Kreikassa jumissa olevat pakolaiset ovat herättäneet huolen humanitaarisesta kriisistä.
Kreikan maahanmuuttoministeri Yiannis Mouzalas varoitti sunnuntaina, että maassa olevien pakolaisten ja siirtolaisten määrä voi kolminkertaistua noin 70 000 ihmiseen ensi kuussa.
Tuhannet Eurooppaan pyrkineet ihmiset ovat jääneet Kreikkaan, kun Makedonia, Itävalta, Slovenia, Kroatia ja Serbia ovat kiristäneet maahantulosäännöksiään ja asettaneet päiväkohtaisia kiintiöitä rajanylityksille. Esimerkiksi afganistanilaisten pääsy Kreikasta Makedoniaan on käytännössä keskeytetty.
Tällä hetkellä noin 6500 ihmistä on jumissa Idomenin leirillä Kreikan pohjoisrajalla lähellä Makedoniaa. Leiri on ääriään myöten täynnä, sillä se on rakennettu noin 1500 ihmiselle.
Ihmisten turhautuminen ja vaikeat olosuhteet näkyivät leirillä, jossa osa asukkaista järjesti protestin rajojen sulkemista vastaan.
– Olemme ihmisiä, emme eläimiä, luki yhdessä mielenosoittajien kantamassa kyltissä.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on sanonut olevansa huolissaan tilanteesta. Esimerkiksi Ateenassa on tällä hetkellä satoja afganistanilaisia, jotka joutuvat käytännössä nukkumaan kadulla, koska Kreikalla ei ole resursseja heistä huolehtimiseen.
– Vastauksen pitäisi olla valtioiden yhteistyö eikä rajojen sulkeminen, sanoi UNHCR:n pakolaisedustaja Filippo Grandi järjestön nettisivuilla.
Grandin mukaan EU:n tulisi auttaa talouskriisin kanssa kamppailevaa Kreikkaa, jotta maa pystyy huolehtimaan Eurooppaan pyrkijöistä.
Kreikan ja Itävallan välit jäiset
Yhteistyöstä ei ole viime aikoina näkynyt merkkejä, sillä Kreikka ja EU-maat ovat keskittyneet lähinnä kinastelemaan keskenään. Kreikka veti tällä viikolla suurlähettiläänsä pois Itävallasta. Kreikka on hermostunut maalle niin päiväkohtaisista rajoituksista kuin siitä, että sitä ei kutsuttu pakolaistilannetta käsittelevään seminaariin Wieniin.
Itävalta taas on syyttänyt Kreikkaa siitä, että se ei huolehdi rajavalvonnastaan.
Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere taas toivoi enemmän yhteistyötä Pohjois-Afrikan kanssa Eurooppaan pyrkijöiden palauttamiseksi. Hän aloitti sunnuntaina matkan Pohjois-Afrikkaan, jossa hänen on tarkoitus keskustella alueen johtajien kanssa asiasta.