Nuorilta juhlijoilta takavarikoitiin kirkasta viinaa ja sähkötupakkaa – poliisilla erityinen rauhoituskeino

MTV Uutiset seurasi päättäjäisviikonlopun tapahtumia tässä artikkelissa. Poliisi valvoi koulujen päättäjäisviikonloppuna tehostetusti paitsi nuorten päihteiden käyttöä myös teräaseiden hallussapitoa.

Tämä seuranta on päättynyt.

06:35 Nuoret juhlivat päättäjäisviikonloppua pääosin rauhallisissa merkeissä

Päättäjäisviikonlopun juhlinta sujui sunnuntain vastaisena yönä poliisin näkökulmasta pääsääntöisesti rauhallisissa merkeissä.

Esimerkiksi Oulun poliisi kertoi, että vaikka poliisia työllistivät humalaiset ihmiset, tappelunujakat, häiriökäyttäytymiset ja rattijuopumukset, valtaosa ihmisistä piti käytöksestään huolen.

Lounais-Suomen poliisi puolestaan kuvaili nuorison juhlintaa pääosin varsin asialliseksi. Poliisi kertoi kuitenkin, että nuorilta takavarikoitiin suuria määriä sekä kirkasta viinaa että "vapeja", viitaten mitä ilmeisimmin sähkötupakkaan. Varsinais-Suomessa nuoria oli eniten liikkeellä Turun keskustan alueella, Satakunnassa puolestaan Porin Kirjurinluoto oli suosituin kokoontumispaikka.

Länsi-Uudellamaalla poliisi kertoi turvautuneensa paikoin klassisen musiikin soittoon. Tällä tavoiteltiin nuorisoa rauhoittavaa vaikutusta.

– Olemme huomanneet, että klassisella musiikilla on rauhoittava vaikutus nuoriin juhlijoihin. Tämä on kuudes vuosi, kun soitamme klassista päättäreissä, kertoi ylikonstaapeli Mikko Juvonen tiedotteessa.

Länsi-Uudenmaan poliisi huomasi, että sähkötupakkaa löytyi siinä vahvuudessa, että kyseessä on jo nimikkeeltään "lievä laiton tuontitavaraan ryhtyminen".

Helsingissä poliisi tyhjensi Kaivopuiston juhlijoista yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takia myöhään lauantaina.

Lauantai 1. kesäkuuta

23.11: Kaivopuisto on tyhjennetty

Kaivopuisto on tyhjennetty, kertoo Helsingin poliisilaitos.

23.01: Espoossa nuoria rauhoiteltiin musiikilla

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo alkuillan tapahtumia käsittelevässä tiedotteessaan rauhoittaneensa nuorten juhlintaa Espoossa Mellstenin rannassa soittamalla kaiuttimista klassista musiikkia.

Lohjalla alkuilta sujui poliisin mukaan rauhallisesti. Alaikäisiltä otettiin pois runsaasti alkoholia ja sähkötupakkaa.

Liessaaressa oli juhlimassa noin 200 nuorta. Karkkilassa juhlimaan kokoontui noin sata nuorta.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että jo alkuillan aikana poliisi teki useita rikosilmoituksia. 

Alkoholin lisäksi sähkötupakkaa löytyi tiedotteen mukaan siinä vahvuudessa, että kyseessä on nimikkeeltään ”lievä laiton tuontitavaraan ryhtyminen”. 

Alkuillan päättäjäisvalvonnassa ei löytynyt teräaseita eikä juurikaan huumausaineita, tiedotteessa kerrotaan.

22.39: Poliisi tyhjentää Kaivopuistoa

Poliisi on alkanut tyhjentää Kaivopuistoa, kertoo Helsingin poliisilaitos

Poliisin tietoon on tullut useita tappeluita. Kaivopuisto tyhjennetään yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi sekä rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.

22.28: Kaivopuistossa tuhansia nuoria, tunnelma on levoton

Helsingin poliisilaitos kertoi kymmenen aikaan illalla tiedotteessaan, että Kaivopuistossa on tuhansia nuoria, joista moni on päihtynyt. Puistossa on ammuttu useita ilotulitusraketteja. Tunnelmaa kuvaillaan levottomaksi.

21.20: Järvenpäässä juhlittu maltillisesti 

Nuorten juhlahumua Järvenpäässä seurannut toimittajamme Saara Rantanen kertoi iltayhdeksän aikaan, että Rantapuistossa väki lisääntyy ja volyymit nousevat.

Ilta on mennyt tosi rauhallisesti, kertoo Riina Myllyniemi, vastaava sosiaalityöntekijä Keski-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.

– Jonkun verran enemmän hätäkeskuksesta tulevia tehtäviä on ollut, mutta varsin maltillista juhlimista.

Tällaisena viikonloppuna varaudutaan Myllyniemen mukaan siihen, että nuorten päihteidenkäyttöön liittyviä tehtäviä on tavanomaista enemmän.

Alla olevalta videolta kuullaan myös, miten nuoret itse suhtautuvat tähän iltaan. Haastattelussa Luukas ja Leo!

20.49 Kaivopuistossa iloinen tunnelma

Kaivopuistossa Helsingissä tunnelma oli kahdeksan jälkeen illalla rauhallinen ja iloinen, kertoo paikalla käväissyt toimittajamme Petri Tyynmaa.

20.06: Kaakkois-Suomessa päättäjäisilta lähtenyt käyntiin rauhallisesti

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Harri Horttanainen kertoo tiedotteessa, että nuoret ovat tähän mennessä viettäneet iltaa maltillisesti ja käyttäytyneet hyvin.

19.52: Vantaalla räjäytelty ilotulitteita

Vantaalla Jokiuoman puistossa metsikössä on räjäytelty ilotulitteita, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi viestipalvelu X:ssä. Poliisi on matkalla kohteeseen.

19.37: Järvenpäässä nuorisoa odotellaan paikalle enemmän illan mittaan

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen piipahti Järvenpään Rantapuistossa kuulostelemassa tunnelmia. Vielä seitsemän aikaan illalla oli rauhallista ja juhlijoita vasta odotettiin saapuvaksi paikalle.

– On ollut niin lämmin päivä. Odotetaan, että nuorisoa saapuu paikalle puistoon illan mittaan vielä enemmän, kertoo rikoskomisario Kaisamaria Holappa Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta MTV Uutisten haastattelussa.

Tänä vuonna poliisilla on alkoholin käytön lisäksi erityisvalvonnassa myös teräaseet. Alla olevalta videolta kuulet, miksi.

19.18: YleXPop-tapahtumaa ei jatketa turvallisuussyistä

YlexPop-tapahtuma on keskeytetty rankkasateen ja kovan ukkoskuuron vuoksi Seinäjoen Lakeudenpuistosta. Nuorille suunnatun ilmaistapahtuman oli tarkoitus jatkua iltaan asti.

Yle tiedotti noin kello kuudelta, että alue tyhjennetään ja tarkistetaan sateen tauottua. Seitsemän jälkeen illalla kerrotiin, että tapahtumaa ei voida jatkaa turvallisuussyistä.

– Valitettava tapahtuman peruutus tehtiin yleisön, artistien ja henkilöstön turvallisuuden takaamiseksi.Teimme päätöksen yhdessä tapahtuman turvallisuuspäällikön kanssa, kertoo tiedotteessa YleXPop-tapahtuman vastaava tuottaja Ville Mättö. 

Koko uutisen voi lukea tästä. 

8.45: Kaivopuistossa kaadetaan juomia maahan

MTV Uutiset on paikalla Kaivopuistossa, jonne hiljalleen kerääntyy juhlijoita. Paikalla olevat poliisit ovat takavarikoineet nuorilta juomia ja kaataneet niitä maahan. 

18.38 Järvenpäässä rauhallista

Järvenpään Rantapuistossa on tällä hetkellä rauhallista. Paikalla oleva toimittajamme arvioi, että poliisin läsnäolo näyttäisi olevan tässä vaiheessa iltaa ennaltaehkäisevää.

18.01: YleXPop keskeytyi rankkasateeseen

YlexPop-tapahtuma on keskeytynyt rankkasateen ja kovan ukkoskuuron vuoksi Seinäjoen Lakeudenpuistosta. Tapahtuman oli tarkoitus jatkua iltaan asti. 

Alue tyhjennetään ja tarkistetaan sateen tauottua. Mahdollisesta jatkosta kerrotaan myöhemmin. 

17.22: Poliisi tyrmää somessa leviävän väitteen

Sosiaalisen median kanavissa on levinnyt huhu mahdollisesta väkivallan teon uhasta Lappeenrannan Myllysaaressa, kertoo poliisi. 

Poliisin mukaan konkreettista vaaraa tai uhkaa ei ole tiedossa. 

– Poliisi suorittaa valvontaa ja turvaa kaikkien juhlijoiden turvallisuutta normaaliin tapaan. 

Poliisi toivoo vanhempien pitävän puhelimia auki ja muistuttaa juhlijoita maltista kauniista ilmasta huolimatta. 

17.01: Päihtyneitä nuoria kuntoportailla Tuusulassa

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo viestipalvelu X:ssä, että ohikulkija teki ilmoituksen noin paristakymmenestä 14–15-vuotiaasta nuoresta, jotka olivat päihtyneinä urheilukentän katsomon viereisillä kuntoportailla.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

15.13: 30 astetta rikki!

Vuoden lämpöennätys meni rikki, kun Heinolassa mitattiin tänään 30,1 asteen hellelukema, kertoo Ilmatieteen laitos. Ennätyslämpötila mitattiin kahdelta iltapäivällä.

Lakkiaispäivä on ollut lämmin koko maassa, ja monin paikoin lämpötila onkin kivunnut yli 25 asteen lukemiin.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että parhaillaan eri puolilla maata liikkuu rankkoja sade- ja ukkoskuuroja.

13.35: Tuoreet ylioppilaat kertovat nyt, mitä toivovat vanhemmilta polvilta

Helsingissä Kulosaaren yhteiskoululla kupli lauantaina aamupäivällä ilo ja innostus, kun tulevat ylioppilaat läheisineen odottivat kevätjuhlan alkua.

Uutisissa ja muussa julkisessa keskustelussa nuorten asioista maalataan usein melko synkkää kuvaa, mutta synkkyyttä ei ainakaan kulosaarelaisen lukion pihalta tunnista.

Nuoret kuitenkin tunnistavat ikäpolvensa haasteet.

– Yleinen epävarmuus on varmaan olennaisin osa [haasteita], pohtii Mikael Peltomaa.

Peltomaa, Arian Hosseini ja Tuulia Kainulainen ovat yhtä mieltä siitä, että vanhemmat sukupolvet voisivat osoittaa enemmän suvaitsevaisuutta ja avoimuutta, ja siten tukea nuoria. Mutta konkreettisiakin toimia tarvitaan.

– Meidän maassamme nuorten psykoterapia- ja mielenterveyspalvelut ovat huonossa jamassa, eikä tämä paheneva maailmantilanne yhtään edesauta sitä, että meidän nuoret voi todella huonosti, sanoo Tuulia Kainulainen.

– Se on nähty jo monessa eri tapauksessa ja monella skaalalla. Vanhemmat sukupolvet voisivat tehdä jotain sen eteen, että suorituspaineet vähenisivät, […] ja ylemmillä tahoilla se, että mielenterveyspalveluita lisättäisiin.

Voit lukea koko jutun tästä.

10:24 Kevätjuhlaa aloittelemassa ollut koulu evakuoitiin Kuopiossa

Kuopiossa evakuoitiin lauantaiaamuna yläkoulu vessassa sytytetyn tulipalon vuoksi. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan Hatsalan koulussa oli tapahtumahetkellä noin 300 oppilasta valmistautumassa kouluvuoden päättäjäisiin.

Runsaasti savua levittäneen palon havaitsi koulun henkilökunnan jäsen.

Pelastuslaitos sai tulipalon sammumaan nopeasti. Hälytys palosta tuli ennen aamuyhdeksää.

10:20 Meteorologi Miina Mannisen mukaan ukkoskuurot sävyttävät helteistä säätä.

MTV Uutisten meteorologi Miina Mannisen mukaan helteinen ja ukkosherkkä sää jatkuu valmistujaispäivänä.

– Sade- ja ukkoskuurot ovat yleisimmillään iltapäivän ja illan aikana.

Aamulla helleraja oli noussut jo noin 25 asteeseen laajalti maan etelä- ja keskiosissa. Myös pohjoisessa ollaan yli 20 lämpöasteessa. Mannisen mukaan ukkoskuurot yleistyvät.

– Jo puolenpäivän maissa ensimmäisiä sateita saatetaan saada myös etelärannikolla ja iltapäivällä ukkoset ovat mahdollisia ihan missä päin maata tahansa.

Manninen huomauttaa, että suurimman osan päivästä aurinko kuitenkin paistaa. 

– Ukkoskuurot vähän sävyttävät säätä.

10:10 IL: Helsingin Kaivopuistossa tapahtui puukotus perjantai-iltana

Iltalehden tietojen mukaan yksi henkilö sai vammoja puukotuksessa, mutta ei ole hengenvaarassa. Poliisi selvitti tapahtumia paikan päällä.

Helsingin poliisin ylijohtaja Teemu Lappalainen kertoi Iltalehdelle, että osapuolet ovat nuoria henkilöitä.

– Siellä etsitään ja selvitetään, ketä tähän kaikkiaan liittyy.

10:00 Oulun poliisi valvoo tehostetusti nuorten juhlintaa

Oulun poliisi kertoo tiedotteessaan, että koulujen päättäjäisviikonloppu alkoi maltillisesti.

Poliisin mukaan ihmisiä oli paljon liikkeellä jo perjantaina ja kaikkiaan tehtäviä kirjattiin noin sata, joista suurin osa liittyi liialliseen päihtymykseen.

Tänä viikonloppuna poliisi kiinnittää huomiota erityisesti kokoontumisiin ja alkoholin käyttöön. Oulun poliisi kertoo, että osa nuorista juhlisti kesälomiaan jo eilen perjantaina ja partiot kirjoittivat sakkoja alaikäisille alkoholin hallussapidosta.

Poliisi toivoo nuorilta malttia varsinaisen päättäjäispäivän juhlintaan.

9:49 Poliisi tekee tehostettua valvontaa.

Poliisi on kertonut tekevänsä viikonloppuna tehostettua katu- ja päihdevalvontaa. Valvonnan painopisteenä ovat alaikäiset nuoret. Huomiota kiinnitetään erityisesti päihteiden käyttöön ja teräaseiden hallussapitoon.

Poliisin mukaan valvonnan tavoitteena on estää järjestyshäiriötä, onnettomuuksia sekä nuorten joutumista rikosten uhriksi.

− Poliisin havaintojen perusteella nuorilla on nykyisin valitettavan usein hallussaan myös teräaseita tai muita toisten vahingoittamiseen soveltuvia esineitä, kertoo rikoskomisario Minna Väistö Itä-Suomen poliisista kertoo tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että päihteiden, kuten alkoholin, välittäminen alaikäiselle on paitsi rikos myös vastuutonta.

– Päihteet eivät yksinkertaisesti kuulu alaikäisille, Väistö sanoo.

Valvontajakson aikana poliisi tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa.

Perusopetuksen päättää 63 000 oppilasta

Opetushallituksen mukaan perusopetuksen päättää noin 63 000 yhdeksäsluokkalaista. Määrä on arviolta pari tuhatta suurempi kuin viime vuonna, sillä yhdeksäsluokkalaisten ikäluokka on hieman viimevuotista suurempi.

Ylioppilastutkintolautakunnan tietojen mukaan ylioppilaita valmistuu lähes 25 000, mikä puolestaan on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Tiedot ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien määrästä täsmentyvät vasta heinäkuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat