Avioerohakemusten määrät eivät ainakaan toistaiseksi ole nousussa koronasta huolimatta. Monilla alueilla vuoden ensimmäisen puoliskon hakemusmäärä on joko edellisvuosien tasolla tai jopa alempi. Asiantuntijan mukaan moni on päättänyt lykätä avioeroaan hankalan kevään myötä.
– Korona-aikana ihmisiltä on tullut aika paljon palautetta siitä, että myös eroa on lykätty eteenpäin, kun elämäntilanne on stressaava eikä jakseta panostaa käytännön asioiden hoitamiseen, arvioi tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta.
– Vaikka olisi harkittu eroa tai jopa päätetty siitä yhdessä, ei jakseta ryhtyä niihin hankaliin käytännön järjestelyihin, jotka liittyvät muuttoon, omaisuuden jakoon ja muihin tällaisiin asioihin. Eli ero lykkääntyy jonkin verran aika monella eteenpäin.
Tilastoista paljastui yllätys
Monilla alueilla avioerohakemusten määrä on pysynyt samalla tasolla tai on jopa edeltäviä vuosia pienempi. Joillakin alueilla viime vuoden kasvu on taittunut tänä vuonna 2018 vastaavan ajan tasolle.
Länsi- ja Itä-Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa hakemusmäärä on laskenut yli sadalla kahden vuoden takaiseen verrattuna. Kontula kuitenkin ennakoi, että puolen vuoden päästä luvut näyttävät hyvinkin toisenlaisilta.
– Ainakin jonkin verran on patoutunutta tarvetta hakeutua eroon kumppanista. Luultavasti tilanne purkautuu loppuvuoden aikana myöskin teoiksi eli laitetaan hakemus sisälle ja ryhdytään valmistelemaan asioita.
Asiantuntija muistuttaa parisuhteen huollon tärkeydestä.
– Olisi hyvä puhua siitä, mitä kumppani kaipaa. Onko se hyvä elämä, mitä me nyt elämme? Onko yhteistä aikaa sopivasti vai onko sitä kenties liikaakin? Lapsiperheissä tietysti on tärkeää miettiä myös sitä, järjestyykö kahdenkeskistä aikaa, Kontula summaa.
Onnea koronakriisin keskellä: Elena ja Alexander sanoivat tahdon maaliskuun lopulla, hääkuvat otettiin autiolla Senaatintorilla – "Asiat menivät niin kuin kuuluikin", pariskunta totesi. Katso video!
0:19