MTV Meksikon rajalla: Trump uhkaa paperittomia vankileireillä ja massakarkoituksilla, vastustajat kauhuissaan

Amerikkalaisille maahanmuutto ja rajaturvallisuus ovat talouden ohella tärkeimpiä vaaliteemoja, ja republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin hyökkäykset maahanmuuttajia vastaan ovat koventuneet. Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris nimitti kuluvalla viikolla Trumpia fasistiksi, ja ehdokkaiden yhteenotot ovatkin kärjistyneet vaalien loppumetreillä.

Arizonan rajaseudulla aurinko paahtaa ja aavikolla varjoa saa etsiä. Korkean raja-aidan toiselta puolelta kantautuu espanjankielistä laulua. Rajan ylittäjät ovat jättäneet jälkeensä roskia, muun muassa vesipulloja ja vaatteita. 

Donald Trumpin tukijalle Doug Parksille Meksikon rajan sulkeminen on yksi vaalien tärkeimmistä asioista.

– Trumpin pitäisi pystyä viimeistelemään Meksikon muuriprojekti, joka lopettaa rajan ylitykset. Heidän tulonsa on lopetettava, Parks sanoo MTV Uutisille.

Trump sanoi presidenttikaudellaan rakentaneensa yli 700 kilometriä Meksikon rajamuuria. Suurin osa rakennustöistä oli kuitenkin jo valmiin raja-aidan parannuksia. Arviot vaihtelevat 60 kilometristä 160 kilometriin, kuinka paljon lopulta Trump loi täysin uutta raja-aitaa alueille, missä aitaa ei ennestään ollut.

Osa demokraateistakin tukee tiukempia rajatoimia

Arizonan ja Meksikon välillä on monin paikoin korkeaa raja-aitaa, mutta myös täällä laittomia maahantulijoita on ollut viime vuosina ennätysmäärä. 

Laittomalla siirtolaisuudella on ollut vaikutuksia myös New Yorkiin ja muihin demokraattien alueisiin ja osa demokraateista tukee tiukempia rajatoimia. 

Trumpin maahanmuuttajavastainen retoriikka onkin koventunut jännittyneessä poliittisessa ilmapiirissä. Enää Trump ei keskity pelkästään Meksikon muuriin ja muslimikieltoon, vaan Trump hyökkää turvapaikanhakijoita vastaan myös Yhdysvaltain sisällä. Laittomille siirtolaisille Trump lupaa vankileirejä ja massakarkotuksia. 

Tukija Parks kannattaa ehdotusta.

– Trump on ainoa poliitikko minun elinaikanani, joka oikeasti toteuttaa tai ainakin yrittää toteuttaa asiat, jotka hän sanoo tekevänsä, Parks sanoo.

Harrisin tukija huolissaan vaalipäivästä

Trump väittää ilman todisteita, että laittomat siirtolaiset äänestäisivät Yhdysvaltain vaaleissa. Trump on myös luvannut tehdä turvapaikanhakemisesta vaikeampaa. 

Kamala Harrisin tukija Susan Ontiveros on Trumpin maahanmuuttajaretoriikasta kauhuissaan.

– Hänellä oli mahdollisuus presidenttikaudellaan. Hän rakensi ehkä 160 kilometriä uutta muuria, ei viimeistellyt sitä, ja nyt hän haluaa karkottaa kaikki, Ontiveros sanoo.

– Hän väittää uskovansa, että kaikki tänne etelärajan kautta tulevat ovat raiskaajia, murhaajia ja huumeidenkäyttäjiä. Minä olen työskennellyt monen maahanmuuttajan ja turvapaikanhakijan kanssa, eivät he ole raiskaajia, murhaajia tai nistejä. He ovat kilttejä ihmisiä ja tulevat tänne, koska he kärsivät kotimaassaan, Ontiveros sanoo.

Ontiveros on huolissaan tulevasta vaalipäivästä.

– Trump sanoo jo nyt, että jos hän häviää, niin se johtuu siitä, että vastapuoli on huijannut. Se on hulluutta! Osa ostaa jo aseita. Ajattele, jos minä opettaisin lastenlapsiani, että jos häviät pesäpallopelissä, niin sano vain, että vastapuoli huijasi.

Lue myös:

    Uusimmat