Eutanasian laillistaminen saa MTV Uutisten vaalikoneessa eri puolueen ehdokkailta melko laajan kannatuksen. Väite "Seksuaalivähemmistöjen oikeuksista puhutaan liikaa" jakaa puolueet kolmeen ryhmään.
69 prosenttia kaikkien puolueiden eduskuntavaaliehdokkaista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että seuraavan eduskunnan on säädettävä tarkoin määritellysti vapaaehtoisen kuolinavun eli eutanasian salliva laki.
Vahvimmin eutanasian haluavat laillistaa vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat, mutta myös SDP:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaat ovat keskimäärin joksenkin eutanasian laillistamisen kannalla.
Nykyisistä eduskuntaan valituista puolueista eutanasian laillistamista vastaan on vain kristillisdemokraatit.
Löydä ehdokkaasi – tutustu MTV:n vaalikoneeseen täällä!
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on väitteestä täysin samaa mieltä, kristillisdemokraattien Sari Essayah täysin eri mieltä.
– Vakavasti sairaalla ihmisellä pitää olla oikeus päättää omasta elämästään ja kuolemastaan. Kyse on inhimillisyydestä ja armollisuudesta, Marin perustelee.
– Eutanasian sijaan Suomessa on kehitettävä hyvää saattohoitoa, Essayah toteaa.
Arvokonservatiivisuus ja -liberaalius näkyy
Väite Seksuaalivähemmistöjen oikeuksista puhutaan liikaa jakaa puolueet kolmeen ryhmään.
Vihreiden, vasemmistoliiton, SDP:n ja RKP:n ehdokkaat ovat väitteestä keskimäärin vahvasti eri mieltä, kokoomuksen, keskustan ja Liike Nytin ehdokkaat hyvin lievästi eri mieltä.
Selkeimmin arvokonservatiivisten puolueiden, siis perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien hyvin samanmielinen kanta ei ole yllättävä.
Kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Annika Saarikko ovat kumpikin väitteestä jokseenkin eri mieltä, perussuomalaisten Riikka Purra täysin samaa mieltä.
– Vapaus on kokoomukselle keskeinen arvo, ja Suomessa jokaisen pitää saada elää itsensä näköistä elämää, kunhan kunnioittaa myös muiden vastaavia oikeuksia, Orpo kirjoittaa.
– Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöillä, kuten muillakin vähemmistöillä, on oikeus nostaa esiin yhteiskunnan muutostarpeita, Saarikko linjaa.
– Vähemmistöjen oikeuksista on huolehdittava, mutta esimerkiksi gender-ideologia ja sen mukainen transpuhe on täysin ylittänyt sen tarpeen yhteiskunnassa. Ylipäätänsä _kaikkien_ yksilöiden oikeuksista puhutaan liikaa ja velvollisuuksista liian vähän, Purra muotoilee.
Lue myös: Kannabis, viini ja särkylääkkeet: Näin ehdokkaat ottavat kantaa MTV:n vaalikoneessa
Väestön keskittyminen ei riemastuta
Eräänlainen arvokysymys on sekin, onko väestön keskittyminen muutamalle kaupunkiseudulle myönteinen asia Suomen kehityksen kannalta.
Käytännössä kaikki puolueet ovat vaihtelevalla vahvuudella sitä mieltä, ettei ole.
Kaikkein vankimmin väestön keskittymistä vastustaa tietysti keskusta. Perussuomalaisten ehdokkaiden liki yhtä vahvassa kannassa voi ajatella olevan kaikua puolueen historiasta Suomen Maaseudun Puolueen ajoilta asti.
Suositut kaupunkipuolueet vihreät ja kokoomus ovat hyvin lievästi eri mieltä väitteen kanssa.
Mielipiteet toki vaihtelevat suuresti ympäri Suomea: Helsingin vaalipiirissä on paljon väestön keskittymisen kannattajia, Lapin ja Savo-Karjalan vaalipiireissä vain muutamia.
Vihreiden helsinkiläinen puheenjohtaja Maria Ohisalo on väitteestä jokseenkin samaa mieltä, vasemmistoliiton turkulainen Li Andersson ei osaa sanoa.
– Kaikenkokoiset kaupungit ovat oman alueensa taloudellisia vetureita, jotka tuovat hyvinvointia myös ympäröiville alueille, Ohisalo arvioi.
– Näen hyvänä että ihmiset voivat asua sellaisissa paikoissa missä viihtyvät, ja monet pitävät vähän suurempien kaupunkien kulttuuri- ja harrastustoiminnasta. Samaan aikaan on huolehdittava siitä, että nopeat raideyhteydet ja asuntotuotanto sekä palvelut pysyvät muuttotahdin vauhdissa, Andersson kommentoi.