Suomi aikoo esittää Saimaan norppasaaristoja uudeksi luonnonperintökohteeksi Unescon maailmanperintöluetteloon. WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen arvioi projektin auttavan onnistuessaan myös norppien suojelua.
Tavoitteena on, että maailmanperintökomitea voisi päättää norppasaaristojen lisäämisestä Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2024. WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo myös saimaannorpan hyötyvän, jos luetteloon pääsy toteutuu.
– Maailmanperintökohteeksi ei pääse kevyillä perusteilla. Kohteet ovat maailmanlaajuisesti hyvin tunnettuja: Saimaannorppa saisi lisää julkisuutta kansainvälisesti. Uskon, että myös suojelutyöhön saataisiin lisää resursseja, Luukkonen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Hän lisäsi että maailmanperintökohteeksi pyrkimisen lisäksi norpan tulevaisuus pitäisi turvata monin keinoin.
– Ilmastonmuutos on saimaannorpalle niin suuri uhka, että meidän täytyy saada myös muut ihmisen aiheuttamat kuolinsyyt mahdollisimman vähäisiksi. Yksi keskeinen syy on verkkokuolemat ja olisikin tärkeää, että verkkorajoitusaika saataisiin jatkumaan nykyisestä kesäkuusta heinäkuun loppuun asti.
Lähes sukupuuttoon kuolleen Saimaan norpan kanta on vahvistunut suojelun myötä viime vuosina. Luukkonen kertoo, että norppakanta on kasvanut tänä vuonna parikymmentä yksilöä aikaisempaan vuoteen verrattuna. Siitä huolimatta viime talvi oli norpille huono.
– Viime talvena oli pesäpoikaskuolemia. Myös pedot tappoivat kuutteja.
Norpan suojelualueita on ainakin Saimaan keskiosissa Pihlajavedellä, Puruvedellä ja Haukivedellä. Norppasaaristo olisi Suomen toinen luonnonperintökohde.
Suomessa seitsemän maailmanperintökohdetta
Unescon maailmanperintöluettelossa on Suomesta tällä hetkellä seitsemän kohdetta. Niistä kuusi on kulttuurikohdetta, ja yksi luontokohde.
Katso yllä olevalta videolta, mitkä ovat kuusi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta.
Maailmanperintökohteet kuuluvat Unescon maailmanperintösopimukseen, jonka tarkoituksena on turvata maapallon arvokkaimman luonto- ja kulttuuriperinnön säilyminen.
Sopimuksen ratifioineet valtiot voivat ehdottaa omia kohteitaan maailmanperintöluetteloon.
Video alla: Suomenlinna nimettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä 1600–1700-lukujen sotilasarkkitehtuurista.
3:07