Venäjä uhkaa Euroopan Unionia välien katkaisemisella, jos EU asettaa maalle pakotteita, joita se pitää liian kovina. MTV Uutisten ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Kivimäki pitää Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin suulla lausuttua uhkausta uskottavana.
– Venäjän äänenpainot Eurooppaa kohtaan ovat kovaa vauhtia kovenemassa, siitä on muitakin esimerkkejä. Tämä viimeisin on kuitenkin voimakkain ja suorapuheisin versio, Kivimäki sanoo MTV Uutiset Liven analyysissä.
Lue myös: Ulkoministeri Lavrov uhoaa Venäjän katkaisevan välinsä Euroopan unioniin, jos maan taloutta uhataan pakottein – "Jos haluat rauhaa, on syytä olla valmis myös sotaan"
Kivimäki muistuttaa edellisestä tapauksesta noin viikko sitten, kun EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell vieraili Moskovassa.
– Tuo vierailu oli hänelle suorastaan nöyryyttävä. Häntä kohdeltiin hyvin ylenkatseisesti ja tiedotustilaisuuden aikana hän sai sosiaalisesta mediasta tietää, että Venäjä karkottaa EU-diplomaatteja. Kyllä tässä on ihan aidosti vahva viesti.
Lue myös: Venäjä karkotti EU-diplomaatteja Borrellin vierailun aikana
Viesti suunnattu kotimarkkinoille
Kivimäki arvelee, että Venäjä haluaa viimeaikaisilla toimillaan ja lausunnoillaan viestiä, ettei se tarvitse EU:ta mihinkään. Asiantuntijatoimittaja kuitenkin korostaa, että tämä ei pidä paikkaansa.
– Mietitään esimerkiksi Nord Stream-kaasuputkea: tietysti Venäjä tarvitsee kaasulleen asiakkaita ja hankkeessa on kansainvälistä yhteistyötä monella tapaa.
Lavrovin tämänpäiväinen viesti onkin Kivimäen mukaan suunnattu Venäjän kotimarkkinoille.
– Venäjää ja Venäjän johtoa kiinnostaa se, mitä Venäjän kansa ajattelee. Ja sille viesti on, että Venäjä on suurvalta, joka ei tarvitse heikkoja valtioita, joita lännessä, esimerkiksi Euroopan Unionissa on.
Mikä sitten on todellinen viesti lännelle?
– Kyllä se aika kova on tännekin, kun ottaa huomioon Navalnyin myrkytyksen, hänen pidättämisensä ja vangitsemisensa sekä sitä edeltäneet muut hermomyrkkyiskut, jotka ovat myös erittäin vahva valtiollinen viesti muulle maailmalle.
Lue myös: Aleksei Navalnyi joutuu venäläiselle vankileirille, jotka perustuvat Neuvostoliiton pahamaineisiin gulageihin – mitä niistä tiedetään?
Entä kuinka todennäköistä on, että EU todella ottaisi käyttöön nykyistä kovemmat pakotteet Venäjää vastaan?
Kivimäen mukaan kovempia pakotteita vaativien joukko on kasvanut erityisesti Navalnyin tapauksen jälkeen. Mitkä maat voimakkaampia pakotteita sitten toivovat ja keiden sana asiassa painaa eniten? Katso koko analyysi yllä olevalta videolta!