Eduskuntapuolueet suhtautuvat hyvin myönteisesti EU:n itälaajenemiseen. Asia käy ilmi MTV:n eurovaalikoneesta. Työperäisessä maahanmuutossa perussuomalaiset eroaa selkeästi muista.
EU:n ehdokasmaan statuksen ovat saavuttaneet Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Georgia, Moldova, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Serbia, Turkki ja Ukraina.
Kesäkuun eurovaaleissa Brysseliin valittavat mepit voivat hyvinkin päätyä kautensa aikana käsittelemään ainakin Länsi-Balkanin maiden liittymissopimuksia.
MTV:n eurovaalikoneessa vihreiden ehdokkaat suhtautuvat keskimäärin EU:n itälaajenemiseen kaikkein positiivisimmin.
Myös kokoomus ja SDP ovat melko yksimielisesti itälaajenemisen kannalla.
– EU:n itälaajentuminen on tärkeää myös Suomen turvallisuudelle. On jokaisen Euroopan maan oma asia ja vapaa tahto päättää mihin yhteisöön he haluavat kuulua eikä Venäjä saa sitä estää, Ville Niinistö (vihr.) perustelee.
– Maiden täyttäessä kriteerit ja yhteiset arvot laajentuminen tukee eurooppalaista vakautta, Mika Aaltola (kok.) toteaa.
– Itälaajeneminen on Euroopan nykyisessä tilanteessa erittäin tärkeä suunta. Uusien maiden on sitouduttava jäsenmaakriteereihin, Ville Merinen (sd.) sanoo.
Mikään eduskuntapuolue ei keskimääräisesti vastusta EU:n itälaajenemista. Kahden hallituspuolueen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien, listoilla on tasaisesti sekä kannattajia että vastustajia.
– Prosessia on syytä jatkaa, koska muutoin Venäjä käyttää vaikutusvaltaansa ja kahmaisee maan hallinto kerrallaan, Vilhelm Junnila (ps.) kommentoi.
– Laajeneminen tarkoittaisi sitä, että Suomen tulisi jälleen tukea uusia maita eu-maksujensa kautta, Simo Grönroos (ps.) kritisoi.
Yksi puolue erottuu työperäisessä maahanmuutossa
EU:n väestö vanhenee ja huoltosuhde heikkenee. Monen mielestä ratkaisu on työperäisessä maahanmuutossa.
Lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat MTV:n eurovaalikoneessa keskimäärin sillä kannalla, että työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan.
– EU:n ulkopuolelta tulevasta työvoiman tarveharkinnasta tulee luopua, Aura Salla (kok.) vaatii.
– Tämä on tosiasia, ei mielipide. Edes Japani ei onnistunut selviämään ilman maahanmuuttoa, jota se nyt lisää, Jussi Saramo (vas.) argumentoi.
– Tämä on aivan selvä asia. Muuten esimerkiksi Suomessa vanhukset jäävät hoitamatta, kun syntyvyys on pienentynyt niin roimasti, Petri Honkonen (kesk.) sanoo.
Kaikkien eduskuntapuolueiden ehdokkaista vain 12 perussuomalaista ja yksi kristillisdemokraatti ovat MTV:n vaalikoneessa jokseenkin tai täysin sitä mieltä, ettei EU tarvitse lisää työperäistä maahanmuuttoa väestön ikääntymisen takia.
– Emme tarvitse halpamaahanmuuttoa kolmansista maista. Työllään toimeentulevat maahanmuuttajat ovat toki tervetulleita, Ari Koponen (ps.) perustelee.
– Syntyvyyden lisääminen on parempi ratkaisu, Mauri Peltokangas (ps.) tiivistää.
7:04
Tee MTV:n vaalikone tästä!
MTV Uutisten vaalikoneeseen on vastannut kirjoitushetkellä yhteensä 119 eduskuntapuolueiden eurovaaliehdokasta. Puolueiden keskiarvoiset asetelmat voivat vielä muuttua, kun loputkin ehdokkaat vastaavat vaalikoneeseen. Uusia ehdokashakemuksia voi jättää vielä 30.4. asti.