MTV Pennsylvaniassa: "Harrisin ehdokkuus muutti kaiken!"

Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris tarvitsee maan latinoväestön äänet voittaakseen. Harrisin kampanja onkin pystyttänyt pelkästään vaa’ankieliosavaltio Pennsylvaniaan 50 kampanjatoimistoa ja Harris kampanjoi osavaltiossa ahkerasti. Viime vuosina republikaanit ovat kasvattaneet suosiota latinoväestön keskuudessa.

Pennsylvanian Allentownin esikaupunkialueen valkoisessa omakotitalossa syttyvät valot aikaisin. Espanjankielinen radioasema La Mega herättää osavaltion latinoyhteisön joka arkiaamu kello 6, ja virkeä juontaja Victor Martinez muistuttaa satoja tuhansia kuulijoita Kamala Harrisin tulevasta kampanjatapahtumasta.

Ana Navarro tulee puhumaan naisten oikeuksien ja äänestysoikeuden puolesta, Martinez sanoo espanjaksi studiossaan.

Demokraatiksi itseään luonnehtiva Martinez keskustelee suorassa lähetyksessä Navarron kanssa. Navarro on tunnettu republikaani, mutta kampanjoi Harrisin puolesta.

– Republikaanipuolue on muutamissa viimeisissä presidentinvaaleissa kasvattanut osuuttaan latinoäänistä. Se kasvoi ensin 32 prosentista 34 prosenttiin ja viime vaaleissa (Donald) Trump sai 36 prosenttia latinoäänistä, Martinez kertoo MTV Uutisille.

"Harrisin ehdokkuus muutti kaiken"

Pennsylvania on presidentinvaalien yksi ratkaisevimmista osavaltioista. Trump voitti Pennsylvanian 2016 vaaleissa niukasti 0.7 prosentilla ja Joe Biden vuonna 2020 reilulla prosentilla äänistä. 

Harris johtaa muutamalla prosenttiyksiköllä kannatuskyselyissä, mutta johtoasema on virhemarginaalin piirissä. Martinezin mukaan Harrisilla on kuitenkin mahdollisuuksia, jos hän jatkaa latinoäänestäjien tavoittelua.

– Kamala Harrisin ehdokkuus muutti kaiken! Herranen aika, latinot ovat nyt innostuneita, motivoituneita. Ihmiset iloitsevat, ettei heidän tarvitse äänestää (Joe) Bidenia eikä Trumpia - Kamala!

Äänestysikään yltävien latinoäänestäjien määrä on kasvanut vuoden 2016 presidentinvaalien 27 miljoonasta noin 37 miljoonaan. 

Latinoäänestäjillä on yhä tärkeämpi rooli Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, sillä moni muuttaa tärkeisiin vaaankieliosavaltioihin.

Esimerkiksi Pennsylvanian Allentownissa enemmistö asukkaista on latinalaisamerikkalaistaustaisia. Erityisen tärkeä rooli latinoäänestäjillä on demokraateille eikä Harrisin ei uskota voittavan ilman näitä ääniä.

Äänestysaktiivisuus ratkaisee

Kuten muullekin väestölle, latinoille tärkeimpiä vaaliasioita ovat talous, aborttioikeus ja maahanmuutto eivätkä äänestäjät ole teemoista välttämättä samaa mieltä. 

Äänestysaktiivisuus on avain, mutta latinoväestö on keskimäärin nuorempaa ja vähävaraisempaa kuin valkoinen väestö, mikä perinteisesti vähentää äänestysintoa.

– Se tulee olemaan ratkaisevaa, erityisesti Arizonassa, Nevadassa, Pohjois-Carolinassa ja Pennsylvaniassa. Näissä osavaltioissa näemme, kuinka tärkeitä latinoäänet ovat Harrisin kampanjalle, Denverin yliopiston professori Jesse Acevedo arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat