MTV:n vaalikone paljastaa kokoomuksen pj-ehdokkaiden erot – Orpo Stubbia enemmän oikealla

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat ovat eri mieltä muun muassa pakollisesta ruotsin kielen opiskelusta ja keskusjärjestöjen roolista. Viime kevään eli vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalikonevastaukset paljastavat puheenjohtajaehdokkaista myös muita eroja. 

Vastausten perustella valtiovarainministeri Alexander Stubb vaikuttaa enemmän maltilliselta keskustaoikeistolaiselta kuin sisäministeri Petteri Orpo

– Stubbia on aika-ajoin arvosteltu julkisuudessa, että hän ajaisi kokoomusta liian oikealle, mutta näiden vaalikonevastausten valossa siltä ei näytä, sanoo MTV:n vaaliasiantuntija, professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Stubb oli vaalikonekysymyksiin vastatessaan pääministeri, mikä on Grönlundin mukaan saattanut aiheuttaa varovaisuutta.

Työelämä

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaista kansanedustaja Elina Lepomäki katsoi vuosi sitten, että työelämä ja palkat pitäisi sopia ilman keskusjärjestöjä. Myös Orpo kannatti vahvasti paikallista sopimista. Maltillisin oli Stubb, joka korosti, että keskusjärjestöillä on merkittävä rooli ja tärkeitä tehtäviä myös tulevaisuudessa.


– Elina Lepomäki on johdonmukaisesti markkinaliberaali. Ehkä sitten hieman yllättäen Alexander Stubb on maltillinen keskustaoikeistolainen ja Orpo siinä välillä, mutta aivan selkeästä yksittäisissä asiakysymyksissä Stubbia oikeammalla, professori Grönlund kommentoi vaalikonevastauksia. 

Turvallisuus

Turvallisuudesta kysyttäessä Lepomäki näki Venäjän sotilaallisena uhkana myös Suomelle.

Myös Orpo vastasi "samaa mieltä" ja totesi samalla, että Suomeen ei kohdistu Venäjän taholta suoranaista uhkaa, mutta sen toiminta Krimillä ja Ukrainan kriisissä on huolta herättävää.

Stubb taas katsoi, että Venäjä ei tällä hetkellä uhkaa Suomea sotilaallisesti.

Nato-kanta

Orpon Nato-kanta oli vuosi sitten Lepomäkeä ja Stubbia maltillisempi. 

– Tämä on se ainoa kysymys, jossa Stubb on enemmän oikealla, jos tällä tavalla voitaisiin ajatella. Ehkä Orpo on tässä perinteisellä suomalaisella ulkopolitiikan linjalla, jossa ollaan hyvin varovaisia, eikä uskalleta sanoa juuta eikä jaata, Grönlund arvioi. 

– Stubb ja Lepomäki ovat tällaisen uuden kokoomuksen linjoilla ja vahvasti Naton kannalla.


Orpo vaati vuosi sitten kunnollista selvitystä Nato-jäsenyydestä, jonka jälkeen voidaan keskustella liittymisestä ja tehdä päätöksiä. Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksia arvioiva selvitys julkaistiin viime kuussa.

Ehdokkailta ei kysytty tähän juttuun tämänpäiväisiä kantoja. 

Arvot ja maailmankuva

Istuva puheenjohtaja Stubb ei ollut vuosi sitten huolissaan moraalin ja perinteisten arvojen heikentymisestä Suomessa toisin kuin Lepomäki ja etenkin Orpo, joka kaipasi enemmän yhteisöllisyyttä ja suvaitsevaisuutta.

– Joka vastaa näin, että on huolissaan perinteisten arvojen murtumisesta, niin hän on arvokonservatiivisempi ja vastaaja, joka on eri mieltä on arvoliberaali. Kyllä tämä vastaa sitä eroa, mikä Orpon ja Stubbin välillä oikeastikin on, Grönlund sanoo.

– Tämän tyyppistä kysymystä käytämme myös politiikan tutkimuksessa, kun haluamme eritellä ihmisten arvoja ja asenteita.

Muita kysymyksiä

Lepomäen mielestä ruotsin kielestä olisi tehtävä vapaaehtoinen kouluaine, kun taas Stubb jopa aikaistaisi toisen kotimaisen kielen aloitusta.

Myös Orpo piti kaksikielisyyttä arvokkaana asiana. 

"Henkilökysymys"

Professori Grönlundin mukaan linjaerot etenkin Stubbin ja Orpon välillä ovat hyvin pieniä. Hänen mukaansa kokoomuksen puheenjohtajakisassa on asiallisia eroja enemmän kyse henkilöstä ja tyylistä johtaa puoluetta.

– Orpo on valmiimpi näiden vastausten perusteella viemään Suomea oikealle, mutta hän on tyyliltään varovaisempi ja esiintyy julkisuudessa paljon varovaisempana johtajana kuin Alexander Stubb, joka on suorapuheinen ja antaa avoimemman kuvan itsestään.

Kokoomuksen puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Lappeenrannassa. Sitä ennen ehdokkaat kohtaavat ainakin kuudessa tilaisuudessa eri puolilla maata.

Lue myös:

    Uusimmat