EU:ssa pysymistä kannattavien ja siitä eroavien leireissä viimeinen kampanjapäivä nostattaa voimakkaita tunnekuohuja ympäri Iso-Britanniaa.
Superjulkkikset Spice Girlsejä, David Beckhamia ja sir Richard Bransonia myöten on valjastettu “Stay”-kampanjan puolesta puhujiksi. Lontoon Trafalgar Squere täyttyy muistokukista, kun tänään vietetään murhatun työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin 42-vuotissyntymäpäivää.
1300 suuryritystä on lähettänyt kirjeitä ympäri maata EU:ssa pysymisen puolesta ja pääministeri David Cameron vetosi aamulla televisiossa voimakkasti EU:ssa pysymiseksi.
– Meidän on ajateltava tulevia sukupolvia, lapsia ja lapsenlapsia. Kääntämällä selkämme EU:lle emme voita mitään, hän julisti.
Joka kymmenes ei ole vielä päättänyt kantaansa
Puntit puolesta ja vastaan ovat edelleen aivan tasoissa. Ratkaisevassa asemassa ovat kantaansa vielä viimeiseen asti miettivät, joita on lähes joka kymmenes äänioikeutetuista sekä nuoret, jotka ovat tunnetusti laiskoja lähemään uurnille. Viime vuoden parlamenttivaaleissa vain noin puolet nuorista käytti äänioikeuttaan. Torstaiksi on lisäksi luvassa sadetta ja ukkosta.
3:38
Brexitin puolesta puhujilla on äänestäjien kannalta huomattavasti yksinkertaisempia ja kansaan menevämpiä viestejä.
– Euron alamäki on hyvä esimerkki siitä miten huonosti EU:ta on hoidettu. Stay-kampanja ei tarjoa mitään muuta kuin pelkoa ja uhkakuvia. Me tarjoamme toivoa ja tulevaisuuden uskoa. Meidän on otettavat asiat takaisin omiin käsiimme ja luotettava jälleen itseemme, pauhasi Lontoon pormestari Boris Johnson tänään.
Suomalaiset levollisin mielin
Iso-Britanniassa asuu vakituisesti arviolta noin 30 000 suomalaista.
Kauppatieteitä opiskeleva Emma Nopola ei ole aistinut hermostuneisuutta saatika paniikkia niiden suomalaisten keskuudessa, joita on tavannut.
– Aika paljon Facebook-ryhmissä on mielipiteitä, joissa eroa pidetään huonona ideana ja toivotaan, ettei EU:sta lähdettäisi.
Hänen ystävänsä Eva Rindell on samaa mieltä.
– Me suomalaiset olemme aika onnellisessa asemassa täällä. Meidän kannaltamme ero voisi johtaa siihen, että pitäisi täyttää vähän enemmän papereita ja muuta sellaista hässäkkää. Punta ensin laskisi, mutta palaisi kohta taas takaisin, hän pohti.
Heidän italialainen ystävänsä Alexandr Belotti, joka myös opiskelee Westminster yliopistossa näkee eron tuovan italialaisille paljon ongelmia.
– Maahanmuutto ja työpaikkojen saanti vaikeutuu, samoin tulevien sukupolvien opiskelu täällä.
– En kuitenkaan usko italialaisten massamuuttoon takaisin kotimaahansa, sillä siellä asiat ovat paljon huonommin.
1:24