Nuoret toivovat yhteiskunnalta suvaitsevaisuutta ja avoimuutta epävarmuuksien aikana.
Helsingissä Kulosaaren yhteiskoululla kupli lauantaina aamupäivällä ilo ja innostus, kun tulevat ylioppilaat läheisineen odottivat kevätjuhlan alkua.
– Tunteet ovat aika koholla. Tätä päivää olemme harjoitelleet kolme vuotta – olemme tehneet paljon duunia ja tässä me nyt olemme, sanoo ylioppilaaksi valmistuva Arian Hosseini.
Hosseinin ja hänen lukiokaveriensa Tuulia Kainulaisen ja Mikael Peltomaan mieleen ovat painuneet erityisesti vanhojen tanssit, penkkarit, yo-kokeisiin valmistautuminen ja koulun kanssa tehdyt matkat, kuten reissu Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen Cerniin Sveitsissä.
Yleinen epävarmuus huolestuttaa
Uutisissa ja muussa julkisessa keskustelussa nuorten asioista maalataan usein aika synkkää kuvaa, mutta synkkyyttä ei ainakaan kulosaarelaisen lukion pihalta tunnista.
Nuoret kuitenkin tunnistavat ikäpolvensa haasteet.
– Yleinen epävarmuus on varmaan olennaisin osa [haasteita], pohtii Mikael Peltomaa.
Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että vanhemmat sukupolvet voisivat osoittaa enemmän suvaitsevaisuutta ja avoimuutta, ja siten tukea nuoria. Mutta konkreettisiakin toimia tarvitaan.
– Meidän maassamme nuorten psykoterapia- ja mielenterveyspalvelut ovat huonossa jamassa, eikä tämä paheneva maailmantilanne yhtään edesauta sitä, että meidän nuoret voi todella huonosti, sanoo Tuulia Kainulainen.
– Se on nähty jo monessa eri tapauksessa ja monella skaalalla. Vanhemmat sukupolvet voisivat tehdä jotain sen eteen, että suorituspaineet vähenisivät, […] ja ylemmillä tahoilla se, että mielenterveyspalveluita lisättäisiin.
Elämän tarkoitusta etsimässä
Nuoret haaveilevat tällä hetkellä siitä, että jossain vaiheessa oma elämän suunta alkaisi hahmottua. Mutta sillä ei ole kiire, sillä nyt on aikaa haaveilla.
– Aika harvoin oikeasti tietää tässä vaiheessa jo, mutta minulla on paljon eri ura- ja opiskeluhaaveita, kunhan vain löytäisi sen oikean suunnan mikä tuntuu hyvälle.
– Ja keksisi yleisesti ottaen, mikä on omasta mielestä se elämän tarkoitus, täydentää Peltomaa.
Tuleville lukiolaisille nuoret vinkkaavat, että ajasta kannattaa nauttia.
– Pysy maltillisena, pidä hauskaa ja yritä parhaasi, vinkkaa Hosseini.
– Lukio saattaa tuntua peruskoulun jälkeen maailman isoimmalta asialta, mutta ei se lopulta ole. Se on tosi hauskaa ja antaa tosi paljon – keskityt vain siihen, mikä tuntuu itsestä hyvältä, eikä siihen mitä ulkopuolelta sanotaan, toteaa Kainulainen.