MTS-kyselytuloksista pohdittavaa tasa-arvon kannalta – Ilkka Kanerva: "Pohditaan, pitääkö kutsuntojen osalta tehdä joitakin systeemiuudistuksia"

1:47img
Selviytymiskurssien kysyntä oli tänä vuonna kasvussa – Maanpuolustuskoulutuksen kesäselviytymisleirillä opetellaan eloonjäämistaitoja luonnossa
Julkaistu 10.12.2020 10:59

MTV UUTISET

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreen kyselyn tulokset osoittavat, että kysymys tasa-arvosta on yhä enemmän mukana asevelvollisuudesta puhuttaessa.

Kyselyssä kolme neljäsosaa vastaajista oli valmiita uudistamaan kutsuntoja koskemaan tavalla tai toisella myös naisia.

Lue myös: Nykymuotoisen asevelvollisuuden kannatus ja maanpuolustustahto laskeneet

Samalla nykymuotoisen asevelvollisuuden kannatus Suomen puolustusjärjestelmän perustana oli laskenut ja molempien sukupuolten asevelvollisuuden kannatus lisääntynyt.

Ilkka Kanerva johtaa valtioneuvoston viime keväänä asettamaa komiteaa, joka pohtii yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä.

Komitealta odotetaan esitystä ensi vuoden puolivälin jälkeen.

– Sitä pohditaan, pitääkö kutsuntojen osalta tehdä joitakin systeemiuudistuksia kokonaismaanpuolustuksen ja tasa-arvon näkökulmasta katsottuna, Kanerva sanoi MTS-kyselyn julkistamistilaisuudessa.

Naisten mukaan ottaminen voisi lisätä maanpuolustustahtoa

Kanervan mukaan on kuitenkin yhä selvää, että sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeet ovat keskeisiä ja tulevat olemaan "kuskin paikalla" arvioita tehtäessä.

MTS-kyselyssä mitattu maanpuolustustahdon lasku painottui naisiin, joilla se on ollut jo entuudestaan alhaisempi.

Kanerva pitää mahdollisena, että naisten ottaminen entistä vahvemmin mukaan kutsuntoihin ja asepalvelukseen voisi tasoittaa sukupuolten välistä eroa.

– Mitä enemmän asian kanssa on tekemisissä, sitä enemmän ihminen sisäistää, mistä siinä on kysymys, Kanerva pohti.

Hänen mukaansa maanpuolustustahdon laskuun voi olla vaikutuksensa myös juuri nyt ykkösuhkaksi koetulla koronapandemialla, jota vastaan perinteinen maanpuolustus ei ole toimivin lääke.

1:42img

Katso video: Ensimmäiset naisalokkaat aloittivat armeijan 25 vuotta sitten – näin asiasta uutisoitiin Kymmenen uutisissa.

Maanpuolustustahdon laskusta keskusteltiin eduskunnassa jo vuonna 2018. Lue lisää: Alas syöksynyt maanpuolustustahto innoitti kansanedustajat siteeraamaan kilvan sotilaslegendaa – "Meidän pitää näyttää, että Ehrnroothin sanat pätevät tulevaisuudessakin"

Tuoreimmat aiheesta

Armeija