Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtajat kokoontuivat eilen kriisikokoukseen kuivuuden takia. MTK vaatiikin nyt pikaisia toimenpiteitä viljelijöiden talousahdingon ratkaisemiseksi.
MTK:n liittojen puheenjohtajat vaativat Satakunnassa pidetyssä kriisikokouksessa laaditussa kannanotossa kaupparyhmien johtajilta linjauksia, miten kauppa kantaa vastuuta suomalaisen ruuan tulevaisuudesta.
Puheenjohtajat kritisoivat erityisesti kauppojen ”halpuutuskampanjoita”.
– Kauppa on valinnut tien, jossa maailman laadukkaimman ruoan ainoa markkinointikeino on halpuutus. Suomalaista maailman parasta voita myydään Euroopan alhaisimpaan hintaan ja Suomalaisen hiehon fileellä kävivät tanskalaiset pokkaamassa maailman parhaan pihvin palkinnon, tiedotteessa kritisoidaan.
Mallia halutaan Ruotsista
MTK vaatiikin nyt, että suomalaiset kaupat voisivat ottaa mallia Ruotsista, jossa yksittäiset kunnat ja kaupat markkinoivat sitoutuneesti ruotsalaisia tuotteita ja tukevat näin viljelijää.
Kriisikokouksen kannanotossa huomautetaan lisäksi, että Ruotsin valtio on jo päätynyt tukemaan talousahdingossa olevia viljejöitä 117 miljoonalla eurolla. Ruotsi on kurittanut Suomen tapaan kuivuus tänä kesänä ja märkyys viime kesänä.
Puheenjohtajat vaativat linjauksia
MTK haluaa ruuan hintoihin korotusta ja nimenomaan tuottajahintoihin. Sen mukaan tulotasoon suhteutettuna ruoka on Suomessa Euroopan keskihinnan alapuolella.
– Vaadimme kaupparyhmien johtajilta pikaisia linjauksia siitä, miten kauppa kantaa vastuunsa suomalaisen ruuan tulevaisuudesta. Toimenpiteisiin on ryhdyttävä nopeasti, myöskään suomalaisella kaupalla ei ole tulevaisuutta ilman kotimaista ruuantuotantoa. Ainoastaan hinnalla kilpaileva kauppa tuhoaa suomalaisen elintarviketuotannon, puheenjohtajat kirjoittavat.
Eurostat kuitenkin kertoo, että vuoden 2017 keväällä tehdyn hintavertailun mukaan ruuan ja alkoholittomien juomien kuluttajahinnat ovat Suomessa EU:n keskiarvon yläpuolella. Tilastoissa Suomi oli kahdeksanneksi kallein.
MTK:n liittojen puheenjohtajat peräävät tuottajahintoihin korotusta ja muun muassa lainsäädännössä kieltoa sellaisten elintarvikkeiden maahantuonnille, jotka eivät täytä suomalaiselle tuotannolle asetettuja vaatimuksia. Tällaisia ovat tiedotteen mukaan esimerkiksi kanoilla nokkien typistäminen, sioilla saparoiden katkaiseminen ja viljoilla glyfosaatilla pakkotuleennuttaminen.