MTV-kysely: Hoivakotiin jonotetaan yhä kauemmin – katso oman kaupunkisi tilanne: "Jono pitää saada lyhyemmäksi"

0609-ua-hoiva-01
Julkaistu 12.09.2022 13:40
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Hoivakotiin odotetaan yhä kauemmin, selviää MTV Uutisten suurille kaupungeille tekemästä kyselystä. Esimerkiksi Tampereella hoivakotipaikkaa odottavien määrä on kaksinkertaistunut vuodessa. Hoivaan odottamisen kestossa kaupunkien välillä on moninkertaisia eroja. Asiantuntijan mukaan tilannetta ei voi pitää hyväksyttävänä. 

Esimerkiksi Helsingissä ympärivuorokautista hoivapaikkaa odottaa noin 300 ihmistä. Se on sata enemmän kuin vuosi sitten.

– Se on liian paljon. Tottakai jonossa on asiakkaita senkin vuoksi, että he toivovat jotain muuta hoitopaikkaa, kuin missä he nyt ovat, mutta jono pitää saada lyhyemmäksi, toteaa Soili Partanen, joka toimii arviointitoiminnan johtajana Helsingin kaupungilla. 

Onko kotona nyt sellaisia ihmisiä, jotka eivät kotona enää pärjää?

– Kyllä on, mutta toki me järjestämme maksimaaliset palvelut kotiin niin pitkäksi aikaa, että asiakas saa shoivapaikan. 

0609-ua-hoiva-02

Pitkään tiedetyt ongelmat realisoituvat nyt

Muissa suurissa kaupungeissa hoivajonossa on ihmisiä nyt sadan molemmin puolin. Tampereella hoivapaikkaa odottavien määrä on vuodessa kaksinkertaistunut.

Tilanteessa näkyy vaikeus löytää hoitajia, mikä vastaavasti pitää hoivapaikkoja tyhjillään. Hyvinvointialan mukaan pelkästään kolmella suurimmalla yksityisellä toimijalla on koko maassa yhteensä 3000 asiakaspaikkaa tyhjillään.

Alalla on käynnissä vahva eläköityminen ja syntyvät ikäluokat ovat pieniä.

– Nyt realisoituvat ongelmat, jotka ovat olleet tiedossa pitkään, toteaa Tampereen kaupungin palvlelujohtaja Mari Patronen

0609-ua-hoiva-03

Hoivakotiin voi päästä nopeasti tai sitten ei

Odotusajat vaihtelevat. Esimerkiksi Vantaalla hoivapaikan voi saada viikossa, mutta joissain tapauksissa odotetaan puolikin vuotta – samoin Tampereella.

Myös kaupunkien välillä on isojakin eroja. Esimerkiksi Tampereen ja Espoon ero keskimääräisessä hoivakotipaikan odotusajassa on viisinkertainen.

Yleisesti kaupungit kertovat, Oulua lukuun ottamatta, että jonotusajat ovat pidentyneet. 

– Sitä ei voida pitää hyväksyttävänä tilanteena. Mutta me kuitenkin takaamme asiakkaalle hänen hoito- ja palvelusuunnitelmansa mukaiset palvelut eli yhtenä vaihtoehtona on säännöllinen kotihoito ja tukipalvelut, Partanen sanoo.

Lisää vetovoimaa tarvitaan, toteaa johtaja.  

– Alan pitää olla niin vetävä, että sinne myös haetaan. Paikat sinänsä eivät ratkaise, vaan alan vetovoimaa pitää saada paremmaksi.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito