman MTV Uutisille.

Jari Forsman kertoo, että ruokaa saa hyvin kaupoista eikä sitä ole hankalaa hankkia. Isoja ryhmäkokoontumisia on rajoitettu kaupoissa.

Satu Formsman kertoo ongelmia syntyvän, kun yhdessä pienessä talossa saattaa asua 15 ihmistä. Tällöin paikalliset eivät voi täysin eristäytyä sosiaalisesti. Monissa kylissä ei ole myöskään juoksevaa vettä. Paikalle on järjestetty käsienpesupisteitä, mutta monelle paikalliselle se on vieras asia.

Forsmanien mukaan turistien kato on hankalaa monelle paikalliselle. Koulujen tilanne on Mosambisikissa niinikään lohduton, sillä etäkoulua ei käytännössä ole järjestetty lainkaan.

– Kaikki ne lapset jotka käyvät Mosambikin kouluja, niin kukaan ei tee nyt yhtään mitään, Satu Forsman toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus