Saksa ja Suomi ovat perinteisesti pyrkineet pitämään yllä toimivia suhteita Venäjään, mutta viimeistään Ukrainan sota muutti niiden idänsuhteita ratkaisevasti.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa tänään Saksan liittokansleri Olaf Scholzin Berliinissä. Tapaamisessa keskustellaan Ukrainan tilanteesta ja Euroopan mahdollisuuksista painostaa Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä.
Tarkoituksena on keskustella myös Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä sekä EU:n talous- ja energiapolitiikasta.
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola seuraa tapaamista Berliinistä käsin. Marin järjestää tapaamisensa jälkeen tiedotustilaisuuden, joka näytetään suorana MTV Uutiset Livessä kello 22 jälkeen.
Piuholan mukaan illan tapaaminen alleviivaa Suomen ja Saksan tärkeää suhdetta.
– Saksa on Suomen suurin kumppani taloudessa, se on Suomen suurin vientimaa ja myös tuontimaa. Siinä mielessä yhteystyö on tärkeää, Piuhola raportoi iltapäivällä.
Saksaa ja Suomea yhdistää muun muassa se, että molemmilla merkittävä osa energiantuonnista tulee Venäjältä. Saksa on energiapolitiikassaan lähtenyt eri linjalle kuin Suomi ja pitää kiinni aikeestaan sulkea maan viimeiset kolme ydinvoimalaa tämän vuoden loppuun mennessä.
Saksa ja Suomi ovat kumpikin myös perinteisesti pyrkineet pitämään yllä toimivia suhteita Venäjään, mutta viimeistään Ukrainan sota muutti niiden idänsuhteita ratkaisevasti.
Lue lisää: Marin ja Scholz tapaavat tänään Berliinissä – asialistalla Euroopan puolustus
Lue myös: Putin avautui tuoreessa puheessaan: Länsi on kuin natsi-Saksa, aikeitamme ei ymmärretä
Talous ja pakolaisvirta esillä
EU:n jäsenvaltioiden päättäjät kokoontuvat huippukokoukseen jälleen ensi viikolla. Kokouksen agendalla on EU:n yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.
Piuholan mukaan tarkoituksena on löytää ratkaisu Euroopan niin sanottuun strategiseen kompassiin. Kompassissa on kyse EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön suunnan määrittämisestä ja tavoitteiden kirkastamisesta.
– Se on tärkeä kysymys Suomelle ja koko Euroopalle. Suomelle on tärkeää hahmottaa myös muiden maiden linjaa ja aivan erityisesti Euroopan unionin keskeisimmän ja suurimman talousmaan eli Saksan näkemyksiä niin tästä puolustus- ja turvallisuusliitosta kuin Euroopan taloudellisesta tilanteesta tämän sodan takia.
Isoa roolia tulevissa keskusteluissa näyttelee myös pakolaistilanne. Piuholan mukaan muun muassa Saksan pääkaupunkiin Berliiniin virtaa jatkuvasti pakolaisia.
– Tätä asiaa joudutaan pohtimaan tänä iltana Scholzin kanssa ja EU:n seuraavassa huippukokouksessa ensi viikolla.