Tuomas Luukkonen kävelee kaksi kesää sitten suljettuun Wasalandian huvipuistoon haikein mielin. Ilkivalta on tehnyt hallaa rapistuneelle puistolle, jonka kuuluisa Koskenlasku törröttää puistossa vielä jäljellä. Loput noin 40 laitetta on jo myyty.
– Sitä on vaikea siirtää mihinkään, se on paikoilleen rakennettu, viittoo Luukkonen jo hiukan repsahtaneeseen ja rikottuun laitteeseen.
Hän aloitti huvipuistossa kesätöissä Walle-maskottina nuorena koululaisena. Sittemmin hän kohosi järjestyksenvalvojaksi ja loppujen lopuksi huvipuiston johtajaksi. Niinpä puiston sulkeminen kaksi kesää sitten oli kova paikka.
– Totta kai se on surullista. Mutta on vaikea sanoa, mitä olisi pitänyt tehdä enemmän tai toisella tavalla. Jos toiminta ei ole kannattavaa, toiminta on lopetettava, sanoo Luukkonen.
Väärä aika?
Nyt on hyvä jossitella. Viimeisen vuoden aikana ruotsalaisturistien määrä Wasalinesin kautta Vaasaan on kasvanut roimasti.
He matkaavat nyt Tropiclandian kylpylään, Ähtärin Pandalaan tai Alahärmään Pohjoismaiden suurimpaan huvipuistoon Power Parkiin.
– Nythän kylpylään tulee huomattava määrä ruotsalaisia asiakkaita. Tulisivatko he myös Wasalandiaan, jos se olisi vielä auki – luultavasti, arvioi myös kylpylän toimitusjohtajana toimiva Luukkonen.
Myös nousukausi olisi saattanut saada ihmiset paremmin liikkeelle: muutama vuosi sitten taantuma sai suuret yritykset vetäytymään Wasalandian perhepäivistä, jotka olivat huvipuistolle tärkeä vuosittainen tulonlähde. Suurin syy lopettamiseen löytyy silti Suomen kesistä.
– Se oli ilman muuta isoin syy. Pari kolme kylmää ja sateista kesää. Suomen kesä on muutenkin lyhyt, jos on vielä huonot ilmat, se syö pahasti, kuvailee Luukkonen.
Espanjalaisyhtiö maksaa vuokria
Wasalandian omistava espanjalaisyhtiö Aspro pyrkii nyt pääsemään eroon sopimuksesta, jolla huvipuiston alue on vuokrattu Vaasan kaupungilta 50 vuodeksi.
Yhtiö osti huvipuiston kaupungin omistamalta yhtiöltä 2000-luvun alussa, eikä tuolloin ollut ajatustakaan siitä, että puisto voisi loppua. Yhtiöllä on nelisenkymmentä huvipuistoa Euroopassa. Suomessa mm. Tervakosken Puuhamaa, Visulahti ja Serena ovat sen omistuksessa.
– Eihän tuohon aikaan ajateltu, että huvipuisto voisi loppua, joten viidenkymmenen vuoden vuokrasopimus on varmaan ollut järkevä asia. Nyt kaupungille vuokratulojen saanti on edelleen edullista, mutta yhtiölle ei, sanoo Luukkonen.
Vuokra ei ole pieni. Luukkonen ei paljasta summaa, mutta myöntää sen liikkuvan kymmenissä tuhansissa.
– Kyllä. Se on merkittävä summa, kun puisto on poissa käytöstä.
Neuvottelut vuokrasopimuksen katkaisemisesta eivät ole vielä tuottaneet tulosta, vaikka asiaa on väännetty ja painetta tulee myös kaupunkilaisten taholta.
– Eihän tällainen tyhjentynyt huvipuisto ole mikään matkailuvaltti kaupungille. Totta kai asiassa pitäisi päästä sopuun, sanoo Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson.
Jatkaja puistolle?
Vaikka ruotsalaisturistien määrä on noussut silmin nähden, Vaasa pärjää ilman huvipuistoakin.
– Power Parkiin on neljänkymmenenviiden minuutin matka. Kyllä turistit näinä aikoina myös liikkuvat alueella, ei kaiken tarvitse olla Vaasan keskustassa, tietää Jansson.
Vaikka Power Parkin voimakas kasvu on imaissut huvittelijat Alahärmään, moni elättelee toivetta kaupungin omasta huvipuistosta.
– En usko, että se enää kannattaisi. Tunnin matkan päähän ei kannata laittaa toista huvipuistoa tällä toiminta-alueella, sanoo Luukkonen.
Hän toivoo, että kaupunki ottaisi sopimuksen purkamisen työn alle ja kaavoittaisi alueen uuteen käyttöön. Mitä siihen voisi tulla? Pelkkä huvipuiston rakenteiden purkaminen maksaa satoja tuhansia euroja.
– Jotain matkailua tukevaa toimintaa tai vaikka asuntoja, sekään ei ole huono vaihtoehto, arvioi Luukkonen.
Koulujen lomakausi tarkasteluun
Juuri nyt huvipuistot valmistautuvat tulevaan kesään peläten pahinta ja toivoen parasta. Matkailu- ja Ravintola-alan MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi tietää menneet vaikeat kesät, mutta uskoo parempaan.
– Alalla on tulossa isoja investointeja ja nyt odotetaan lämmintä kesää, sanoo Lappi.
Hänen mielestään yksi muutos silti tarvittaisiin. Koululaisten kesälomat päättyvät jo elokuun 10. päivän korvilla ja se sulkee huvipuistokauden liian aikaisin.
– Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltavana selvitys koululaisten lomien uudesta jaksottamisesta siten, että lomakausi kattaisi Suomessa myös elokuun. Tämä toisi huvipuistoille merkittävän piristysruiskeen, sanoo Lappi.
Luukkosen ja liki 30 vuotta toimineen Wasalandian näkökulmasta mahdollinen uudistus tulee liian myöhään.
– Vaikka pidempi kausi olisi voinut pelastaa monia kylmiä ja sateisia kesiä, sanoo Luukkonen.
Niinpä. Elokuusta on muodostunut Suomessa hyvinkin lämmin lomailukuukausi. Tuolloin vain huvipuistot ovat jo usein kiinni.