Britannian Sunak ja Starmer ottivat toisistaan mittaa: "Me emme vetäydy sopimuksista"

1:53imgKatso myös: Britannian Sunak palauttaisi pakollisen kansalaispalveluksen.
Julkaistu 05.06.2024 06:01

MTV UUTISET–STT

Britanniassa konservatiivipuolueen puheenjohtaja, pääministeri Rishi Sunak ja työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer kohtasivat kampanjakauden ensimmäisessä vaaliväittelyssä tiistai-iltana.

Puoluejohtajat väittelivät muun muassa verotukseen, maahanmuuttoon sekä terveydenhuoltoon liittyvistä kysymyksistä. Molempia kehotettiin toistuvasti alentamaan äänenvoimakkuuttaan sekä olemaan puhumatta toistensa päälle.

Sunak ilmoitti toukokuussa, että maassa järjestettäisiin parlamenttivaalit 4. heinäkuuta. Työväenpuolueella on nyt oppositiossa vietettyjen 14 vuoden jälkeen mahdollisuus voittaa valta takaisin Starmerin johdolla.

Alun perin uumoiltiin, että vaalit pidettäisiin syksyllä, mutta Sunak halusi ilmeisesti aikaistaa niitä hyötyäkseen hiljalleen paranevista talousluvuista. Britannian pääministeri voi tietyn aikarajan puitteissa päättää, milloin vaalit pidetään.

Parlamenttiin valitaan 650 edustajaa, joiden on määrä ottaa paikkansa 9. heinäkuuta.

Euroopan ihmisoikeussopimus jakoi johtajia

Muun muassa brittilehti Guardianin mukaan Sunak vaikutti ilmaisevan olevansa valmis vetämään Britannian ulos Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, jos se estäisi turvapaikanhakijoiden lähettämisen Afrikassa sijaitsevaan Ruandaan.

Niin kutsutussa Ruandan mallissa turvapaikkahakemukset käsitellään Ruandassa, ja mahdollisen myönteisen päätöksen myötä turvapaikanhakijat myös jäävät sinne asumaan.

Britanniassa malli on saanut paljon kritiikkiä kansalaisjärjestöiltä. Lisäksi maan korkein oikeus on pitänyt päätöstä lainvastaisena.

– Uskon, että kaikki suunnitelmamme ovat kansainvälisten velvoitteidemme mukaisia, mutta jos minun on pakko valita rajojen turvaamisen ja maamme turvallisuuden, tai ulkomaisen tuomioistuimen välillä, aion valita maamme turvallisuuden joka kerta, Sunak sanoi.

Työväenpuolueen Starmer puolusti Britannian osallistumista Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

– Me emme vetäydy kansainvälisistä sopimuksista ja kansainvälisestä oikeudesta, jota kunnioitetaan kaikkialla maailmassa, hän sanoi Guardianin mukaan.

Brexitin kannattaja ehdolle

Yhteenoton alkua varjosti brexitin äänekkään keulakuvan Nigel Faragen asettuminen ehdolle. Faragen uskotaan hajottavan oikeistosiiven ääniä.

Farage ilmoitti maanantaina asettuvansa maahanmuuttovastaisen ja euroskeptisen Reform UK -puolueen ehdokkaaksi 4. heinäkuuta pidettävissä vaaleissa. Hän palaa myös puolueen johtajaksi.

Faragen ilmoitus ehdokkuudesta saattaa viedä ääniä Sunakin vaikeuksissa olevilta konservatiiveilta ja auttaa nyt oppositiossa olevan työväenpuolueen vallankahvaan ensi kertaa vuoden 2010 jälkeen.

Huonoja uutisia konservatiiveille lupaili myös analytiikkayhtiö YouGovin uusi mielipidemittaus, joka ennustaa työväenpuolueelle kaikkien aikojen parasta vaalitulosta. 

Ennusteen mukaan työväenpuolue saattaisi saada 422 paikkaa 650-paikkaiseen parlamenttiin. Konservatiiveille mielipidemittaus ennustaa vain 140:tä paikkaa, mikä olisi huonoin tulos sitten vuoden 1906.

Lue myös: Helena Petäistön kolumni: Eurooppa yritetään murentaa sisältä käsin – jokaisen suomalaisaikuisen on tehtävä nyt ratkaiseva päätös

Brexitin äänekäs kannattaja Nigel Farage asettuu ehdolle parlamenttivaaleissa

Tuoreimmat aiheesta

Iso-Britannia