Kreikan ja Makedonian rajalla kello tikittää. Se tikittää humanitaarisen katastrofin puhkeamiselle.
Joidenkin avustustyöntekijöiden mukaan katastrofi on tosin jo alkanut, sillä pakolaisleiri on täysin turvoksissa, ruoka alkaa loppua, eivätkä turvapaikan hakijat pääsee jatkamaan matkaansa, vaan ovat täysin motissa.
Vain ne päästetään rajan toiselle puolelle, joilla on esittää asianmukaiset henkilöpaperit.
– Viime yönä satoi, ja maa on mutainen. Ihmiset pesevät itseään ja vaatteitaan vedenhakupaikoilla, kertoo Caroline Haga, Kansainvälisen Punaisen ristin tiedottaja.
Olot ovat alkeelliset. Ympärillä on savipeltoa, yöt kylmiä ja tautien pelätään leviävän. Leirillä on noin 10 000 pakolaista, mutta vähän sairaanhoitajia ja lääkäreitä.
– Viimeisen vuorokauden aikana leiriltä pääsi Makedonian puolelle 450 pakolaista, mutta lisää tulee koko ajan. Tietä pitkin tänne vaeltaa juuri nyt parin sadan ihmisen kulkue. Ensiapuklinikka paiskii töitä kovaa tahtia, Haga kertoo.
– Vuoron aikana hoitoa saa 100-150 turvapaikanhakijaa.
Pakolaisten määrä saattaa kolminkertaistua Kreikka on raivoissaan viimeaikaisesta kehityksestä ja syyttää Eurooppaa kriisin pahentamisesta eikä parantamisesta.
Itävalta on erityisesti sen tulilinjalla, kun se otti käyttöön 20. helmikuuta uudet pienemmät kiintiöt, 80 pakolaista päivässä. Kreikka pelkää, että pakolaisten määrä saattaa jopa kolminkertaistua, kun muu Eurooppa sulkee rajojaan.
Kreikasta on tullut jo tämän vuoden aikana parissa kuukaudessa yli 100 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna Kreikkaan saapui meriteitse yli 850 000 pakolaista. Matkalaisista hukkui tai katosi yli 400.
Kreikka on vaatinut ottamaan käyttöön suunnitelma B:n 7. maaliskuuta, eli ensi maanantaina, ellei tilanne ala muuttua. Silloin Balkanin pakolaisreitti voidaan sulkea. Se merkitisi myös vakavaa iskua Schengen sopimukselle.
Väsyneitä, likaisia ja nälkäisiä pakolaisia on jumittunut nyt Kreikan ja Makedonian rajalle Idomeniin, josta he pyrkivät edelleen pohjoiseen, lähinnä Saksaan.
Turvapaikanhakijat odottavat pääsyä pohjoiseen myös Kreikan saarilla ja Ateenassa. EU:n komissio lupasi keskiviikkona 700 miljoonan euron hätäapupaketin vuoteen 2018 asti, jotta humanitääriseltä katastrofilta vältyttäisiin.
Viime vuonna EU ja Turkki allekirjoittivat sopimuksen 2,5 miljoonan turvapaikanhankijan auttamiseksi Turkin maaperällä. Tämän apupaketin toivottiin torjuvan pakolaisvirtaa edelleen Pohjois-Eurooppaan, mutta näin ei ole käynyt.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras vaati tällä viikolla rangaistuksia niille maille, jotka eivät noudata kiintiöitään turvapaikanhakijoille.
1:20