MTV haastatteli asiantuntijaa, joka auttaa lapsia Gazassa – se, mitä hän todistaa, on sydäntäsärkevää

MTV haastatteli ravitsemusasiantuntijaa, joka työskentelee Gazassa lapsiperheiden tukena. Tässä artikkelissa kerromme hänen rankimmista ja mieleenpainuvimmista ihmiskohtaamisistaan sodan keskellä.

Lähes koko Gazan kaistan väestö, eli 96 prosenttia, kärsii akuutista elintarvikepulasta. Nälänhätä uhkaa yli 495 000 ihmistä, mukaan lukien lapsia, ilmenee YK:n julkaisemista ruokaturvaa koskevista luvuista.

Rahab Kimani on ravitsemusasiantuntija kansainvälisestä Pelastakaa Lapset ry:stä (Save the Children International) ja työskentelee Gazassa auttaen lapsia ja lapsiperheitä.

Gazassa Kimani kohtaa äärimmäisen nälkäkatastrofin keskellä sinnitteleviä ihmisiä. Lapset ja aikuiset kärsivät erittäin alhaisesta painosta, väsymyksestä, matalasta verenpaineesta ja muista nälkään liittyvistä sairauksista.

Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 34 ihmistä, joista suurin osa on ollut lapsia, on kuollut akuuttiin aliravitsemukseen.

Kimani kuvailee, että perheet elävät Gazassa äärimmäisen stressin ympäröimänä. Ruoan, puhtaan veden ja lääkkeiden puute sodan runtelemalla Gazan maaperällä ovat vaikuttaneet siihen, että etenkin tarttuvat taudit ovat lukumäärällisesti kasvamassa.

– Tapaamme epätoivon ja pelon valtaamia perheitä päivittäin ja se on sydäntäsärkevää.

Haastavissa olosuhteissa tapahtuvat kohtaamiset ovat todella merkittäviä niin auttajalle kuin avun saajalle.

– Kohtaamiset ovat täynnä sekavia tunteita. Totta kai perheet ovat tyytyväisiä saadessaan meiltä apua ja tukea.

Kesäkuussa Pelastakaa Lasten klinikalle saapui 38-vuotias äiti, joka kärsi vakavasta väsymyksestä ja lihasten heikkenemisestä. Nainen painoi vain 38 kiloa.

Kimani oli paikalla, kun nainen otettiin klinikalle vastaan.

– Hän kärsi vakavasta väsymyksestä ja matalasta verenpaineesta. Lääkitsimme hänet siltä osin, kuin se oli osaltamme mahdollista, kunnes hänet siirrettiin toiseen yksikköön saamaan lisäapua.

Kimani toteaa, että Gazassa pelätään olevan lukematon määrä samassa tilassa olevia naisia ja lapsia.

Järjestö on vaatinut, että avustustyöntekijöille ja humanitaariselle avulle taataan esteetön pääsy koko Gazan alueelle, jotta aliravitsemusta voidaan hoitaa ja ehkäistä.

Kimani kertoo videolla mieleenpainuvimmasta kohtaamisestaan Gazassa.

Lue myös:

    Uusimmat