Puolustusministeri Häkkänen: Naisten pakollisesta asepalveluksesta käytävä keskustelua

Syntyvyyden laskiessa ja armeijan kutsuntaikäisten miesten ikäluokan kutistuessa maanpuolustuksen taakka lankeaa tulevaisuudessa yhä enemmän naisille. Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan naisten pakollisen asevelvollisuuden pohtiminen tulee ajankohtaiseksi tulevina vuosina.

Tilastokeskuksen tuoreen väestöennusteen mukaan alle 15-vuotiaiden määrä laskisi nykyisestä 832 000 nuoresta runsaaseen 700 000 nuoreen vuoteen 2070 mennessä.

Häkkänen sanoo MTV Uutisille, että naisten asepalveluksesta on syytä käydä koko ajan keskustelua. 

Pitäisikö pohtia, että varusmiespalvelus olisi pakollinen myös naisille?

– Se on varmasti tulevina vuosina enemmän pohdinnassa. Tällä hetkellä on tehty arvio, että ei ole välttämätöntä tehdä pakolliseksi molemmille sukupuolille, mutta on välttämätöntä edesauttaa ja kannustaa ja helpottaa useampia naisia tulemaan vapaaehtoisesti asepalvelukseen. Mutta nyt mennään hallitusohjelman mukaisesti. 

– Asiasta on syytä kuitenkin käydä koko ajan keskustelua. Se on ihan selvää, että turvallisuusympäristö Suomen ympärillä on muuttumassa pitkäaikaisesti vaikeaksi. Laaja reserviläisarmeija on meidän puolustuksen perusta ja siinä tarvitaan miehiä ja naisia, Häkkänen toteaa. 

Mielenterveys ja fyysinen kunto suuria haasteita

Häkkäsen mukaan on selvää, että pidemmällä aikavälillä nuorten nuorten ikäluokkien pieneneminen alkaa vaikuttamaan myös puolustusvoimiin. 

– Joudutaan tekemään toimenpiteitä, että yhä useampi nuori mies jaksaisi ja kykenisi käymään asepalveluksen läpi ja yhä useampi vapaaehtoinen nainen kykenisi suorittamaan asepalveluksen.

Häkkäsen mukaan enää 65 prosenttia nuorista miehistä kykenee suorittamaan asepalveluksen. 

– Fyysinen ja henkinen kunto on heikko, sinne pitää laittaa panoksia. Meillä on käynnissä laaja-alainen ohjelma. Tarvitaan mielenterveyteen ja fyysiseen kuntoon apuja ja tukea. 

– Olemme myös uudistamassa kutsuntajärjestelmää, jonka tavoitteena on saada yhä useampi nuori nainen kiinnostumaan asepalveluksesta. Lisäksi uudistamme muun muassa diabeetikkojen mahdollisuutta päästä asepalvelukseen. 

Lue myös:

    Uusimmat