Joka kolmas keskeyttää asepalveluksen – puolustusministeri Antti Kaikkonen: "Kehittämistarpeita on, ajassa pitää elää ja tätä varten ryhdymme töihin"

8:01img
Joka kolmas ei suorita varusmiespalvelusta loppuun – minkälaista huolta tämä aiheuttaa, puolustusministeri Antti Kaikkonen?
Julkaistu 03.03.2020 11:40
Toimittajan kuva
Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Puolustusministeri puhui Uutisaamussa myös Kreikan ja Turkin rajalla vallitsevasta tilanteesta.

Noin joka kolmas nuori ei suorita varusmiespalvelusta loppuun. Yleisimmiksi keskeyttämisen syiksi kerrotaan fyysiset ja mielenterveydelliset seikat.

Kymmenen viime vuoden aikana mielenterveyssyiden osuus keskeytyksistä on kasvanut 35 prosentista 45 prosenttiin.

Nousua ovat aiheuttaneet erityisesti ahdistuneisuushäiriöt, masennus ja päihteistä varsinkin kannabistuotteet.

Lue myös: Asevelvollisuutta aiotaan kehittää: "Onko viisi euroa ja viisitoista senttiä päivässä riittävä korvaus?"

Taustalla on usein myös kiusaamis- ja väkivaltakokemuksia, oppimis- ja sopeutumisongelmia sekä mielenterveyshoitoja.

Asiaan halutaan puuttua ja lähiaikoina ollaan perustamassa komiteaa pohtimaan asepalveluksen kehittämistä.

"Ajassa pitää elää ja tätä varten ryhdymme töihin"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi aihetta MTV:n Uutisaamussa.

– Pidän itsekin tuota keskeyttävien lukemaa aika korkeana. Toivoisin, että vähän suurempi osa suorittaisi asepalveluksen loppuun asti. Toisaalta, ne jotka sen suorittavat loppuun, tekevät sen hyvällä asenteella, Kaikkonen totesi.

– Ja jos tekee kansainvälistä vertailua, on meillä erittäin hyvä malli ja se pärjää vertailussa minkä tahansa EU-maan kanssa. Mutta kehittämistarpeita on, ajassa pitää elää ja tätä varten ryhdymme töihin.

Lue lisää: Koronaepidemia toi jättimäisen piikin kysyntään käsidesiä valmistavan Bernerin tehtaille Heinävedellä – kolmessa viikossa valmistunut puolen vuoden tuotanto, kysyntää riittäisi ulkomaillakin

Kaikkonen kertoi perusteilla olevasta parlamentaarisesta komiteasta, jossa mukana ovat kaikki eduskuntapuolueet. Komitean tarkoitus on pohtia asevelvollisuuden kehittämistä.

– Tarkoitus on pohtia aika laajasti yleistä asevelvollisuutta ja sen täyttämistä, Kaikkonen linjaa.

– Pohditaan myös sitä, miten siviilipalvelusta kehitetään perinteisen varusmiespalveluksen ohella ja sitä, miten naisten osallistumista voitaisiin vahvistaa.

Laajojen kysymysten pohtimiseen on varattu aikaa noin puolitoista vuotta.

Puolustusministerin mukaan komitean työn päämääränä on myös tasa-arvoistaa tällä hetkellä ainoastaan miehiä koskevaa asevelvollisuutta.

– Ainakin tätä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymystä on hyvä pohtia. Toivoisin, että nykyistä suurempi osa nuorista naisista voisi suorittaa asepalveluksen, ministeri Kaikkonen sanoi.

"Ihan toisentyyppinen valmius turvapaikanhakija-aaltoon kuin vuonna 2015"

Antti Kaikkonen puhui juontaja Ivan Puopolon haastattelussa myös akuutista pakolaistilanteesta Kreikan ja Turkin välisellä rajalla.

– Meillä on ihan toisentyyppinen valmius turvapaikanhakija-aaltoon kuin vuonna 2015. Olisi tietysti parasta, että saataisiin EU:n ja Turkin välisestä sopimuksesta pidettyä kiinni ja tilanne vaatii pikaisia neuvotteluja, ministeri totesi.

– Tähän asiaan tarvittaisiin yhteinen eurooppalainen linja. Jos Kreikalta tulee pyyntö uusien pakolaisten vastaanottamisesta, on hallituksen asia päättää miten toimitaan. Otimme juuri vastaan 175 pakolaista, enkä näe perustelluksi, että ainakaan ihan heti tehdään uutta päätöstä.

Katso puolustusministeri Antti Kaikkosen haastattelu Uutisaamussa kokonaisuudessaan artikkelin alussa.

Tuoreimmat aiheesta

Antti Kaikkonen